Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2016 00:45

Від примітивної до цифрової економіки

К.ю.н., вчений секретар Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Естонський досвід успішного розвитку.

Поки світова економіка швидко стає цифровою, а ЄС, розрахувавши, що п риблизно 600 млрд євро за рік буде втрачати у разі повільного проведення цифрових трансформацій, активно приступив до реалізації Стратегії єдиного цифрового ринку, що може приносити 415 млрд євро щороку для економіки ЄС, планує розвивати, наприклад Інтернет-речей, зокрема до 2020 р. має наміри створити майже 6 млрд зв'язків фізичних об'єктів з Інтеренетом, Україна свій потенціал у даній сфері не використовує. На жаль, “Стратегія” сталого розвитку Україна 2020 зосереджується на тактичних, а не стратегічних завданннях, адже оминає питання побудови цифрової економіки в Україні, обмежуючись у цьому аспекті лише програмою електронного урядування.

При цьому зі своїм висококваліфікованим людським капіталом Україна займає провідну позицію у сфері інформаційно-комунікаційних технологій у Центральній та Східній Європі. Взагалі, сфера інформації та технологій є однією з найбільш перспективних для вирішення проблем працевлаштування. Наприклад, у США п ротягом останніх 5 років тільки у сфері розробки мобільних додатків було створено 500 тис. нових робочих місць. В ідповідно до даних Державної служби статистики України у сфері інформації та технологій лише у період з січня по червень 2015 р. було працевлаштовано 1,8 тис. осіб . Всього в Україні, за оцінками учасників ринку, їх кількість станом на червень 2014 р. становила 100 тис. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю сертифікованих ІТ-спеціалістів (після США, Індії, Росії) . Експорт ІТ-послуг приніс країні у 2013 р. приблизно 2 млрд дол США.

Яскравим позитивним наслідком від надання пріоритету сфері інформаційних технологій для економічного розвитку країни виступає Естонія, яка наразі є найбільш “ електронною ” і яка за 20 років стала однією за найбільш технологічно розвинених країн у світі з “цифровим” суспільством. Електронний формат державних послуг впроваджений у повсякденне життя громадян та суб'єктів господарювання, і країну наразі прийнято називати “ електронна Естонія (e-Estonia) ” . У безпаперовій е-Естонії з технологічно підкованим суспільством, люди сплачують податки, беруть участь у голосуванні і отримують рецепти для ліків через інтернет, використовуючи свою ID-картку, яка видається державою і є у понад 80% населення. Її можна використовувати для електронного підпису і навіть в якості квитка у громадському транспорті. Крім того, 99,8% банківських трансфертів здійснюються через інтернет.

Естонія здобула незалежність у 1991 р., і основні технічні, економічні, політичні та соціальні зміни сталися саме у цей час. У 1995 р. впроваджено програму із забезпечення всіх шкіл доступом до Інтернету. Уряд вирішив подати приклад громадянам і оголосив себе «електронним». ІТ-технології – це нові вимоги до державних службовців, освітньої сфери, новий рівень професіоналізму, новий підхід до виконання обов ’ язків, це автоматизація роботи з документами, із заявами громадян, довідками, ліцензіями, іншими формальними актами, які легалізують певну діяльність громадянин ( див. Євгенія Чернишова: “ Естонія - країна рівних можливостей неперервної освіти дорослих” [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://naps.gov.ua/ua/press/about_us/674/. ) .

У 2005 р. ІТ-сектор у Естонії привносив до 9,2 % ВВП країни. Це був сектор, який розвивайся найбільш швидко і зараз генерує близько 15% ВВП. Естонія має високий рівень кібербезпеки завдяки значним інвестиціям у цю сферу Уряду. Розвиток ІТ-економіки обумовлений стратегічним рішенням Уряду Естонії.

