Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2016 19:35

Таксі для Нацбанку. Може, і не “зрада”, але точно не “перемога”

Співзасновник Коаліції RISE Ukraine Open Contracting Partnership

«Національний банк України замовив таксі за 350 грн/км!» Такі заголовки в ЗМІ вже кілька днів викликають обурення українців. Якщо подивитися тендерні документи, то «зрада» вже не така гучна.

«Національний банк України замовив таксі за 350 грн/км!» Такі заголовки в ЗМІ вже кілька днів викликають обурення українців. «Оце так знахабніли чиновники», гадають користувачі мережі. До того ж, цю закупівлю НБУ здійснив через систему ProZorro. «То виходить її можна обдурити»? Так може стверджувати лише той, хто не знає, як побудована система. А головне: ніхто не заважав іншим службам позмагатися за цікавий контракт і запропонувати більш конкурентні умови.Але давайте по порядку.


Якщо подивитися тендерні документи, то «зрада» вже не така гучна. Звісно ж, проїхати кілометр на таксі в Києві, і, навіть, за його межами, не може коштувати 350 грн. Реальні ціни, за якими НБУ придбав послуги наступні: 6,49 грн/км вдень, 9 грн/км вночі. То звідки ж взялася космічна ціна? Причина - не зовсім коректні підходи в складанні документації, яку виставив замовник.  


propozytsiya.JPG

НБУ некоректно встановив методику оцінки пропозицій учасників. Що таке « складена умовна вартість проїзду 1-го кілометра »? Автори документації додумалися підсумовувати непоєднуване: вартість проїзду за кілометр, вартість простою за хвилину та вартість оренди мікроавтобуса за годину! При чому, левову частину цієї суми складає саме оренда мікроавтобуса - 280 грн/год. Це явно недосконала методика оцінки. НБУ мав би вказати очікувану кількість кілометрів, хвилин очікування, годин оренди мікроавтобуса, які хоче замовити протягом року і вже на основі цих даних всі учасники могли б визначати суму власних пропозицій.

Також документація по цій закупівлі містить ряд інших недосконалостей. У проекті договору передбачено закупівлю тільки трьох послуг (виклик таксі, проїзд за 1 км з пасажиром вдень і вночі по місту та за його межами, і простій). А в поданій пропозиції є окремі тарифи в різний час доби і оренда мікроавтобуса. Також крок аукціону в 500 грн. є меншим ніж передбачено порядком, що регламентує проведення допорогових закупівель. Це лише 0,25%, а не 0,5-3%, як вимагається. НБУ просить від учасників закупівлі надати свідоцтво платника ПДВ, а від 1 січня 2014 року можна отримати лише витяг з реєстру.

Тож, «зради» в цінах, за якими НБУ купує послуги таксі, можливо, і немає . Але «перемога» в документації теж не простежується. Заради доброго імені НБУ, системи ProZorro і чистоти процесу ТІ Україна рекомендувала б все ж таки переглянути підходи в проведенні допорогових закупівель цих послуг. І оголосити нові – з урахуванням зазначених зауважень.

Варто відзначити, що НБУ не був зобов’язаний проводити ці торги через систему . Проте, оголосив їх, проявивши свідому позицію. А це - пряме запрошення усіх потенційних постачальників зазначених послуг до чесної конкуренції. Слід зазначити, що замовник чітко визначив код класифікатора і CPV (60120000-5 — Послуги таксі), і ДКПП (49.32.1 — Послуги щодо експлуатування таксі) й всі зареєстровані у цій сфері постачальники точно отримали повідомлення про оголошення нової закупівлі. Якщо їм було щось незрозуміло чи вони вважали окремі умови дискримінаційними, вони могли скористатися функціоналом питань-відповідей до замовників чи ж звернення до Комісії з розгляду звернень. Але, чомусь не скористалися шансом заробити 199 000 грн. Учасник був всього один. Шановні таксисти - заходьте до ProZorro і торгуйтеся!

PS. Д нями ми презентуємо величезну онлайн-платформу моніторингу , яка відкриє додаткові можливості для активістів, журналістів і просто сумлінних громадян. Тож слідкуйте за анонсами. 

Теги: нбу, prozorro
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]