Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2016 17:56

Потенціал участі України у проекті «Шовкового шляху»

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Наступні зустрічі клубу будуть розвивати цю тему, адже нам треба дивитися на Китай, як на прямого інвестора, активного учасника процесів відбудови української економіки.

Дискусійний клуб НЕП розширює коло своїх інтересів. Цього разу мова йшла про легендарний «Шовковий шлях», його історичне і майбутнє значення. Модератор зустрічі Юрій Сенюк розповів про стратегію розвитку Китайської Народної Республіки та можливості активізації її співпраці з Україною.

Стрімко розбудовуючи інфраструктуру, Китай входить до чільної когорти країн – локомотивів світової економіки. Взаємодія з Пекіном може відіграти роль рятівного кола для України. Адже сьогодні найгострішою проблемою нашої держави є призупинення прогресу та, без перебільшення, деградація у всіх сферах життєдіяльності. В цих умовах звужуються і можливості взаємовигідної співпраці України з іноземними партнерами та освоєння нових зовнішніх ринків.

Саме тому КНР, як країна-лідер глобального розвитку та головний архітектор будівництва економічного поясу сучасного «Шовкового шляху» із Азії у Європу, який пролягає і через нашу країну, є таким важливим для нас партнером.

Якщо говорити про першопричини китайського економічного дива, його запорукою, перш за все, став поступова, добре спланована трансформація від архаїчної комуністичної моделі до традиційних, «родинних» принципів господарювання.

З 1978 року Китай відмовилася від ідеї класової боротьби й спрямував усі ресурси на економічний розвиток в площині переходу до ринкових механізмів. Тобто з того часу й до 2001 року включно головний акцент надавався розвитку хуторського господарства та сімейних ремесел, таким чином підтримувалася приватна ініціатива найбідніших верств населення. За останні десятиріччя китайським керівництвом була також здійснена ціла низка реформ, зокрема, системи державного ціноутворення на сільськогосподарську продукцію, регулювання інфляції та оптимізації фінансової і грошово-кредитної політики.

В країні функціонує надзвичайно ефективна система пільгової кредитної підтримки малого та середнього бізнесу. Китай входить до числа лідерів як по залученню іноземних інвестицій, так і за обсягами власного інвестування у реалізацію різноманітних проектів в інших державах.

Китай - той, хто вміє вдало поєднувати цивілізаційно-культурне з індустріальним та інноваційно-креативним. Україна - найбільш індустріалізована та урбанізована республіка колишнього СРСР.

Наступні зустрічі клубу будуть розвивати цю тему, адже нам треба дивитися на Китай, як на прямого інвестора, активного учасника процесів відбудови української економіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]