Естонія першою запустила послуги з е-резидентства для людей за межами Естонії. Так, нерезиденти можуть отримати естонську ID-карту. Е-резиденція надає доступ до цифрових послуг Естонії, не залежно від того, де знаходиться особа. Таке е-середовище в Естонії виступає сильним драйвером для інвестицій. Тобто Естонія зробила можливим для підприємців стати е-резидентом. Будь-кому у світі, хто бажає здійснювати діяльність у Естонії, може стати “резидентом” країни, навіть не проживаючи у ній. У той час як нерезиденти не мають певних прав громадян (наприклад, не мають права голосувати), Уряд надає цифрову ідентичність, яка надає право займатися підприємницькою діяльністю у Естонії. Це дозволяє естонському Уряду не тільки сприяти розвитку підприємництва у економіці, але і отримувати дохід за підписку на такі картки. Таке положення є позитивним для економії державних коштів, оскільки е-резиденти не знаходяться фізично у країні (вони лише сплачують податки), що означає, що вони не тягнуть за собою державні витрат, які йдуть на громадян Естонії. Нещодавно було розроблено законопроект, який внесено на розгляд парламенту і який дозволяє е-резидентам відкривати банківський рахунок без фізичної присутності у Естонії. Вже більше 10 тис. людей отримали е-резидентство з таких країн як Фінляндія, США, Німеччина, Індія, Україна та ін. Наразі суб'єкти господарювання у Великобританії під впливом Брекзіту та побоювань втрати ринку ЄС, планують активно використати всі переваги е-резиденства у Естонії.

Враховуючи той факт, що ІТ-спеціалісти України вважаються одними з найкращими у світі, слід створювати умови та стимули для даного сектору економіки. ІТ-сектор - це не будівлі, землі і не обладнання, а це люди. Маючи такі можливості та шанси, Україна не просто ними не користується, але й віддає іншим державам. За даними деяких експертів, 45% українських IT-фахівців планують довготривалий виїзд за кордон, а 29% - виїзд на ПМЖ. Основна причина тому - відсутність перспективи на батьківщині ( див. ІТ-спеціалісти виїжджають з України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://business-tv.com.ua/news/it_specialisti_viizhdzhayut_z_ukraini-116.html. )

Необхідно створювати внутрішній попит на ІТ-послуги на товари. Наразі є великий шанс використання ІТ-технологій контексті побудови нових як економічної, так і політичної систем. Слід залучати спеціалістів у сфері інформації та технологій до проведення реформ в Україні. Так, наразі діє Концепція розвитку електронного урядування , яке ґрунтується на використанні інформаційно-телекомунікаційних технологій. Багато ІТ-спеціалістів готові працювати для проведення реформ навіть на волонтерських засадах за власною ініціативою. Яскравим прикладом роботи таких спеціалістів виступає розробка електронної системи державних закупівель Prozorro, яка певний час функціонувала в якості пілотного проекту із закупівлями невеликої вартості . На розробку даного проекту не було витрачено жодної копійки державних коштів. Вже з 1 серпня 2016 р. усі закупівлі у розумінні нового ЗУ “ Про публічні закупівлі ” переведено у електронну систему Prozorro. За результатами реалізації даного проекту вже можна зробити позитивні висновки. На закупівлю товарів, робіт і послуг витрачено на 4,7 млрд грн менше від запланованих у бюджеті коштів. Українська електронна система державних закупівель вже не раз визнавалася міжнародними експертами як одна з найкращих у світі. Завдяки цій системі малі та середні суб'єкти господарювання отримали новий, значний за обсягами ринок для збуту своєї продукції за прозорою та спрощеною процедурою, тобто без необхідності додаткового просування свого товару, реклами, пошуку партнерів, продаючи свій товар, не виходячи із дому. І це лише один приклад успішного проведення реформи за участі ІТ-спеціалістів. Переведення всіх закупівель у систему Prozorro, а це майже 150 млрд грн., потребуватиме більше спеціалістів для її розвитку та підтримки.

На сьогодні адаптація законодавства України до ключових стандартів ЄС у цифровій сфері сприятиме зростанню економіки та дозволить Україні в майбутньому інтегруватися до Єдиного цифрового ринку ЄС і стати одним із провідних ІТ-центрів у Європі, що має стати наразі пріоритетним напрямом розвитку для нашої країни. Для цього має бути прийняте стратегічне рішення держави.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]