Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2015 08:48

"Реформа" від МВС: експерти бачать більше загроз, аніж користі

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Скасування презумпції невинуватості, "бонуси" для порушень Правил дорожньго руху та міліцейська мережа адміністративних послуг: Реанімаційний Пакет Реформ застерігає про загрози урядових новацій.

Кілька тижнів тому українська правозахисна спільнота здригнулася від пропозиції Уряду скасувати презумпцію невинуватості у всіх адміністративних справах. Здавалося б, минуло менш ніж півтора року від останньої спроби зробити подібний наступ на права людини в Україні. Тоді "диктаторські закони" стали вироком для діючої влади, яка була скинута всього за місяць. Цього разу МВС презентував загрозливі новації як "реформу правоохоронних органів", зареєструвавши від Уряду у Верховній Раді три законопроекти без обговорень з громадськістю та іншими міністерствами.

Поки більшість правозахисників перебувають у шоці від урядових ініціатив, експерти Реанімаційного Пакету Реформ ретельно проаналізували їх загрози, і покликали авторів з Міністерства внутрішніх справ, аби пояснити і переконати.

МВС хотіли зробити "Великим братом" у військовій формі, але поки передумали

Серед загроз законопроекту "Про органи внутрішніх справ" (№ 2561) – посягання на таємницю приватного і сімейного життя, мілітаризацію МВС, корупційні ризики надто широких повноважень міністра, а також збереження існуючої громіздкої структури МВС.

Урядовий законопроект передбачає ведення Міністерством внутрішніх справ 40 баз даних з інформацією про осіб, а також безперешкодний доступ до усіх наявних державних реєстрів, що безперечно несе ризик втручання в особисте і сімейне життя, всупереч Конституції. Хоча Коаліційна угода передбачала передання повноважень із реєстрації місця проживання та регулювання внутрішньої міграції від МВС до Міністерства юстиції, в запропонованому проекті закону ці функції і надалі залишаться у віданні міліції.

Окрім того, законопроект не відповідає положенням Коаліційної угоди щодо скорочення кількості держслужбовців та оптимізації органів виконавчої влади. Замість цього МВС пропонує зберегти в своїй сфері відання численні навчальні заклади, науково-дослідні установи, об'єкти соціальної інфраструктури тощо, які фактично перетворюють МВС на "державу в державі".

У результаті обговорень представники МВС оголосили про готовність відкликати проект закону "Про органи внутрішніх справ", і в разі підготовки нової версії врахувати левову частку зауважень.

2561.jpg

Зі скасуванням презумпції невинуватості – визнали, що погарячкували

"На осіб, які притягаються до адміністративної відповідальності, принцип презумпції невинуватості не поширюється" – статтею саме такого змісту пропонували доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення автори законопроекту № 2562 (щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху). Навколо нього відбувалися найпалкіші дискусії, і саме ця стаття непокоїла українських правозахисників найбільше.

Навіщо скасовувати презумпцію невинуватості? Для того, щоб виписувати штраф одразу після автоматичної фіксації порушення правил дорожнього руху. В такому разі відповідальність нестиме не водій, який в час порушення перебував за кермом, а власник транспортного засобу. Представники МВС наводять приклад США та європейських країн, в яких штрафують саме за таким принципом. Разом з тим, за несплату штрафу, про який реальний власник авто міг і не знати, його позбавлятимуть прав. Якщо штраф не сплачено протягом більш, ніж року, права можна буде поновити лише після повторного іспиту. Така схема, безперечно, містить корупційні ризики.

Але найважливіше, про що забули автори законопроекту – що Кодекс про адміністративні правопорушення окрім штрафів дозволяє застосовувати адміністративний арешт, виправні роботи та арешт на гауптвахті. В разі ухвалення законопроекту, ці санкції опиняться у руках міліції, і не потребуватимуть попереднього доведення вини особи, що здійснила адміністративне правопорушення, – практично безмежний простір для зловживань з боку працівників міліції.

