Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2016 19:15

2033а: Шанс на справедливість для тих, хто ще живий

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Кілька днів тому в Лук'янівському СІЗО помер незаконно засуджений до довічного ув'язнення Олександр Рафальський, який так і недочекався появи шансу на виправлення судової помилки. Цей шанс для ще живих в'язнів, засуджених за нормами КПК УРСР, повинна створ

Кілька днів тому в Лук'янівському СІЗО помер засуджений до довічного ув'язнення Олександр Рафальський. За твердженнями низки українських та міжнародних правозахисників він був засуджений незаконно. Засуджувати без достатної доказової бази дозволяв репресивний Кримінально-процесуальний кодекс УРСР, який у переіменованому і трошки підрехтованому вигляді діяв до 2012 року.

В Україні зараз близько сотні людей, які, як і Рафальський, засуджені без достаньої доказової бази за нормами старого кодексу - і це лише серед "довічників". 

Вони, безумовно, потребують механізму виправлення судових помилок - шансу на перегляд рішень. Для цього розроблений законопроект #2033а, за яким право на перегляд вироків отримають як засуджені за старимКПК, так і за чинним кодексом від 2012 року.

Законопроект стоїть ЗАВТРА(!) на порядку денному ВРУ.

Проект закону #2033а передбачає такі умови перегляду вироків:
1. Заяву про перегляд має бути подано до 31 грудня 2018 року.
2. Оскарження можливе лише у справах про особливо тяжкі злочини.
3. Заявниками можуть бути особи, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, – особисто або через законного представника чи захисника.
4. У заяві повинні зазначатися підстави, що свідчать про неправосудність вироку.

Рафальський став символом боротьби за право на перегляд судових помилок, проте, на жаль, так і не дочекався законодавчих змін.   Сподіваюся, депутати зважать завтра на трагічну смерть Рафальського, і допоможуть іншим незаконно засудженим відновити справедливість ще за життя. 

Це останній шанс на справедливість для тих, хто ще живий.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]