Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2015 12:39

Чому вибори на територіях об’єднаних громад можуть відбутись двічі?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Без систематизації інформації про об’єднання територіальних громад з боку ВРУ цей процес перетвориться на хаос, а вибори в Україні проходитимуть роками і щомісяця

Децентралізація – це нетільки зміни до Конституції. В Україні і зараз триває процес об’єднання громад.Дрібні села приєднуються до більш великих, селища об’єднуються з містамирайонного значення. Станом на 21 серпня в Україні вже сформовано 87 об’єднанихтериторіальних громад. Крім того, в них вже призначена дата перших виборів – якцього вимагає закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Але, схоже, про цейпроцес забули законодавці під час написання нового закону «Про місцеві вибори».Цілком ймовірно, що вибори на територіях об’єднаних громад доведеться проводитидвічі – спочатку чергові місцеві вибори 25 жовтня, а потім – перші вибориорганів об’єднаних територіальних громад. Якщо в ситуацію не втрутитьсяВерховна Рада.

Чергові вибори і першівибори до органів територіальних громад – поняття зовсім різні, але обов’язковідо виконання. Однак сьогодні і досі жодним документом не визначено: що робити звиборчим процесом з чергових виборів, якщо обласною радою прийнято рішення пропризначення перших виборів.

Заборонитиоблрадам формувати об’єднані громади після оголошення про початок виборчогопроцесу з чергових виборів ніхто не може. Зупиняти виборчий процес з черговихвиборів підстав немає.

Громади, які прийнялирішення про об’єднання до 15 серпня, встигають провести свої перші вибориодночасно з місцевими. Про це має оголосити ЦВК.

Що робити тим громадам, якіне встигли об’єднатися до 15 серпня – не зрозуміло.

Є йінші ситуації, як, наприклад, сталося на Івано-Франківщині, де була утворена Печеніжинська селищна об’єднана територіальна громада, втім в рішеннівідсутня дата проведення перших виборів.

У будь-якому випадку грошідержбюджету на чергові вибори 25 жовтня на територіях об’єднаних громад будутьвитрачені марно. Чи не доцільніше було б направити кошти, наприклад, нарозвиток цих територій чи фінансування соціальної сфери, ніж викидати начергові вибори, які фактично не потрібні?

***

Систематизуватиінформацію про хід об’єднання територіальних громад мала Верховна Рада. Втімзараз така інформація на сайті Верховної Ради відсутня. Ніхто не може наразізрозуміти, в яких адміністративно-територіальних одиницях утворюються громади,а в яких - ні.

 Ця інформація є вкрайнеобхідною для всіх: виборців, які приживають на тих територіях, політичнихпартій, яким потрібно приймати рішення, висувати там своїх кандидатів чи ні, атакож ЦВК – для розуміння, коли оголошувати виборчий процес з перших виборів.

***

Об’єднання територіальнихгромад проходило крім іншого в Донецькій та Луганській областях, на територіях,підконтрольних Україні. Зокрема розпорядженнями керівника Донецької обласноївійськово-цивільної адміністрації було утворено 6 громад, а Луганської – трьох.Керівниками ВЦА призначили й дату перших виборів в об’єднаних громадах. ВДонецькій області - на 29 листопада цього року, в Луганській– в день місцевих виборів 25 жовтня.

         Але справа в тому, що керівники ВЦА просто не малиправа приймати рішення про об’єднання громад, а тим більше – призначати в нихдату перших виборів. Закон про військово-цивільні адміністрації просто не даєїм таких повноважень. Про що я неодноразово наголошував раніше.

Керівництво ВЦА може затверджуватимісцеві бюджети, встановлювати ставки місцевих податків і зборів, тарифи накомунальні, транспортні та інші послуги тощо. Але не приймати рішення про першівибори.

Тому повноваженнякерівників ВЦА або необхідно уточнити на законодавчому рівні, або ж керівництвуВЦА не варто приймати таких рішень в майбутньому. Вони є незаконними і можутьпоставити під сумнів легітимність створення територіальних громад на вільнійтериторії Донеччини та Луганщині. І можуть бути оскаржені в суді та простовідмінені.

Втім,схоже, керівництво Луганської і Донецької ВЦА знайшли тихе вирішення цієїпроблеми – просто скасували свої розпорядження про утворення об’єднаних громад.Павло Жебрівський - 21 серпня, керівник Луганської ВЦА Георгій Тука -  26 серпня. Таким чином «децентралізація» в цихрегіонах відбулась бліц-кригом, а об’єднані громади проіснували на папері небільше місяця.

***

Відміна розпоряджень про утворення деяких громад незнімає з порядку денного самої проблеми. Що робити із виборчим процесом зчергових виборів на територіях громад, які прийняли рішення про об’єднання.

Одним з варіантів можестати внесення змін до закону «Про місцеві вибори», де необхідно чіткороз’яснити, що у випадку призначення перших виборів виборчий процес з черговихвиборів зупиняється. на територіях об’єднаних громад чергові вибори непроводяться.

Але процес об’єднання триватиме і після 15 серпня, із повною картиною цієї проблемими стикнемось пізніше - коли кількість об’єднаних громад в Україні перевищить сотні,а кожна обласна рада призначатиме дату перших виборів воб’єднаних громадах на власний розсуд.

Без систематизації інформації про об’єднання цей процесперетвориться на хаос, а вибори в Україні проходитимуть роками і щомісяця.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи