Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2018 15:20

Недобросовісний директор: як захистити свій бізнес?

Адвокат, засновник адвокатського бюро "Паляничко та партнери", президент правозахисної організації "Феміда"

Директор є однією із ключових фігур на підприємстві. Зазвичай, у нього зберігаються статутні документи, фінансова та бухгалтерська документація, печатка. Однак, дедалі частіше трапляються ситуації, коли колишні керівники підприємств, при звільненні з робот

Директор є однією із ключових фігур на підприємстві. Зазвичай, у нього зберігаються статутні документи, фінансова та бухгалтерська документація, печатка. Однак, дедалі частіше трапляються ситуації, коли колишні керівники підприємств, при звільненні з роботи, забирають не тільки свої особисті речі, але й разом з ними захоплюють печатку та документацію підприємства. 
 
Виникає питання: до яких заходів слід вдаватися для боротьби з колишнім директором та як повернути документи? 
 
Так, відповідно до Закону України «Про інформацію» під інформацією розуміються будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді. Документ являє собою матеріальний носій, який містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передання у часі та просторі. Право на інформацію, створену в процесі діяльності юридичної особи, охороняється в порядку, визначеному законом. 
 
Отже, документи підприємства є його власністю і повинні знаходитися на підприємстві. 

У Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» вказується, що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, реєстрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник або уповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством згідно з законодавством та статутними документами
 
Проте чинне законодавство не передбачає відповідальність за невиконання або неналежне виконання звільненим директором передачі документів своєму наступникові
 
Тому, перший варіант при виникненні конфліктної ситуації – це звернутися до суду з віндикаційним позовом. 
 
Статтями 15, 16 Цивільного кодексу України  (далі –ЦК) передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст. 387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи,  яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Також, відповідно до статті 1212 ЦК України, особа, яка набула майно і зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути це майно. 
 
Так, потрібно просити суд визнати незаконним утримання документів та печатки у відповідача і витребувати з незаконного володіння відповідача документи та печатку підприємства, шляхом їх вилучення і передачі новообраному керівнику. Важливим моментом є також і повідомлення податківців про те, що попередній Директор утримує первинну документацію підприємства, адже з моменту повідомлення Фіскальної служби про зникнення первинної документації передбачено 90 днів для вжити заходів по її поверненню (письмові вимога, поданий позов до суду). 
 
Практика свідчить, що розгляд такої справи може затягнутися як мінімум на два-три місяці, а потім ще вступ рішення в силу і саме ж виконання рішення. Певною гарантією виконання зазначеного рішення може слугувати ст.382 Кримінального кодексу України (далі - КК), яка передбачає кримінальну відповідальність фізичних осіб за умисне невиконання судових рішень. 
 
Проте, з огляду на доволі тривалий процес повернення майна, можна існує альтернативний варіант, а саме заявити про факт втрати чи крадіжки печатки підприємства та виконати всю необхідну роботу щодо виготовлення нової печатки. 
 
Також, не менш ефективним варіантом повернення документації є звернення в правоохоронні органи з заявою про вчинення злочину передбаченого ст. 357 КК України, оскільки особа, яка утримує документи юридичної особи без належних підстав, вчиняє привласнення і приховування документів з особистих корисливих чи інших мотивів. У випадку, якщо така особа одночасно розпоряджається коштами чи майном, то в її діях можуть бути склад і інших корисливих злочинів.
Таким чином, у зв'язку з тим, що законодавець в достатній мірі не врегулював порядок передачі справ при зміні керівництва підприємств, установ та організацій, варто самостійно передбачити питання передачі документації підприємства шляхом ухвалення внутрішніх положень організації, в яких чітко прописувати обов’язки керівника, строки, порядок інвентаризації та передачі документації, а в інших випадках – боротися з порушником.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]