Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2015 10:02

Депутати взялися за кадровий резерв суддів. Чого чекати кандидатам?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Звільнення суддів передбачено вже чотирма законами. Проте, напевно, народні депутати вирішили, що ще не всіх небажаних звільнили і взялися за кандидатів на посаду судді. Всім їм пропонують повторно скласти кваліфікаційні іспити.

Верховна Рада від слів та погроз перейшла до дій, і візьметься за звільнення суддів, а також кандидатів на посаду судді.

Сьогодні парламент може розглянути у першому читанні законопроект номер 2358а, який «удосконалює» законодавство з питань судочинства.

Звільнення суддів передбачено вже чотирма законами: «Про відновлення довіри до судової влади», «Про очищення влади», «Про забезпечення права на справедливий суд». Крім того, судді чекають чергових змін в процедурі звільнення в новій редакції Конституції, прийняття якої анонсоване Президентом.

Проте, напевно, автори згаданих законів вважають, що ще не всіх небажаних звільнили. І вирішили, що особи, які зараховані до резерву на заміщення вакантних посад до дня набрання чинності цим Законом повинні повторно скласти кваліфікаційний іспит. Така ж доля чекає на кандидатів, які вже рекомендовані ВККС на посади, але не призначені.

Коротко суть законопроекту полягає в наступному:

1)     встановити, що відмова від проходження кваліфікаційного оцінювання, в тому числі, і неявка, є підставою для подання рекомендацій до Вищої ради юстиції щодо звільнення судді із займаної посади;

2)     передбачити, що у разі виявлення недостовірної та/або неповної інформації під час проведення оцінювання суддів, Вища кваліфікаційна комісія суддів  (далі ВККС) має право подавати запити для отримання необхідної інформації до всіх органів державної влади, місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб;

3)     встановити, що всі особи, які склали іспит на зайняття посади судді і зараховані до резерву, а також ті, які вже рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісію суддів для призначення на посаду судді вперше, до набрання чинності законом «Про забезпечення права на справедливий суд», можуть бути призначені на посаду судді виключно за умови повторного успішного складання кваліфікаційного іспиту.

Таким чином можемо говорити про те, що від публічних заяв на тему "звільнити всіх" депутати перейшли до дій. Про наслідки прийняття цього законопроекту я детально писав у липні в статті "Чому пусті районні суди наприкінці 2015 року можуть стати реальністю".

Втім депутатам так хочеться покерувати кадровими призначеннями в судовій системі, та обмежити коло кандидатів, які потенційно можуть зайняти посаду судді, що вони заклали в законопроект відверто корупційні норми.

   Так Вищу кваліфікаційну комісію суддів наділяють неоднозначними та невластивими їй повноваженнями.

Зокрема, законопроектом пропонується встановити, що у разі виявлення під час кваліфікаційного оцінювання недостовірності або неповноти інформації, що міститься у суддівському досьє, або виникнення сумнів в достовірності такої інформації, ВККС має право направити запит до відповідних органів державної влади, місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб для отримання необхідної інформації.

Більше того, в таких випадках ВККС має право (але не зобов’язана) прийняти рішення про відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Це просто приклад корупції в, так би мовити, хрестоматійному вигляді. Чому? Норма виписана неоднозначно, і її трактування буде відбуватись на розсуд членів ВККСУ, які дійсно отримують можливість по-різному застосовувати цю норму для різних суддів.

Вичерпний перелік підстав, за яких суддя підлягає обов’язковому відстороненню, а також які саме недоліки в суддівському досьє не є підставами для відсторонення - відсутні.

Такі норми створюють можливість для вільного розсуду та різного правозастосування.

   "Самосуд над кандидатами". Саме такий вислів припадає на думку, якщо подивитись на коло посадовців, яких пропонується долучити до процесу кваліфікаційного оцінювання.

Так до його проведення пропонують залучати членів Вищої ради юстиції, органів суддівського самоврядування, громадських організацій, адвокатів, прокурорів з метою попереднього вивчення та підготовки матеріалів щодо такого оцінювання.

Більшості із цих перелічених осіб взагалі такі функції не властиві зважаючи на їх посади. Так повноваження членів Вищої ради юстиції, вичерпно визначені у ст. 131 Конституції, і така функція як участь у кваліфікаційному оцінюванні суддів в ньому відсутня.

Щодо участі в оцінюванні решти перелічених персон: органів суддівського самоврядування, громадських організацій, адвокатів, прокурорів – то по-перше, хочеться нагадати авторам законопроекту, що в суддівському досьє є конфіденційна інформація про особу судді, яка не може бути розголошена для широкого загалу.

По–друге, оцінювання має бути проведено об’єктивно, неупереджено та безсторонньо, однак залучення до такого процесу адвокатів і прокурорів, які могли бути сторонами під час судового розгляду, що здійснювався суддею, який проходить оцінювання, може негативно плинути на об’єктивність  результатів оцінювання.

По-третє, залучати до процесу оцінювання громадські організації не варто, з огляду на те, що діяльність з оцінювання суддів потребує володіння спеціальними знаннями, в першу чергу юридичними, а не у всіх представників громадських організацій може бути наявна юридична освіта.

До того ж, у ст. 110 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» вже передбачено інститут інспекторів при ВККС, які зобов’язані проводити попередній аналіз матеріалів кваліфікаційного оцінювання.

До чого перетворювати оцінювання на виставу?

   Повторні іспити для кандидатів.

Щодо цих намірів хочеться нагадати авторам законопроекту, що закон зворотньої сили немає. І норма закону щодо відправлення на повторний кваліфікаційний іспит кандидатів на посаду судді, які вже його склали, просто не буде працювати. І може бути визнана такою, що суперечить Конституції. 

То ж "звільнити всіх" просто тому, що люди склали іспити у певний час, не дає депутатам підстав стверджувати, що ці люди не є професіоналами або не мають права обіймати посаду судді.

Закон є антиконституційним і містить числені корупційні ризики. Напевне, саме так в уяві нинішньої влади виглядає судова реформа.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]