Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2016 15:06

Розпуск Коцюбинської сільради: Справедливість або порушення Закону?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

На мій погляд, минулого тижня народні депутати зробили для жителів Коцюбинського просто таки «ведмежу послугу». Постанова про перевибори була прийнята з абсолютним порушенням Закону. Що, на жаль, дає перевагу іншій стороні конфлікту.

Я повністю підтримую всіх тих, хто захищає Біличанський ліс. І всіх, хто вважає, що голову селищної ради відсторонили незаконно - принципову жінку, яка вирішила боротись із мафією забудовників.

Однак рішення, яке ухвалене Верховною Радою України про розпуск Коцюбинської сільради також є незаконним. І тепер важливо, щоб ще і воно не «зіграло» на користь забудовників – тому що, нажаль, такий ризик є.

14 квітня 2016 року - день  для народних депутатів вельми «продуктивний». Спершу вони змінили Прем’єр-міністра і обрали новий склад Кабінету Міністрів України, з цілковитим порушенням встановленого Конституцією України порядком, а потім - продовжили в цьому ж дусі і прийняли рішення про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради,  призначивши позачергові вибори в цьому населеному пункті. Мова йде про Постанову Верховної Ради України   № 4383.

Чому таке рішення є незаконним?

Частина 1 статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», справді, передбачає три випадки, які дозволяють достроково припинити повноваження виборного органу місцевого самоврядування, а саме:

   1) якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом;

   2) якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання;

   3) у випадках, передбачених Законом України "Про військово-цивільні адміністрації".

Вказаний вище обмежений перелік підстав для розпуску виборного органу місцевого самоврядування встановлений невипадково. Адже   таке рішення можна приймати у  крайній необхідності, у виключних випадках, тому що ніхто не має права на власний розсуд підміняти  волевиявлення виборців.

Однак, зважаючи на зміст Постанови та доданих до неї документів, не можна зрозуміти, якою саме правовою підставою керувалися народні депутати, приймаючи рішення про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради.

По-перше, ініціатори цієї Постанови всюди вказували лише на ч.1 ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», без вказівки на конкретний пункт цієї частини статті, який би стосувався саме ситуації в селищі Коцюбинську.  Адже розпустити місцеву раду через те, що нею приймалися рішення, які суперечать Конституції України, чи через те, що сесії ради не проводяться, чи через те, що було створено військово-цивільну адміністрацію – не одне і те ж. Тому відповідний пункт цієї статті мав би враховуватися у першу чергу, якщо хочеться прийняти обґрунтоване рішення про розпуск органу місцевого самоврядування. Однак народні депутати, які підписалися під цією Постановою, чи то від незнання того, що   пункти статті необхідно виконувати; чи то умисно, бо, можливо, передбачених у законі обставин і немає, не вказали, яка саме підстава є умовою розпуску Коцюбинської селищної ради. А вважати, що вся частина 1 ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосується ситуації у селищі Коцюбинську,  неможливо, оскільки в межах Київської області рішення про створення військово-цивільної адміністрації насправді не приймалось.

По-друге, із інформації, наведеної у пояснювальній записці до проекту Постанови, можна зробити висновок, що в селищі має місце конфлікт між головою селищної ради та депутатами цієї ради. Відповідно до ст. 124 Конституції України, «юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі», тому правильно було б, щоб спір між посадовими особами селища Коцюбинське вирішувався у судовому порядку. Цей спосіб є цивілізованим і правильним, оскільки члени територіальної громади своїм волевиявленням надали мандат довіри, як селищному голові, так і депутатам ради. Однак народні депутати вирішили, що вони можуть цим знехтувати і призначити ще одні вибори.

По-третє, згідно з частиною 4 ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення про дострокове припинення повноважень місцевої ради Верховна Рада України може приймати лише тоді, коли є  висновок профільного комітету. Однак відповідного висновку щодо цього проекту Постанови надано також не було.

Таке нехтування народними депутатами закону може призвести до того, що, маючи більшість у парламенті, можна абсолютно безпідставно завтра прийняти рішення про розпуск чи то Лубенської, чи то Івано-Франківської міської ради – було б бажання.

Але прийняте з порушенням закону рішення, може створити  неправомірні умови  всім, кому заважала принципова голова сільради оскаржити його в суді вигравши суперечку. І знову у всьому будуть звинувачувати суд, а не народних депутатів, які, в першу чергу, дбають про свої рейтинги, а не про законність своїх дій. Таке намагання ВРУ  замінити власними рішеннями і суд, і правоохоронні органи, справді, не буде успішним. До того ж, немає гарантії, що нові вибори не приведуть до влади тих самих осіб. На жаль, ситуація з перевиборами у Кривому Розі нікого і нічого не навчила.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]