Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2017 10:43

Як Запоріжжю вигідно продавати своє майно?

Ексгенеральний директор ДП «СЕТАМ»

Днями місто Запоріжжя приєдналося до системи чесних торгів OpenMarket (ДП "СЕТАМ"). Як це допоможе місцевому самоврядуванню наповнити бюджет?

  Запоріжжя на OpenMarket

20 листопада 2017 року відбулося підписання угоди про співпрацю та партнерство з організації та проведення електронних торгів з Запорізькою міською радою.

«Ми маємо велику кількість надлишкового комунального майна, яке ми плануємо продавати через аукціон. Для нас важливо, що ми підписуємо угоду саме з державним підприємством, що гарантує надійність та чесність проведення торгів», - наголосив перший заступник міського голови Запоріжжя Сергій Мішок.


2.jpeg

OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиції України) – це відкрита та чесна система он-лайн аукціонів з продажу майна. Її унікальність та ефективність дозволяє продати будь-яке майно й залучити кошти для міського бюджету.

Аукціони проходять відкрито, чесно в режимі онлайн і будь-хто може побачити як відбувались торги, які ціни пропонувались покупцями й хто переміг.  

Що й навіщо продавати

В бюджеті будь-якого міста менше грошей, ніж необхідно для його розвитку – це аксіома як для Херсону, так і для Нью-Йорку (бюджет якого більше бюджету України). Напрямки витрат завжди знайдуться: зношена інфраструктура, комунальний транспорт, школи та лікарні, утеплення будинків та ремонт громадських споруд. Й, зрозуміло, одвічна біда – дороги.

Проте, місто має й джерела доходів: податки та власність. Й, не дивлячись на 26 років приватизації, власності дуже часто доволі багато. Це може бути автотранспорт, будматеріали, непотрібне майно комунальних підприємств, будівлі та споруди.

Не рідко вони роками «вісять» на балансі, переходячи з року в рік. Це не просто нейтральна ситуація, це збитки. Адже, непотрібне майно потребує охорони, сплати послуг ЖКГ, освітлення, інвентаризації. Гірше того - на нього нараховується амортизація й з роками воно невпинно дешевшає.

Якби майно перетворити на гроші, то замість збитків воно давало б місту розвиток.  

Як продавати

Головна мета продавця, зрозуміло – найвища ціна. Тож, обираючи інструмент, треба орієнтуватися на те, наскільки він відповідає цій меті.

Є традиційні шляхи: оголошення та публічні аукціони. Проте в них є суттєві недоліки.

Оголошення - різко обмежують аудиторію потенційних покупців, зменшуючи вірогідність факту продажу. До того ж зменшують прибуток – адже продаж відбувається по зазделигідь встановленій ціні, без підвищення.

Публічні аукціони (ті, що з «молоточком») – також обмежують коло претендентів, бо потребують їх фізичної присутності. Тож значного підвищення ціни не відбувається.

На відміну від цих форм, електроні аукціони мають набагато ширшу аудиторію. Наприклад, на сьогодні на OpenMarket зареєстровано 41 955 користувачів, а загальна кількість учасників торгів - 207 586.

Крім того, електроні аукціони дають значне підвищення ціни. Середнє – 6,8%. Проте окремі привабливі лоти можуть зрости в багато разів. Наприклад, у місті Кривий Ріг на цьому тижні об’єкт нерухомості було продано з приростом більше 900%.  

Антикорупційність

Не секрет, що продаж комунального майна часто супроводжується критикою та звинуваченнями. Їх можна звести до двох типів: продали задешево та продали не тому.

Саме електрона форма гарантує відсутність таких підозр. Адже у випадку традиційного аукціону, журналістам, активістам, політикам залишається лише вірити на слово тим, хто був присутнім підчас події.

Проте не тільки результат, а й весь хід аукціону залишається навічно записаним в криптографічній системі блокчейн. Й на наступний день, й через рік кожен зможе побачити черговість й суми ставок . Переконавшись в чесності обрання переможця.  

Тож, приходимо до висновку, що задля збільшення доходів місцевого бюджету саме електроні аукціони є найефективнішими.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]