Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2015 21:17

Зміни до Конституції - посилення диктатури влади чи покращення житття?

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Галузь охорони здоров'я є керованою, якщо вона має понад 3% від ВВП, у нас - 2,7 %, а це означає...

Нами вже давно порушено питання змін до Конституції України і нещодавно ми писали про конференцію на тему "Зміни до Конституції України, перспективи та наслідки для кожного громадянина України".  В ході  якої було піднято багато питань: історія створення Конституції, основні положення, звіт про вже скоєну діяльність, відмінність статей та вплив нового документу на життя громадян України.

Сьогодні, 27 листопада, відбувся черговий круглий стіл щодо змін у конституції на тему: «Зміни до Конституції - для посилення диктатури влади чи покращення життя народу?».   Захід було розпочато з обговорення одного з елементів, який входить в систему гарантованого соціального захисту для населення - медицину. Спікерами було визначено, що основним завданням медичної сфери має бути комфортний та безкоштовний сервіс для людей. Україна, яка має у своїх надрах і багатствах достатньо ресурсів ( якщо, звісно, їх контролювати),  які можна спрямувати на розвиток прогресивного людського фактору, а не відмивати кошти по програмах, які пишуться. Що стосується самої тематики, то завданням є не продати якомога більше з України, а навпаки - розвивати й створювати конкурентоспроможність нашої держави.  Тільки тоді країна почне прогресувати і люди будуть тягнутися до чогось кращого. В даному випадку обов'язково має бути безкоштовна державна медицина, бо наша держава сьогодні не є в числі тих, яка може забезпечити людину фінансовою підтримкою, за рахунок чого людина сама зможе сплачувати медичні послуги.

Галузь охорони здоров'я є керованою, якщо вона має понад 3% від ВВП, у нас - 2,7 %, а це означає, що вона перетнула межу некерованості. Розвивається галузь, якщо вона має 6% від ВВП. Європейські країни, які мають хороші потужні системи охорони здоров ' я витрачають від 9% до 14% від ВВП. Тобто у нас, на сьогодні, критична ситуація і якщо ми нічого не зробимо шляхом державного бюджету чи іншого джерела, галузь охорони здоров'я буде знищена. Наша система охорони здоров'я звісно потребує змін, але наша держава не готова для проведення цих реформ. Спершу ми маємо ґрунтовно та кваліфіковано розглянути проблеми.  Адже концепцію, яка є фундаментом для того, щоб прописати стратегію для конкретної сфери соціального захисту,  ми не маємо. Тобто, якщо немає концепції - немає й стратегії. А якщо немає стратегії, то реформувати, тобто щось змінити чи створити неможливо.

Велика відповідальність покладається на громадськість, сила якої є основною цінністю в державі і може контролювати владу. Ми повинні оперувати майданною країною із сенсом, проявляючи голос народу. Основна причина тем, які порушуються у контексті змін до Конституції і основна причина тих проблем, які вивили людей на вулицю 31 серпня 2015 року "Зміни доповнень до конституції" полягає в тому, що після революції гідності ця майданна атмосфера не стала панувати у коридорах влади. І коли влада не почне робити об'єктивних висновків, стрімких кроків до того, щоб говорити й радитися із суспільством, до поки у нас і будуть проблеми із взаєморозумінням. Щоб уникнути цього, наші чиновники та керманичі держави  не повинні їздити за кордон, щоб порадитися , як реформувати Конституцію. А потім ще й привозити свої ідеї до Києва, представляти Верховній Раді, не спитавши народ. Всі питання мають вирішуватися на рівні спілкування влади із суспільством. Тільки досягнувши згоди обох сторін, Конституція України зможе прижитися у народі та допомогти країні вийти на новий клас.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]