Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2015 18:24

Державні закупівлі як засіб активізації підприємницької діяльності

К.ю.н., вчений секретар Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Чи стає ринок державних закупівель більш доступним для українців?

Співробітниками Інституту економіко-правових досліджень НАН України досліджується тема активізації підприємницької діяльності внутрішньо переміщених осіб. Наразі в Україні існує нагальна потреба вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб, особливо суб'єктів господарювання, які займалися підприємницькою діяльністю на території Луганської та Донецької областей. Відповідно до офіційних статистичних даних кількість малих та середніх підприємств на території Луганської та Донецької областей у 2014 р. у порівнянні з 2013 р. зменшилася у 2 рази. Відповідно до даних Державної служби зайнятості України з 1,5 млн. внутрішньо переміщених осіб 347 тис. особи працездатного віку. Питання активізації підприємницької діяльності таких осіб набуває важливого значення, адже вони забезпечують не тільки свою зайнятість, але дають робочі місця іншим, сплачують податки, що допоможе у певній мірі знизити рівень соціальної напруги, яка склалася внаслідок подій, що наразі відбуваються на сході країни. Значна кількість підприємств та громадян-підприємців, яким вдалося переїхати, перевезти обладнання, стикаються з такими проблемами, як пошук нових ринків збуту своєї продукції, своїх споживачів, партнерів, завоювання репутації на новому ринку. Втім, наразі внутрішньо переміщені особи-підприємці можуть отримати доступ до значного за обсягами ринку - ринку державних закупівель. В ідповідно до офіційних даних Державної служби статистики у 2014 р. він складав майже 113 млрд. грн., що становить значні закупівельні можливості для підприємств, які шукають новий ринок збуту. При тому, що для малих та середніх суб'єктів господарювання завдяки проведенню реформи системи державних закупівель наразі з'явилася нова можливість взяти участь у державних закупівлях переважно невеликої вартості - у електронних закупівлях в системі Прозорро.

         Так, на сьогодні для суб'єктів господарювання, у т.ч. для внутрішньо переміщених осіб-підприємців є доступними дві системи державних закупівель.

         1. Державні закупівлі, які за своєю вартістю перевищують для товарів – 200 тис. грн., для робіт 1,2 млн. грн. Ці закупівлі детально регламентовані законом, вони проводяться лише з додержанням дуже чітких та детально регламентованих правил. За багато років ця система себе значно дискредитувала через високий рівень корупції та бюрократизму. Для того, щоб взяти участь у таких закупівлях як учасники, так і замовники мають підготувати та перевірити сотні сторінок паперових документів. Підприємцю, який бажає взяти участь у закупівлі, необхідно надати значну кількість довідок, відсутність яких дає підстави для відхилення його пропозиції, наприклад, підтвердити, що він не визнаний банкрутом або відносно нього не відкрито ліквідаційну процедуру, не має заборгованості із сплати податків і зборів тощо. Згідно з  реформою, а саме: з прийняттям нещодавно закону про внесення змін до законодавства з державних закупівель, представляти документи буде лише потенційний переможець, що значно полегшую участь. Крім того, замовник не вимагатиме документального підтвердження інформації про відповідність певним вимогам у разі, якщо така інформація міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним. Більш того, ряд внесених змін до законодавства з державних закупівель має антикорупційну спрямованість.  Отже, поступово такі державні закупівлі є більш доступними для малих та середніх підприємств.

         2. Допорогові державні закупівлі, тобто закупівлі до 200 тис. грн. для товарів та 1,2 млн. грн. для робіт. Дані закупівлі як раз можуть бути цікавими для малих та середніх суб’єктів господарювання, у т.ч. для внутрішньо переміщених осіб-підприємців. Більше того, на такі закупівлі не розповсюджуються ті чіткі та детальні правила, які передбачені законами з державних закупівель. Зараз в Україні починається процес електронізації закупівель. Звичайно, електронізація закупівель не вирішує всі наявні проблеми, втім у значній частині усуває людський фактор і робить правила більш чесними та прозорими. Наразі в Україні запроваджено пілотний проект із здійснення електронних державних закупівель Прозорро, в межах якого проводяться допорогові закупівлі. На даний момент дана система належить міжнародній організації з питань боротьби з корупцією Transparency international . З часом планується передати систему у власність держави.

