Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2014 13:57

Що таке податкова соціальна пільга і як її оформити

Керуючий партнер ТОВ "Адвокатська група України", адвокат, заслужений юрист України

Податкова соціальна пільга - це права платника податку на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, тобто це встановлена законодавства су

Податкова соціальна пільга - це права платника податку на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, тобто це встановлена законодавства сума коштів, які робітник отримує як заробітну плату та з якої не стягується податок на доходи фізичних осіб.

Отримати податкову соціальну пільгу мають лише робітники, заробітна плата  яких в 2014 році не перевищує 1710 грн. в місяць (в кожному році дана сума розраховується окремо за формулою прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи на  1 січня даного року помножений на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.). Для осіб, які утримують двох або більше неповнолітніх дітей або дітей інвалідів, заробітна плата одного з подружжів не повинна перевищувати 1710 грн., помножене на кількість неповнолітніх дітей, що знаходяться на утриманні.

Якщо заробітна плата перевищує встановлений гранічний розмір, податкова соціальна пільга не надається.

Податкова соціальна пільга може бути отримана лише за одним місцем роботи, для цього робітник повинен подати роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги, податкова соціальна пільга застосовується з дня подання такої заяви.

Окремо необхідно зазначити, що податкова соціальна пільга не застосовується до заробітної плати, яку робітник отримує одночасно із стипендією, що виплачується з бюджету.

У випадку, якщо робітник порушує зазначені вимоги закону, наприклад, шляхом приховування від роботодавця факту отримання податкової соціальної виплати за іншим місцем роботи, або ж факту отримання стипендії з бюджету чи факту зміни сімейного стану (позбавлення батьківських прав) такий платник податків втрачає право на отримання доходу, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

Відновлення податкової соціальної пільги можливо лише після подання до всіх роботодавців заяви про відмову від податкової соціальної пільги зі стягненням з наступної заробітної плати недоплати з податку на доходи в наслідок неправомірно застосованої соціальної пільги за весь період, в якому було таке застосування та стягнення 100 відсотків штрафу.

Табличка_Шахрай_1.jpg

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]