Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2015 00:36

Заказник "Жуків Острів" - шматки землі

02.12.1999 року Київська міська рада прийняла Рішення №147/649, яким частину територій лісопаркового господарства «Конча-Заспа» та колективного сільськогосподарського підприємства «Хотівське» оголосила ландшафтним заказником місцевого значення.

02.12.1999 року Київська міська рада прийняла Рішення №147/649, яким частину територій лісопаркового господарства «Конча-Заспа» та колективного сільськогосподарського підприємства «Хотівське» оголосила ландшафтним заказником місцевого значення. 28.08.2015,  у відповіді на депутатське звернення було зазначено, що дане рішення було прийнято без обґрунтованих клопотань...  У 2007 році це не стало на заваді схваленню Схеми меж ландшафтного заказника місцевого значення Рішенням Київської міської ради від 22.08.2007 №162/1996 загальною площею 196, 0 га. У серпні 2015 р., в обґрунтування незабезпечення встановлення меж заказника, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради зазначило причиною - не затвердження в установленому порядку детального плану заказника. Чия вина?

Хоча, особисто я не є прихильником поділу судів на Адміністративний, Господарський та місцевий загальний суд, зазначені позови, відповідно до правової позиції Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №6 «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин», підвідомчі Господарському суду.

У березні 2014 року Генеральною прокуратурою України до Господарського суду м. Києва пред’явлено позов в інтересах держави до Київської міської ради, ОКЖК «Котміст», ТОВ «Будівельна спілка», ТОВ «Земконтракт», ТОВ «Лігабуд», ТОВ «Срібна затока» про визнання недійсними рішень, договору оренди земельної ділянки та державних актів на право власності на землю, визнання відсутності прав.

Чи можна назвати «відповідальними» дії Київської міської ради у даній справі ?

Одним із аргументів відповідача проти позову стало посилання на рішення Конституційного Суду України від 16 квітня 2009 року №1-9/2009, з якого виходить, що рішення Київміськради про передачу земельних ділянок обслуговуючим кооперативам та житловим кооперативам є не нормативними актами, оскільки передбачені конкретні приписи, звернені до окремого суб’єкта чи юридичної особи, застосовуються одноразово і після реалізації вичерпують свою дію. Отже, ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього використання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання.  Дійсно, відповідно до абзаців п’ятого та шостого зазначеного рішення Конституційного Суду органи місцевого самоврядування є відповідальними за свою діяльність перед юридичними і фізичними особами. Як вбачається з даної справи, власні Рішення Київміськрадою не тільки по різному трактуються у відповідях на звернення, але й змінюються з плином часом, зменшуючи тим самим гектари заказника.

Як розпоряджаються деякі сьогоднішні відповідачі отриманими державними актами на право власності на земельні ділянки ландшафтного заказника  місцевого значення «Жуків Острів» ?

Так, ще до початку розгляду у суді, з інформації Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київміськради стало відомо про те, що після отримання ТОВ «Срібна хвиля» державного акта про право власності на земельну ділянку, товариство внесло частини цієї ділянки до статутного капіталу інших семи товариств, які у зв’язку з цим отримали відповідні свідоцтва про право власності на земельні ділянки та свідоцтво про право власності на нерухоме майно. Одне з них, ТОВ «Інтеграліті Інвест» збільшило свій статутний капітал за рахунок 4 земельних ділянок, у подальшому замовила розроблення технічної документації щодо об’єднання чотирьох ділянок в одну, яку, згодом, знову поділили на чотири земельні ділянки.

Наступні обставини справи свідчать, що землі, які отримувались ОКЖК «Котміст» з метою будівництва на них житла для членів кооперативу, як передбачає ст. 41 ЗК України, насправді оформлювались для їх подальшого відчуження. Водночас, факт незаконності набуття ОКЖК «Котміст» права власності на земельні ділянки ландшафтного заказника місцевого значення виключає можливість передачі права власності на ці землі до статутного капіталу іншої юридичної особи на законних підставах.  У лютому – березні 2011 року, в ході проведення перевірки, Генеральною прокуратурою України були отримані документи, які є доказами порушення чинного законодавства.

Зважаючи на те, що правочини щодо внесення спірних земельних ділянок до статутного капіталу спрямовані на відчуження об’єктів права українського народу – земель природно-заповідного фонду ландшафтного заказника місцевого значення «Острів Жуків», які не підлягають передачі з комунальної до приватної власності, а також ураховуючи, що спірні землі передано в приватну власність для житлової забудови, що суперечить меті оголошення заказника, зазначені правочини є такими, що, відповідно до ст. 228 Цивільного кодексу України, порушують публічний порядок та є нікчемними. Як роз’яснює Пленум Верховного Суду України у п.18 Постанови від 06.11.2009 №9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», такими є правочини, що посягають на суспільні, економічні та соціальні основи держави, зокрема: правочини, спрямовані на використання всупереч закону комунальної, державної або приватної власності; правочини, спрямовані на незаконне відчуження або незаконне володіння, користування, розпорядження об’єктами права власності українського народу – землею як основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, її надрами, іншими природними ресурсами, тощо.

Отже, враховуючи те, що право власності до згаданих товариств перейшло за нікчемними правочинами, вказані державні акти та свідоцтва підлягають визнанню недійсними. Водночас позовні вимоги про визнання недійсними договору оренди, державних актів про право власності на землю, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування рішень про державну реєстрацію прав, повернення земельної ділянки та визнання відсутності прав є похідними від вимог про визнання недійсними рішень Київської міської ради.

Нагадаємо, протягом 2011-2012 років судовими рішеннями скасовано більшість документів на право власності (користування) земельними ділянками, відведеними під забудову в ландшафтному заказнику місцевого значення «Жуків Острів».

To be continued ….

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]