         Система Прозорро складається з центральної бази даних, модулю аукціону і торговельних майданчиків. Майданчики працюють з центральною базою даних, а постачальники, тобто підприємства, які бажають постачати продукти, будуть працювати з торговельними майданчиками. Учасник може обрати будь-який із майданчиків, що підключені до системи. Оголошення про закупівлю замовник розміщує на одному з майданчиків, яке через центральну базу даних стає доступним на всіх майданчиках. Майданчики різняться між собою відповідними інтерфейсами, набором додаткових сервісів. Тобто підприємству не потрібно реєструватися на всіх майданчиках, а достатньо обрати зручний для нього і користуватися ним. 

         Якщо дуже загально описати роботу системи, вона полягає у наступному. Замовник розміщує на одному з торговельних майданчиків оголошення про закупівлю, бажаючі учасники у відповідні строки подають свої пропозиції, беруть участь у он-лайн аукціоні на пониження ціни, і перемагає пропозиція з найменшою ціною. Після цього замовник перевіряє учасника на відповідність певним вимогам, і укладається договір. Все це відбувається в електронному форматі.

         Головна перевага цієї системи полягає навіть не у спрощенні участі в таких закупівлях, що, звісно, є великим плюсом для всіх, а у самій ідеї системи. Так, від замовника вимагається лише правильно та чітко сформулювати свої вимоги, а далі все робить ринок. Тут підключаються комерційні електронні торговельні майданчики, як платформа для проведення торгів, де всі бажаючі учасники подають свої цінові пропозиції, і визначається переможець. При цьому, під час аукціону ніхто не знає своїх конкурентів, весь процес є анонімним. Тобто замовник позбавлений головних важелів неправомірного “впливу” на потенційних учасників.

         Якщо коротко зупинитися на основних перевагах системи для суб'єктів господарювання, то вони полягають у наступному:

         1. Зручність  весь процес проходіть в електронній формі. Все що потрібно підприємцю на першому етапі для того, щоб взяти участь, це комп'ютер та інтернет. Підприємець може продавати свій товар, не виходячи із дому.

         2. Нові закупівельні можливості  наразі всі підприємства можуть отримати інформацію про закупівлі невеликої вартості і взяти в них участь. Раніше система допорогових закупівель була закритою. Приблизна вартість допорогових закупівель становить приблизно 120 млрд. грн. Закупівельні можливості збільшуються щоденно по мірі приєднання до системи нових замовників. Наразі їх у системі 784. Одними із найбільших замовників виступають Міністерство оборони , Міністерство інфраструктури, Міністерство юстиції, НАЕК Енергоатом, Міністерство освіти та ін. У цьому контексті слід вказати, що всі замовники поки проводять допорогові закупівлі (200 тис для товарів та 1,2 млн. для робіт), а Міністерство оборони, яке виступає одним із найбільших замовників, проводить закупівлі в системі Прозорро без вартісних обмежень відповідно до Розпорядження КМУ «Про проведення експерименту із застосування електронних засобів під час здійснення переговорної процедури закупівлі». Отже, пропонується підприємствам звернути увагу на закупівлі, що проводяться Міністерством оборони в межах системи Прозорро. У системі вже проведено майже 11 тис. аукціонів.

         3. Прозорість всі документи та інформація у системі обов'язково завантажується в електронному форматі та знаходиться у вільному доступі не тільки для учасників закупівлі, але й для всіх бажаючих. Крім того, наразі розроблено модуль аналітики, де можна проаналізувати дані про всі закупівлі, які проводяться у системі (http://bi.prozorro.org).

