Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2011 11:20

Великі проти малих. Потрібні будуть нові дозволи

Економіст

Загальний розвиток торговельної мережі буде найближчим часом відбуватися у бік створення нових магазинів «біля дому» в замін знесених малих архітектурних форм (МАФ), що може призвести на перших етапах до дефіциту торгівельних площ та необхідності проходжен

Радянське планування торгівельної мережі та забезпеченості торговельною площею населення передбачало створення мережі магазинів ТПС «Товари повсякденного попиту». Вони розміщувалися найближче до покупця. Але з появою дефіциту така зручність нічого не означала крім посилення втоми громадян від влади та пустих полиць.

У зв’язку із розвалом системи радянської торгівлі ( у містах) та кооперативної (у селах) магазини ТПС були закриті, а на їх зміну прийшли «конкуретоспроможні» МАФи. Полиці МАФів були заповнені товарами. Товарами сумнівної якості.

Напевно, що магазини ТПС повертаються. Так, КМУ як суб’єкт законодавчої ініціативи зареєстрував у Верховній Раді проект Закону №9443 від 10.11.2011 «Про внутрішню торгівлю».  Проект Закону свідчить про подальшу стратегію розвитку торгівлі. Та місце малого і великого бізнесу у цій сфері.

Згідно Статті 7 цього  Проекту. "Особливості організації торговельної та виробничо-торговельної діяльності.» «Торгівля свіжим, охолодженим та замороженим м’ясом (зокрема птиці, свинини, яловичини, телятини, баранини), рибою, молоком та молочними продуктами дозволяється тільки у стаціонарних об’єктах торгівлі, на ринках та ярмарках з продажу сільськогосподарської продукції за умови забезпечення належного санітарного стану».  Тобто, основна частина продажу швидкопсувними товарами має перейти до стаціонарних магазинів — стаціонарних об’єктів торгівлі, розташованих в окремій капітальній споруді або приміщеннях іншої капітальної чи тимчасової споруди некапітального типу або їх частинах з торговельними, підсобними, адміністративно-побутовими приміщеннями, а також приміщеннями для приймання, зберігання, допродажної підготовки та продажу товарів, оснащений торговим та інженерним устаткованням, яке забезпечує провадження торговельної діяльності.

Як бачимо, в частині торгівлі швидкопсувними товарами повністю повертається радянська система.

У нестаціонарних об’єктах торгівлі, до яких належать об’єкти торгівлі, розміщені у тимчасових спорудах некапітального типу (зокрема магазини), автомагазини, розвозка, інші види пересувної торговельної мережі, відкриті майданчики – торгівля швидкопсувними товарами має бути забороненою.

Таким чином, загальний розвиток торговельної мережі буде найближчим часом відбуватися у бік створення нових магазинів «біля дому» в замін знесених малих архітектурних форм (МАФ), що може призвести на перших етапах до дефіциту торгівельних площ та необхідності проходження дозвільних процедур у сфері будівництва. Тобто знову зростуть ризики корупції, забюрократизованості в умовах нереформованої дозвільної системи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]