Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2015 12:08

Децентралізація на Київщині як вид рейдерства?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Про те, як відбувається процес об'єднання громад на Київщині, зокрема – в Бучі та Гостомелі, а також чому цей процес дуже нагадує рейдерські захоплення.

Поки у Верховній Раді триває політичний перфоманс через зміни до Конституції в частині децентралізації, хочу розповісти про особливості децентралізації на Київщині, зокрема – в Бучі та Гостомелі. Який відбувається і без внесення змін до Конституції, а у рамках закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад", і в реаліях Київщини дуже нагадує рейдерські захоплення.

Як відомо, в Україні триває процес об’єднання громад. Нині облрадами вже прийнято 87 рішень створення громад по всій території України. Тепер в громадах повинні відбутись перші вибори.

Наприкінці минулого тижня ЦВК прийняла перше рішення та не побачила правових підстав для проведення перших виборів депутатів, а також міських голів Гостомельської селищної та Бучанської міської рад об’єднаних територіальних громад, які раніше були призначені Київською обласною радою на 25 жовтня.

Тут слід зазначити, що ЦВК прийняла цілком обґрунтоване рішення. На Київщині процес об’єднання громад, напевне, буде одним з найбільш скандальних. І дуже схожим на схему захоплення земель.

Чому? Так, Бучанська міськрада «під шумок» децентралізації фактично вирішила приєднати до себе території з сусідніх районів, чого просто не мала права робити! Так м.Буча вирішила об’єднатись разом з селами Блиставиця, Луб’янка, Гаврилівка, Тарасівщина, Вороньківка, Раківка, Синяк, Червоне в одну Бучанську міську об’єднану територіальну громаду.

Також смт Гостомель та села Горенка, Мощун, Озера вирішили об’єднатись в одну Гостомельську селищну об’єднану територіальну громаду.

Київська Обласна рада оголосила про такі об’єднання громад 13 серпня і призначила перші вибори на 25 жовтня 2015 року.

Що викликає щонайменше подив, адже законом «Про об’єднання територіальних громад» забороняється приєднувати до себе населені пункти із сусідніх районів. А села, із якими вирішили «об’єднатись» Буча та Гостомель належать саме до територій сусідніх районів. Невже про це не знали в Облраді?

Для того, щоб створити об’єднані територіальні громади, такі як хочуть Буча та Гостомель, Київська облрада спочатку мала б звернутись із поданням до Верховної Ради, попросити змінити межі відповідних районів, як це передбачене законом, і тільки після цього приймати рішення про створення об’єднаних громад на цих територіях. Втім обласна рада Київщини із таким поданням до ВРУ не зверталась.

Таким чином процес децентралізації на Київщині завершився, так і не почавшись. Думаю, це буде не єдиний приклад рейдерської децентралізації на Київщині.

25 жовтня на територіях Бучі та Гостомеля відбудуться чергові місцеві вибори.

А тим часом питання, які саме вибори проводити 25 жовтня на території інших 87 громад, що прийняли рішення про об’єднання – перші до органів громад чи чергові місцеві залишається відкритим.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]