         4. Доступна плата за участь у закупівлях  до моменту передачі системи Прозорро у власність держави участь у закупівлях для учасників є безкоштовною, якщо вартість закупівлі не перевищує 35 тис. грн, якщо перевищує  175 грн. за подачу пропозиції.

         5. Посткваліфікація  всі документи про відповідність вимогам замовника подає лише підприємство-переможець аукціону.

         Звичайно, система не позбавлена певних недоліків.

         1. Прозорро  пілотний проект, і здійснення закупівель у цій системі не регулюється на законодавчому рівні. Тому справедливо виникає опасіння, що до замовників, для яких постачатимуть продукцію підприємства, можуть виникнути питання від контролюючих органів, а відповідно і до цих підприємств. Втім, важливо зазначити, що 20 травня 2015 р. було прийнято Розпорядження КМУ «Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів» № 501-р, яким даний пілотний проект було схвалено на офіційному рівні, і учасники із замовниками можуть спокійно брати участь у електронних закупівлях, спираючись на вказане Розпорядження КМУ, не боячись претензій з боку, наприклад, Державної фінансової інспекції. Крім того, Міністерством економічного розвитку і торгівлі  України вже розробляється проект Закону України «Про публічні закупівлі», який передбачатиме перехід всіх закупівель на електронний формат.

         2. У системі можуть брати участь недобросовісні учасники, як їх ще називають у системі тролі, які під час проведення аукціону можуть занижувати ціну до невиправдної межі (нижче собівартості). Система налаштована так, що перемагає найнижча ціна. Втім, я кщо це недобросовісний учасник та троль, він не пройде наступний за аукціоном етап кваліфікації. І тоді замовник переходить до наступного за ціною учасника, яким можете бути добросовісне підприємство, яке не понизило свою пропозицію нижче своїх технологічних та виробничих можливостей.

         3. Здійснення закупівель в системі Прозорро не регламентовано на законодавчому рівні, отже замовник може знаходити різні лазівки для того, щоб її обійти. Наприклад, може встановлювати маленький період подачі учасниками пропозицій (1-2 дні), щоб не допустити до участі учасників, а потім за відміни процедури укласти прямий договір зі «своїм» постачальником. На даний момент учасник може оскаржити підозрілі дії замовника. Поки що сама процедура і вимоги до скарги відсутні. На даний момент підприємець у довільній формі описує проблему, яка виникла, і направляє на відповідні електронні адреси: Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Антимонопольного комітету України та міжнародної організації Transparency international .

         4. На даний момент у системі Прозорро можливе зловживання замовниками шляхом виписування специфікацій під «своїх» конкретних виробників. При виявленні такого факту, по-перше, учасник може оскаржити дії замовника. По-друге, експертами системи розробляються типові специфікації щодо конкретних видів товарів. Такі специфікації вже розроблено, наприклад, щодо шоколаду, кави розчинної та меленої, вуличних світильників та ін.

         5. У системі переважно здійснюються закупівлі простих стандартизованих товарів, які у більшій своїй кількості не розробляються за окремою специфікацією, і критерієм оцінки для яких виступає лише ціна. Втім, наразі Міністерством економічного розвитку і торгівлі України розробляється проект Закону «Про публічні закупівлі», яким передбачено в межах електронних закупівель встановлювати і інші критерії оцінки пропозицій, що дозволятиме закуповувати складні товари та послуги.

            Наразі переваги системи переважають над її недоліками. Саме в межах Прозорро малі та середні суб'єкти господарювання, зокрема внутрішньо переміщені особи-підприємці можуть отримати новий, значний за обсягами ринок для збуту своєї продукції за спрощеною процедурою, тобто без необхідності додаткового просування свого товару, реклами, пошуку партнерів тощо. Отже, у малих та середніх підприємств внутрішньо переміщених осіб з'являються нові можливості заробляти. Нова електронна система дає поштовх для початку своєї підприємницької діяльності на новому місці.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]