Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2014 21:12

Кримський гамбіт

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Приміщення Ради та Радміну Автономії захоплене невідомими людьми з автоматами та кулеметами, на в’їзді в автономію виставлені блок-пости з колишніх озброєних беркутівців на «народних дружинників», а по Сімферополю і околицях вільно їздять російські бетеери

Кримський парламент розігнав місцевий уряд та під дулами автоматів призначив референдум з незрозумілим питанням, позитивна відповідь на яке дасть змогу торгуватися з українською владою третім суб’єктам. Приміщення Ради та Радміну Автономії захоплене невідомими людьми з автоматами та кулеметами, на в’їзді в автономію виставлені блок-пости з колишніх озброєних беркутівців на «народних дружинників», а по Сімферополю і околицях вільно їздять російські бетеери. 

Причина кримської кризи має три складові. 

Перша — безумовний вплив Росії. Недооцінювати цей чинник, було б нерозумно. Російське керівництво прогнозовано розігрує свій сценарій, який полягає в дестабілізації ситуації в Україні. Сподіваються: не вийшло в Харкові — вийде в Криму. На жаль, для цього є всі підстави — хронічна слабкість українського контррозвідувального органу після зміни влади тільки збільшилася. А багаторічна бездіяльність всіх колишніх центральних влад щодо нормалізації ситуації в Криму дає жителям півострову оманливі сподівання на те, що за російської влади їм житиметься краще. Аякже. 

Друга складова — неадекватна поведінка нової української влади, яка замість того, щоб заспокоїти суспільство та негайно зайнятися рятуванням економіки, займається поділом портфелів, внутрішніми інтригами та продукуванням провокаційних законів. Яскравий приклад — відміна сумнозвісного «мовного» закону Колесніченка-Ківалова, яка певною мірою підлила масла у вогонь кримської кризи. Закон, безумовно, треба було відміняти. Він, м’яко кажучи, «по-дебільному» написаний, він, фактично, не діяв, він був прийнятий з порушенням Конституції. Але для чого це треба було робити саме зараз??? 

Ну, нарешті, третя складова — неадекватна поведінка українських правоохоронних органів. Я вже казав про недолугу СБУ, яка замість контрозвідувальної діяльності займається бізнесом та дискредитації опозиції (при всіх владах). Але нове керівництво міліції діє ще тупіше і підступніше по відношенню до власного народу. Замість того, щоб негайно арештувати всіх винних у злочинах проти людей (імена яких всім давно відомі), припинити безлади та мародерство на вулицях та почати, зрештою, ловити бандитів, керівництво МВС займається власним піаром. Тому недивно, що найбільш яскравим вчинком нового міністра став наказ про розформування спецпідрозділу «Беркут». Треба його розформовувати (вірніше реформувати), але після детального розслідування і переатестації і не зараз, не першою дією міністра. От і бачимо зараз повідомлення, що кримський «беркут» збунтувався, захопив будівлі і заблокував під’їзди на півострів. 

Така от фігня, малята.

Теги: Крим
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]