Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2018 22:49

«Правки Лозового». Обшук за новими правилами

Практично вже всім відомо (юристам та не юристам), що з 15.03.2018 року вступили в силу так звані «Правки Лозового» до Кримінального процесуального кодексу України. В даній статті зупинимось за змінах до статей 234 та 236 КПК України, а саме на нормах, я

Практично вже всім відомо (юристам та не юристам), що з 15.03.2018 року вступили в силу так звані «Правки Лозового» до Кримінального процесуального кодексу України.

В даній статті зупинимось за змінах до статей 234 та 236 КПК України, а саме на нормах, які регулюють правила проведення обшуку.

Так, починаючи з 15 березня, ухвалу про обшук може винести тільки слідчий суддя місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Ухвала про обшук, крім іншого, додатково повинна містити:

-                     індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв'язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

-                     обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Тобто перед тим, як звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку, слідчий, прокурор повинен звернутись до підприємства із запитом про надання документів, речей, інформації.

Зміни до КПК додатково встановлюють, що слідчий суддя зобов’язаний  відмовити у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Крім того, у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Під час проведення обшуку слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов'язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката. Слідчий, прокурор не має права заборонити учасникам обшуку користуватися правовою допомогою адвоката або представника. Слідчий, прокурор зобов'язаний допустити такого адвоката або представника до обшуку на будь-якому етапі його проведення.

Тобто будь-яка особа, яка знаходиться в приміщенні, де проводиться обшук, має право на правову допомогу адвоката і слідчий, прокурор зобов’язані допустити такого адвоката.

Обшук особи, яка знаходиться у приміщенні, де проводиться обшук, здійснюється особами тієї самої статі у присутності адвоката, представника на вимогу такої особи. Неявка адвоката, представника для участі у проведенні обшуку особи протягом трьох годин не перешкоджає проведенню обшуку.

Обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді в обов'язковому порядку фіксується за допомогою аудіо- та відеозапису.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]