Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2016 14:37

Медіа-офшори: хто володіє найбільшими каналами країни?

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Поки тривають медіа-війни навколо офшорів політиків, саме час проаналізувати: хто і через які офшори володіє найбільшими телеканалами України?

Поки тривають медіа-війни навколо офшорів політиків, саме час проаналізувати: хто і через які офшори володіє найбільшими каналами України?

Завдяки закону, пролобійованому Реанімаційним пакетом реформ, основні загальнонаціональні канали відкрили своїх кінцевих бенефіціарних власників та власників істотної участі станом на 31 грудня 2015 року. Крім очікуваних прізвищ, маємо і несподіванки.
 

«1+1» 

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Телерадіокомпанія «Студия 1+1» є Ігор Коломойський, що володіє часткою у 52,843% через ряд офшорів на Кіпрі, в Белізі та Британських Віргінських островах. Власник істотної участі – Ігор Суркіс, частка якого складає 17,157%. 
Відповідна інформація оприлюднена на веб-сайті каналу.
Втім, ще 30% каналу належить ПП «1+1 Продакшн», рівними частками в якому володіє п'ять офшорів з Британських Віргінських островів та Вест-Індії. Власниками цих офшорів вказані резиденти Кіпру.

1.jpg


«Інтер» 

Кінцевим бенефіціарним власником Інтера вказали Дмитра Фірташа, хоча формально він володіє через ряд офшорів лише часткою у 36% ПрАТ "Телеканал "Інтер". Власники істотної участі – Валерій Хорошковський (45%) та Світлана Плужнікова (10%). Серед учасників також Сергій Льовочкін, який опосередковано володіє часткою в 9%. Відповідна інформація оприлюднена на веб-сайті каналу. 
У 2013 році прес-служба Інтера повідомляла, що компанія Хорошковського K.H. Media продала усі 100% акцій Inter Media Group компанії Фірташа GDF Media $2,5 млрд. Проте, на кінець 2015 року ми бачимо, що K.H. Media все ще володіє половиною акцій Inter Media Group, таким чином залишаючи за Хорошковським 45% каналу.

2.jpg
 

«ICTV»«СТБ» та «Новий канал»

Станом на 31 грудня 2015 року належали подружжю Віктора та Олени Пінчуків. Відповідна інформація оприлюднена на веб-сайтах ICTVСТБ та Нового каналу. Через трастові компанії на Сейшельских та Британських Віргінських островах, Самоа й у Гонконгу вони володіють кіпрською компанією StarLight Media LTD, якій належать ці канали.

ictv.jpg
 

stb.jpg
 

novy.jpg
 

«Україна»

Кінцевим бенефіціарним власником каналу «Україна» є Рінат Ахметов. Усі 100% ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна» належать через інші дві компанії кіпрській SCM Holdings Limited, сказано в оприлюднених на сайті каналу документах.

Ukraina.jpg

Власники українських каналів: законодавчі вимоги до прозорості

Згідно з вимогами закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення», до 31 березня цього року всі телерадіокомпанії в Україні зобов’язані опублікувати на своїх веб-сайтах та подати до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:
  • відомості про структуру власності станом на 31 грудня звітного року;
  • відомості про зміни у структурі власності, що відбувалися впродовж звітного року;
  • відомості про всіх осіб, які володіють або володіли впродовж звітного року прямою або опосередкованою істотною участю, із зазначенням підстав такого володіння (дата укладення відповідних правочинів або настання інших юридичних фактів), включаючи відомості про осіб, які діяли на підставі відповідних доручень, а також відомості про всіх пов’язаних осіб (для кожної з осіб – прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, громадянство, адреса).
За неподання або несвоєчасне подання інформації телерадіоорганізація або провайдер програмної послуги сплачує штраф у розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору за всіма ліцензіями, власниками яких є порушник.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]