Після шквалу експертної критики представники МВС визнали, що скасовувати презумпцію невинуватості для усіх адміністративних справ – це занадто, і погодилися обмежитися лише порушенням правил дорожнього руху.

2562.jpg

Отримай 150 «бонусів» від Авакова на порушення правил дорожнього руху

Ще одна новація для водіїв – «штрафні бали» за порушення правил. Кожному власникові водійського посвідчення пропонують щороку нараховувати 150 бонусних «штрафних балів», які відніматимуть після кожного зафіксованого порушення. Коли бонусні бали закінчаться, за порушення доведеться платити грошима. На думку авторів законопроекту, це мало б стимулювати водіїв дотримуватись правил дорожнього руху, на думку експертів та народних депутатів – 150 щорічних бонусних балів  навпаки будуть заохочувати до порушення правил.

Представники МВС переконують, що «штрафні» бали стануть українським ноу-хау, ніде в Європі до такої системи штрафування ще не додумалися. Натомість, практика окремих європейських країн полягає у скороченні суми штрафу, якщо оплатити його у перший тиждень після отримання, – і це допомагає швидше наповнювати бюджет.

Втім, за результатами обговорень, від «штрафних балів» представники МВС відмовлятися поки що не погодилися. Чи стане ця спроба «винайти велосипед» вдалою покаже парламенське голосування, і згодом практика. Зрозуміло наразі одне: в разі ухвалення законопроекту «за основу», він потребуватиме ґрунтовного доопрацювання до ІІ читання.

«Єдине вікно» для адміністративних послуг може розбитися об амбіції МВС

Україна взяла курс на створення Центрів надання адміністративних послуг – спеціальних установ при кожній міській і районній раді, де в «єдиному вікні» буде зібрана максимальна кількість  державних послуг: видача внутрішніх і закордонних паспортів, реєстрація підприємців та юридичних осіб, операції із земельним кадастром тощо. Відповідно до Коаліційної Угоди, протягом І півріччя 2015 року усі базові адміністративні послуги повинні бути делеговані органам місцевого самоврядування.

Не дивлячись на прямі зобов’язання у Коаліційній угоді, Міністерство внутрішніх справ намагається втримати за собою реєстрацію автомобілів, видачу водійських посвідчень, платну видачу довідок про відсутність чи наявність судимості й навіть послугу з надання доступу до бази даних про втрачені паспорти та багато інших адміністративних послуг!

Законопроект «Про сервісні послуги та сервісні центри МВС» (№ 2567) пропонує створити поряд із Центрами надання адмінпослуг паралельну мережу «сервісних центрів» МВС. Представники МВС кажуть, що зараз в них є можливість організувати «сервісні центри», які можуть бути згодом приєднані до загальної мережі ЦНАП.  Слід зазначити, що сервісних центрів хочуть зробити лише 60, в той час як ЦНАПів вже існує вдесятеро більше. Навіщо витрачати кошти на створення додаткової мережі із надання адміністративних послуг громадянам – експертам не зрозуміло.

2567.jpg

Детальний аналіз законопроектів читайте у матеріалах експертів Реанімаційного Пакету Реформ Олександра Банчука та Віктора Тимощука: 256125622567.

Вже через тиждень ми дізнаємось, чи проголосують народні депутати за законопроекти із нормами, що порушують Конституцію, Коаліційну угоду і, часом, здоровий глузд. Але не зважаючи на результати голосування та виправлення законопроектів перед ІІ читанням, представникам МВС слід пам'ятати досвід попередників, а з незалежними експертами та громадськістю консультуватися перед реєстрацією законопроектів, а не після. 

Найкращим індикатором готовності чути експертне середовище стане долучення незалежних фахівців до роботи над «Законом про національну поліцію», який має стати четвертим законодавчим елементом у пазлі реформи органів правопорядку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]