Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2016 15:26

Сімейні цінності: Навіщо з Конституції хочуть виключити поняття шлюбу?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Українцям готують, без перебільшення, революційні зміни, які можуть суттєво вплинути на традиційні українські родинні цінності. Експерти Конституційної комісії пропонують виключити поняття…шлюбу із тексту Основного Закону. Чим зумовлена така потреба?

Зміни до Конституції – це не тільки судова реформа та децентралізація, однак про це більшість суспільства, поки що, не задумується. На тлі «баталій» навколо повноважень Президента та Парламенту, визначених в тексті Основного Закону, мало поміченими залишились результати роботи третьої підгрупи Конституційної комісії – відносно прав людини. Поміж тим, саме в цій частині українцям готують, без перебільшення, революційні зміни, які можуть суттєво вплинути на традиційні українські родинні цінності. Справа в тому, що з тексту Конституції експерти Конституційної комісії пропонують виключити поняття…шлюбу. Чим зумовлена така потреба?

Родинні українські цінності

Сім’я – це суспільство в мініатюрі, де кожен має свої права і обов’язки, а на її членів покладається спільна відповідальність за добробут та благополуччя. Шлюб є однією зі складових частин поняття «сім’я». Тому це не тільки соціальне явище, а й поняття, що має важливий юридичний аспект.

В тексті Конституції кожної держави завжди знаходять відображення основні засади суспільного устрою, що склалися на конкретній території. Тому вважаю, що ключові правила укладення шлюбу, однозначно мають бути врегульовані в Конституції України. Саме такими мотивами, певно, керувалися розробники Основного Закону у 1996 році, оскільки у її ст. 51 чітко передбачено, що «шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка».

Здавалося б, лише одне просте речення, але у ньому закладено глибокий фундаментальний зміст, в основу якого лягли історія, традиції, звичаї та культура українського народу.

Нагадаю, як трактується зміст поняття шлюбу у нинішній Конституції.

По-перше, у шлюб особи вступають добровільно, усвідомлено, без будь-якого примусу.

По-друге – укласти шлюб можуть лише особи різної статі, оскільки саме такий союз забезпечує можливість народження і виховання дітей.

Третє – шлюб можуть укласти тільки дві особи, тобто в Україні констатується моногамність шлюбу.

Ці правила є прийнятними і зрозумілими для українського суспільства, оскільки переважна більшість українцівсприймає їх як аксіоми - твердження, що не потребують доведення.

Чому раптом саме зараз постала потреба виключення цього поняття з тексту Основного Закону?

Тепер замість речення «шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка», експерти Конституційної комісії пропонують описати розділ про шлюб наступним чином.

Стаття 28. Право на шлюб

  1. Право на шлюб, створення сім’ї  гарантуються законом.
  2. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї.
  3. Батьки зобов’язані утримувати та виховувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.
  4. Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються законом.

Про те, що у шлюб вступають жінка та чоловік немає і згадки. Невже це сталося на хвилі гасел «необхідності європейської інтеграції України» та «підтримки європейських цінностей»?

Власне, мотиви членів Конституційної комісії у цьому питанні поки незрозумілі. Однак наслідки виключення з поняття шлюбу ознак «двостатевості» можуть бути вельми непередбачуваними.  

На перший погляд здається, що воно прямо і не закріплює право двох осіб однієї  статті укладати шлюб між собою, але, на мій погляд, дає цілком реальну можливість передбачити таку можливість у Сімейному кодексі України. Тобто, не виключено, що незабаром в Україні цілком законно можна буде і укласти і одностатевий шлюб, і шлюб одразу з декількома особами.

З юридичної точки зору шлях буде відкрито - було б бажання. Та чи хотіли б цього українці?

Родинні цінності по-європейськи

Може, розробники змін до Конституції України не знають, що зміст європейських цінностей є значно багатограннішим?

У преамбулі Хартії основних прав Європейського Союзу передбачено, що «народи Європи, формуючи все більш згуртований та тісний союз, прийняли рішення будувати разом мирне майбутнє на основі спільних цінностей. Усвідомлюючи свої духовні і моральні досягнення, Європейський Союз засновується на неподільних і загальних принципах - гідності людини, свободи, рівності і солідарності; він опирається на принципи демократії і правової держави.

…Європейський Союз сприяє збереженню та розвиткові цих спільних цінностей, за поваги до різноманіття культур та традицій народів Європи, рівно як і до національної самобутності держав-членів».

Таким чином, щоб стати членом Європейського Союзу не обов’язково кидатися на амбразуру і безальтернативно відмовлятися від всього, що є близьким і зрозумілим українцям, він фундаментальної цінності, що формує самобутність нашого народу.

Зауважу, далеко не усі держави члени - ЄС офіційно визнали одностатеві шлюби чи виключили зі своїх законів визначення цього поняття.

Наприклад, у ст. 18 Конституції Польщі, як і, поки що, в Україні, передбачено, що шлюб – це зв'язок жінки і чоловіка. Навряд чи влада цієї держави має намір змінювати вказані вище правила.

Тому вважаю, що вносити подібні надважливі зміни до Основного Закону, можна лише після ретельного дослідження громадської думки з цього питання. Можливо, варто обговорити ці пропозиції із представниками церкви.

Чи варто поспішати зривати це «яблуко розбрату»? На моє власне  переконання, ні. Бо у традиційному, досить консервативному українському суспільстві, а саме таким воно зараз є,  ці норми не приживуться, їх просто не сприйме більшість громадян.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]