Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2015 13:55

Відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Важко уявити динамічний рух сьогодення без автомобіля або іншого наземного транспортного засобу, який активно використовується людством та пристосований майже до будь-якого виконання завдання, що ставить собі на меті суспільство.

Законодавство України, зокрема ст. 5 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (Надалі - Закон) вказує, що об’єктом обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов’язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров’ю, майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.   

Таким чином, у разі виникнення дорожньо-транспортної пригоди ( Надалі - ДТП) відшкодування спричиненої шкоди відшкодовується страхувальником, тобто страховою організацією в межах законодавства та договору страхування.

Страхову організацію кожна особа вправі обирати на власний розсуд.

Страхова організація не може відмовити будь якому страхувальнику в укладенні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ст. 14 Закону).

Договори страхування відповідно до ст. 10 Закону поділяються на:

-         Внутрішні договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, (діють виключно на території України);

-         Договори міжнародного страхування діють на території країн, зазначених у таких договорах. Договори міжнародного страхування діють на території країн – членів міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена карта», що визначається і діє в цих країнах.

Розмір граничного розміру страхової суми відповідно до ст. 9 Закону становить:

-         За шкоду, заподіяну майну потерпілих – 50 000 (п’ятдесят тисяч грн) на одного потерпілого.

У разі якщо загальний розмір шкоди за одним страховим випадком перевищує п’ятикратну страхову суму, відшкодування кожному потерпілому пропорційно зменшується .

-         За шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих – 100 000 (сто тисяч грн) на одного потерпілого.

Слід мати на увазі, що розмір франшизи при відшкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлюється при укладенні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності і не може перевищувати 2 відсотки від страхової суми, в межах якого відшкодовується збиток, заподіяний майну потерпілих (п. 12.1. ст. 12 Закону).

Страхове відшкодування завжди зменшується на суму франшизи, розрахованої за правилами цього підпункту.

         Франшиза при відшкодуванні шкоди, заподіяної життю та / або здоров’ю потерпілих, не застосовується (п. 12.2. ст. 12 Закону).

Закон чітко визначає особливості страхування цивільно-правової відповідальності окремих категорій громадян України зокрема відповідно до ст. 13 Закону, учасники бойових дій та інваліди війни, що визначені законом, інваліди I групи, які особисто керують належним їм транспортними засобами, а також особи, що транспортними засобами, належним інваліду I групи, у його присутності, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України.

Відшкодування збитків від ДТП, винуватцями якої є зазначені особи, проводить Моторне транспортне страхове бюро України (МТСБУ).

Досить поширеними є випадки коли договір страхування не може покрити усіх завданих збитків потерпілій особі.

В такому випадку згідно зі статтею 1194 Цивільного кодексу України, в якій зазначено, що особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов’язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Як правило вищезазначену різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою доводиться стягувати з винуватця дорожньо-транспортної пригоди в судовому порядку.

Шкода що може бути стягнута у судовому порядку з винуватця ДТП є моральна або матеріальна шкода, що розраховується відповідно до законодавства та потребує обґрунтованого правового доведення в судовому порядку .

Ознайомитися з подібними судовими рішення щодо стягнення з винуватця ДТП моральної та матеріальної шкоди можливо за вказаними посиланнями тут :

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/45294776 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/42170195

Слід враховувати, що судова практика у даних справах є досить різною і залежить безпосередньо від того чи іншого конкретного випадку який вагомо впливає на стягнення моральної та матеріальної шкоди спричиненої внаслідок ДТП.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]