Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2017 17:42

ProZorro - 1000 і 1 семінар по Україні

Співзасновник Коаліції RISE Ukraine Open Contracting Partnership

Попри те що ми вже мали чудову мережу з агентів ProZorro у 16 областях 2017 рік вирішили починати з нового конкурсного відбору тренерів - тепер вже представників регіональних центрів компетенцій. Адже одним із надбань першого етапу проекту став розвиток ко

Сьогодні країною повним ходом запускається реформа охорони здоров’я і одна з її важливих складових - eHealth. Можливо ви бачили нещодавній звіт проекту про їхні регіональні тури - 50 днів, 12 семінарів, 6411 кілометрів, 736 літрів кави…

Так само починали і ми у 2015 році відвідавши разом з командою всі регіони України по кілька разів та провівши кількасот семінарів та наїздивши більше сотні тисяч кілометрів. Ми мали просту задачу - поінформувати про зміни, які відбуваються в країні, кожного замовника і максимальну кількість бізнесменів.

2016 рік став для ProZorro вирішальним - система в обов’язковому порядку мала використовуватися усіма закупівельниками. Звісно, силами Київської команди надавати постійну фахову підтримку, проводити постійні навчання було дуже складно. Тому Transparency International Україна запропонували вчити тренерів, які би постійно організовували семінари та надавали консультації в регіонах. Таку ідею підтримав МФ “Відродження” і вже в квітні 2016 ProZorro отримала своїх перших агентів у 16 областях України.

Рік розгортання реформи продемонстрував неабиякий запит на фахову підтримку на місцях - тренери провели майже 200 заходів, надавали сотні телефонних консультацій, підтримували тисячі замовників та постачальників у системі. Необхідність продовжувати проект була очевидною, і цього разу МФ “Відродження” спільно з Проектом Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах що реалізується за підтримки USAID, UKaid та Eurasia Foundation вкотре підтримали ProZorro.

Попри те що ми вже мали чудову мережу з агентів ProZorro у 16 областях 2017 рік вирішили починати з нового конкурсного відбору тренерів - тепер вже представників регіональних центрів компетенцій. Адже одним із надбань першого етапу проекту став розвиток конкуренції серед професійних тренерів та поява консультантів у регіонах. Тому важливо було підтримати здорову конкуренцію та обрати найкращих, найбільш мотивованих та зацікавлених.

Звичайно, тут має бути довжелезний опис на тему того як ми разом з неймовірним навчальним відділом ДП “Прозорро” в обличчах Олени Стародубцевої, Надії Бойко та Лілії Кулик шукали Координаторів, які етапи вони пройшли, щоб стати представниками своїх областей тощо. Як ми їх навчали, перевіряли знання, приїжджали на навчання у регіони тощо. Проте краще ніж описувати те, як було складно шукати ТИХ САМИХ людей давайте просто проаналізуємо результати їхньої роботи.

 За 10 місяців проекту представники 12 областей об’їхали більш ніж 200 міст, містечок і сіл по всій Україні. У навчанні взяли участь понад 6600 осіб. Завдяки проведенню регулярних семінарів в регіонах: замовники поглибили знання у сфері закупівель, бізнес почав більше цікавитися сферою публічних закупівель та навчатись працювати в ній, громадські організації активніше зайнялись моніторингом сфери державних закупівель. До того ж у нас з’явилась нова аудиторія, яка зацікавилась сферою закупівель - це студенти та викладачі ВНЗ.

Важливо розуміти, що робота координаторів дозволила організувати та провести навчальні заходи щодо системи публічних закупівель України у найвіддаленіших містечках і селищах областей. Адже частіше за все будь-які заходи проходять в обласних центрах і якщо на них делегували 1-2 представників, то це вже успіх. В нашому випадку ж основний фокус був саме на віддалені містечка та селища.

Для прикладу координатор центру Черкаської області Артур Чемерис розпочав роботу із підписання меморандуму про співпрацю з обласною державною адміністрацією й організував безкоштовні навчання у 18 з 20 районів області. Протягом усього часу діяльності проекту відчувалася зацікавленість і сприяння з боку обласної влади і, відповідно, районних державних адміністрацій, що є керівними органами левової частки замовників регіону. Саме налагодження продуктивного діалогу з представниками обласної та районних адміністрацій стало величезним досягненням проекту в багатьох областях. А у випадку Черкас команда Артура стала одним із рятівників закупівель у місті. Адже після восьми років діяльності було ліквідовано Єдиний тендерний комітет. Центром компетенції було організовано та проведено навчання для більш ніж сотні членів новостворених тендерних комітетів замовників у підпорядкуванні Черкаської міської ради.

Що ми отримали завдяки роботі проекту?

По-перше - це охоплення аудиторії. Наразі, щоб підвищити рівень знань Замовнику та навчитися як працювати у сфері закупівель постачальнику не потрібно їхати до Києва або чекати відповіді у вигляді офіційного листа. Достатньо просто звернутися до Координатора в своєму регіоні. Останній, в свою чергу, або проконсультує в телефонному режимі, або ж запросить на найближче навчання.

По-друге - підвищення рівня знань як Замовників і Бізнесу, так і громадських організацій, які займаються моніторингом закупівель.

По-третє, що дуже важливо - зворотній зв’язок. Під час роботи ми часто чули, що Київ не знає проблем регіонів, що ми щось робимо не зважаючи на специфіку діяльності в тій чи іншій області. Завдяки Координаторам нам вдалось зняти це напруження, у регіону з’явився представник, який може допомогти та оперативно відповісти на питання й передати проблематику представникам Міністерства та ДП “Прозорро”.

Координаторам вдалося побудувати довіру в тому числі дякуючи своїй експертності. Якщо на початку проекту за консультаціями до них звертались по 5-10 разів на місяць, то на сьогодні таких консультацій надається близько сотні за цей же період. Крім того замовники стали більш спокійно ставитись до конструктивної критики та порад щодо організації закупівельної діяльності, частіше виправляти свої помилки та дослухатися до рекомендацій.

Слід зазначити, що вплив від проекту центру компетенцій помічають й учасники DOZORRO спільноти. Моніторинг проведених в регіонах закупівель демонструє покращення рівня знань членів тендерних комітетів. Зменшується кількість дрібних помилок, ряд замовників переходять на конкурентні закупівлі навіть на допорогвих сумах.

На наступний рік ми вже готуємо продовження даного проекту але трохи в зміненому форматі. Якому саме? Дізнаєтеся вже в січні.

Щиро дякуємо за підтримку МФ “Відродження” та Проект Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах що реалізується за підтримки USAID, UKaid та Eurasia Foundation.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]