Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2013 12:43

Жити, а не існувати…

Генеральний прокурор України (2014–2015)

Хостел – це поняття з’явилося в українській мові не так вже й давно, але наші громадяни вже добре розуміють, що це таке і без прямого перекладу.

Хостел – це поняття з’явилося в українській мові не так вже й давно, але наші громадяни вже добре розуміють, що це таке і без прямого перекладу. Проте з англійської це - гуртожиток. У Києві та і в інших великих містах, а також на курортах, хостели справді найдешевший засіб переночувати на чистому ліжку зі сніданком і гарячим душем. У Європі існують два типи хостелів. Перший забезпечує довгострокове проживання для певних категорій населення: медсестер, студентів, ба навіть людей під слідством, які очікують вироку суду, людей без певного місця проживання - аналоги наших студентських гуртожитків, нічліжок і реабілітаційних центрів. Другий тип - спрощений варіант готелю, що пропонує короткострокову оренду кімнат для туристів. При тому, що обидва ці типи входять в поняття «хостел», потрібно бути дуже обережним при пошуку та бронюванні свого місця проживання «у них». А що ж у нас?...  В Україні, як зазвичай, пішли своїм шляхом!

Якщо почитати Інтернет, то із нього випливає, що у самісінькому центрі Києва, приміром десь на Ярославовому Валу, можна за 80 гривень на добу, оселитися у «комфортних апартаментах» з усіма зручностями та розкішно відпочити після вдалого туристичного дня в столиці. Проте не все так стається, як гадається. Хостел – готелі у Києві, втім як і у інших містах, подекуди несуть у собі багато небезпек  - аж до загрози життю, як самого туриста, так і сусідів, які мешкають поруч із так званим «хостелом». Наприклад, іще два місяця тому, будь- який гість столиці міг прочитати в інтернеті оголошення про те, що поруч із метро «Позняки», «на тихій вулиці, здаються койко-місця у 8 - і 10-і(!) місцевих номерах. Нові ліжка, сучасна побутова техніка, євроремонт, кабельне телебачення, велика кухня, ванна, душова кабінка, а поруч парк, озеро. Місця від 70 грн на добу.» Ну здавалося б живи собі та радій! Проте, насправді, це місце виявилося пеклом для його сусідів та випадкових мешканців цього «готелю». Нічні дебоші, маріхуана, гучні вечірки, стали буденністю цього будинку, який і справді знаходиться на тихій дарницькій вуличці за адресою: Срібнокільська 1. Все це - закінчилося штурмом під’їзду, кримінальними елементами, які абсолютно незаконно проживали у цьому «хостелі» (відео можна переглянути тут). Наразі після мого втручання, як Народного  депутата України та після масових протестів мешканців, міліція, нарешті припинила діяльність «хостелу «Кроун» на Срібнокільській, але чи є у нас, громадян України, гарантії того, що повернувшись додому після трудового дня, ми зможемо нормально відпочити, відновити свої сили, побути зі своїми дітьми? Не впевнений…

Після подій на Срібнокільській, я, з метою захисту житлових прав громадян – мешканців багатоквартирних будинків, забезпечення їх безпеки, а також  виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирних будинків, вніс на розгляд Верховної Ради України проект закону № 2659 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав громадян», оскільки, на сьогодні в Україні, а надто в Києві стало розповсюджуватись явище надання в оренду квартир у багатоквартирних житлових будинках  необмеженій кількості осіб (тобто з розрахунку «одна особа - одне ліжко-місце».) До Києва регулярно прибувають громадяни з різних регіонів України, зокрема, з метою заробітку, в яких виникає потреба у тимчасовому забезпеченні житлом з мінімальними фінансовими витратами. Користуючись цим, власники квартир у багатоквартирних житлових будинках, з метою отримання більшого прибутку здають в оренду не самі квартири, а максимальну кількість «ліжко-місць» в них, перетворюючи їх на так звані «хостели». Дуже часто вони надаються  в оренду громадянам, які ведуть асоціальний спосіб життя, порушують правила користування приміщеннями та іншими об’єктами житлових будинків, що є спільною власністю його мешканців. Це, в свою чергу, порушує житлові права інших мешканців таких житлових будинків і навіть створює загрозу їх життю та здоров’ю. Отже, задля захисту їхніх житлових прав та забезпечення безпеки, виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирних будинків необхідним є належне правове регулювання даного виду правовідносин. Наразі законодавство України встановлює, що квартира – це комплекс взаємопов'язаних приміщень, використовуваних для проживання однієї сім'ї різного чисельного складу або однієї людини. Стаття 47 Житлового кодексу Української РСР передбачає, що норма жилої  площі встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метру на одну особу. Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду" проголосив, що "власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою". Тож законопроектом пропонується доповнити Закон України «Про туризм» поняттям «хостел», заборонити створення хостелів та надання надоговірних засадах у тимчасове користування квартир, кімнат або  ліжко-місць у квартирах багатоквартирних житлових будинків з розрахунку жилої площі менше ніж 13,65 квадратного метру на одну особу без попередньої письмової згоди власників інших квартир, що  розташовані в одному під’їзді багатоквартирного жилого будинку, а також передбачити адміністративну відповідальність за вчинення таких дій.

Слід додати, що законопроект отримав широкий розголос, як серед операторів ринку, так і серед місцевих громад: думки безперечно різняться – перші стверджують, що прийняття закону зашкодить їхньому бізнесу, а другі гаряче підтримують законопроект, що дозволить їм позбутися буйних та небажаних сусідів. До моєї приймальні, у Дарницькому районі міста Києва, масово звертаються громадяни, які й сьогодні потерпають від сусідства із горе – хостелами.  Зокрема, наприклад, мешканець Дарниці Сергій Дяченко, пише: «Дуже правильний закон про боротьбу з так званими хостелами в багатоквартирних будинках, ви затіяли, бо так вести справи ніхто в світі не здогадувався. Я сам жив в Англії 7 років, так, є там хостели, але виключно в окремостоячих будинках, багато хто живе там місяцями .. до слова, там суборенда заборонена, тобто брати гроші з сусідів по кімнаті – не можна. А наприклад в ОАЕ законодавчо це заборонили. Проте в Києві зараз ділки знімають хрущовку, ставлять 12 ліжок і «рубають гроші» та їм плювати, що сусіди не можуть нормально відпочити у себе в квартирі, але за законом зробити їм нічого не можна. Наприклад, в моєму будинку на вул. Чавдар 3, є вже дві нічліжки!» (Для зв’язку). Але при цьому я й досі не виношу законопроект на обговорення у Парламенті, оскільки, оператори ринку, які беруть участь в його обговоренні, усе ще надсилають свої пропозиції. Давайте усі разом спробуємо зрозуміти, що Європейський вибір України – це не лише споживання європейських благ, а й виконання європейських стандартів… в усіх сферах нашого життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]