Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2015 13:13

Як Комітет правосуддя ігнорує проблеми кандидатів суддівського резерву

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Верховна рада продовжує ігнорувати реальні проблеми судової системи, які виникли не сьогодні і, навіть, не вчора, а через системну бездіяльність влади – вже більше року тому. Мова йде про долю кандидатів на посаду судді, що перебувають у кадровому резерві

Верховна рада продовжує ігнорувати реальні проблеми судової системи, які виникли не сьогодні і, навіть, не вчора, а через системну бездіяльність влади – вже більше року тому. Мова йде про долю кандидатів на посаду судді, що перебувають у кадровому резерві , яка до сих пір не вирішена .

Не так давно я писав про цю проблему - 12 листопада у 610 кандидатів на суддівські посади завершився 3-річний термін перебування у резерві.

Тобто, для того, щоб стати суддею повторно, їм потрібно буде знову проходити кваліфікаційне оцінювання. Фактично, ці люди витратили мінімум 1,5 роки для того, щоб здати іспити і потрапити до кадрового резерву. І ще 3 роки чекали свого призначення Президентом України. Але так і не дочекалися.

Така ситуація виникла тому, що більше року не могли працювати ВККСУ та Вища рада юстиції – органи, відповідальні за кадровий відбір кандидатів в судовій системі.

Цю проблему можливо було б вирішити – у Верховній Раді зареєстровано два проекти законів - 2429а та 2429а-1 , прийняття яких дозволить продовжити строк перебування у резерві цих кандидатів. І самі « резервісти » неодноразово звертались до парламенту та просили народних депутатів прийняти будь-який з цих проектів закону.

Однак наші народні обранці, які так показово переймаються долею суддів та судовою реформою, це питання навмисно ігнорують. При чому ігнорує профільний Комітет з питань правової політики та правосуддя обидва проекти включені до порядку денного цій сесії ВРУ, однак жоден із законопроектів досі не розглядався на засіданнях Головного Комітету для їх підготовки до першого читання. Без цього проекти не можуть бути внесені в сесійну залу. Хоча 30-денний строк для їх розгляду Комітетом вже давно минув.

16 листопада на засіданні кваліфікаційної палати ВККСУ було ухвалено компромісне і дуже зважене рішення – члени Комісії вирішили відкласти питання про виключення з резерву кандидатів до прийняття парламентом рішення з цих законопроектів.

Натомість актив « резервістів » вчергове звернувся до голови Комітету із відкритим листом і просить нарешті втрутитись в ситуацію. Під цим зверненням підписались майже півсотні кандидатів резерву.

При чому, резервісти нагадали голові Комітету, про те, що під час голосування закону « Про забезпечення права на справедливий суд » Верховна Рада зробила виключення та продовжила термін перебування у резерві для 11 кандидатів на посаду судді з першого добору. Хоча початково продовжити термін перебування у доборі мали б всім кандидатам на посаду судді, а таких сьогодні, нагадаю, понад  1100 осіб.

Кандидати резерву також просять запросити їх на засідання Комітету, на якому будуть обговорюватися законопроекти 2429а та 2429а-1.         

Цікаво, чи готові народні депутати вислухати позицію «резервістів» щодо цих проектів? Та чи готовий до зустрічі його голова ?

P . S. . Від себе додам, що ситуація із «резервістами» та повне ігнорування Комітетом та народними депутатами проблем понад 600 осіб, які пройшли прозору процедуру відбору та витратили 4-5 років для того, щоб стати кандидатами.

Додам також, що ц е був перший в Україні прозорий конкурс суддів, який проходив за новою процедурою - складання кваліфікаційних іспитів. Вона була високо оцінена провідними вітчизняними та міжнародними експертами, зокрема експертами Центру суддівських студій та представниками проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Україна: справедливе правосуддя”. Які не т ільки надавали підтримку ВККСУ в розробці тестових завдань для кандидатів, але і безпосередньо були присутніми під час анонімного тестування та кваліфікаційних іспитів кандидатів . 

Втім парламент їх проблеми ігнорує.

Після такої поведінки народних депутатів, при чому депутатів профільного комітету, відповідального за правосуддя, в се менше віри у те, що ця Верховна Рада спроможна провести справжню судову реформу.

Із таким відношенням до судової галузі та її проблем, шанси на це виглядають примарними.

Повний текст листа кандидатів резерву можна продивитись тут.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]