Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2016 13:01

Публічні закупівлі. Дискримінаційні вимоги. Частина 1

Кожне крупне підприємство хоч раз приймало участь в державних закупівлях. Однак, далеко не всі ставали переможцями конкурсу, навіть якщо підприємство пропонувало найнижчу ціну. В переважній більшості випадків в якості причини відхилення конкурсних пропози

Кожне крупне підприємство хоч раз приймало участь в державних закупівлях. Однак, далеко не всі ставали переможцями конкурсу, навіть якщо підприємство пропонувало найнижчу ціну.

В переважній більшості випадків в якості причини відхилення конкурсних пропозицій замовники зазначають: «Тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації».

Спочатку Замовник встановлює такі вимоги до учасників торгів, яким може відповідати один або обмежене коло підприємств. Потім на стадії кваліфікації учасників торгів відхиляє непотрібних йому учасників, зазначаючи, що їх документи не відповідають умовам тендерної документації.

Такі вимоги замовників називаються дискримінаційними.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі» одним із принципів державної закупівлі є недискримінація учасників. Якщо учасник торгів виявив дискримінаційни вимоги, він може звернутися до замовника або до Антимонопольного комітету з проханням змінити або виключити таку умову тендерної документації.

Однак, що вважати дискримінаційними вимогами? Закон або будь-який інший нормативний акт чіткої відповіді не дає.  Виходом є вивчення практики Антимонопольного комітету України. Адже саме цей орган вирішує чи визнавати вимогу замовника дискримінаційною чи ні.

Спеціалісти Адвокатського бюро «Семенов і партнери» проаналізували всі опубліковані рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, де вимоги замовників були визнані дискримінаційними.

Отже, вимоги, які були визнані дискримінаційними:

Будь-які листи від виробника продукції, завірені мокрою печаткою

Вимога до Учасника процедури закупівлі про надання ним копій сертифікатів генетичних, технологічних та якісних характеристик на вугілля, що є предметом закупівлі, посвідчених мокрою печаткою безпосереднього виробника вугілля, які повинні бути дійсними на дату розкриття пропозицій (рішення № 764-р/пк-ск від 16.05.2013 року)

Вимога до Учасника процедури закупівлі про надання ним гарантійного листа від виробника продукції, який підтверджує можливість виробника поставити учаснику Процедури закупівлі необхідну кількість пального відповідно до вимог Документації протягом 1 півріччя 2016 року (рішення № 164-р/пк-ск від 02.02.2016 року)

Вимога стосовно надання Учасником торгів оригіналу гарантійного листа щодо надання безпосереднім виробником (його офіційним представником, дилером, дистриб’ютором, покупцем) певної марки вугілля, що є предметом закупівлі, гарантії стосовно відвантаження учаснику такого вугілля. Гарантійний лист повинен бути виданий станом не більше п’ятиденної давнини, відносно дати подання пропозицій конкурсних торгів. Даний гарантійний лист має бути адресований на ім’я замовника та обов’язково містити інформацію про марку, кількість та якісні показники вугілля. Ця інформація повинна відповідати технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі. У разі надання гарантійного листа не безпосереднім виробником даного вугілля, учасник зобов’язаний документально підтвердити походження товару в особи, що видала гарантійний лист (рішення № 217-р/пк-ск від 20.02.2014 року)

Вимога до Учасника процедури закупівлі стосовно надання ним екологічних сертифікатів якостіISO 14001:2004, завірених мокрою печаткою виробника товару або печаткою офіційного представника виробника в Україні (у разі, якщо виробником товару являється нерезидент) (рішення № 866-р/пк-ск від 27.08.2012 року)

Вимога до Учасника стосовно надання Замовнику оригіналу гарантійного листа наданого Учаснику безпосереднім виробником вугілля (рішення № 1623-р/пк-ск від 01.10.2013 року)

Оплата юридичних або посередницьких послуг:

Вимога до Учасника-переможця процедури закупівлі взяти на себе витрати в сумі 9 тис. грн. з оплати юридично-консультаційних послуг торгів, наданих Замовнику відповідно до укладеного між Замовником і Косультантом торгів договору (рішення № 495-р/пк-ск від 04.04.2013 року)

Вимога стосовно надання Учасником процедури закупівлі згоди на оплату витрат, пов’язаних з юридично-консультаційними послугами в сумі 5000 грн. на рахунок Консультанта торгів, відповідно до укладеного між Замовником і Консультантом договору (рішення № 1624-р/пк-ск від 01.10.2013 року)

Вимога до Учасника-переможця процедури закупівлі взяти на себе витрати з оплати послуг Консультанта торгів, наданих Замовнику відповідно до укладеного між Замовником і Косультантом торгів договору (рішення № 2047-р/пк-ск від 25.12.2013 року та рішення № 234-р/пк-ск від 25.12.2013 року )

Вимоги стосовно працівників учасника

 Вимога Замовника про те, що в складі Учасника процедури закупівлі послуг фінансового аудиту має бути не менше 100 осіб, які працюють на умовах повної зайнятості (рішення № 215-р/пк-ск від 09.02.2016 року)

Учасники процедури закупівлі повинні мати у штаті працівників виключно лише з вищою та середньою медичною, технічною, економічною, юридичною освітою (рішення № 1529-р/пк-ск від 03.09.2015 року)

Персональні дані:

Вимога Замовника про надання Учасником листа-згоди на кожну особу, персональні дані якої використовуються при проведенні торгів (рішення № 681-р/пк-ск від 29.04.2013 року)

Вимога до Учасника процедури закупівлі про надання ним листа-згоди, який підтверджує дозвіл на використання, розповсюдження і доступ до персональних даних (рішення № 1688-р/пк-ск від 10.10.2015 року). 

В наступних частинах, будуть приведені приклади інших видів дискримінаційних вимог, які замовники полюбляють включати в документацію конкурсних торгів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]