Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2014 19:53

Кому насправді вигідна ескалація конфлікту в Україні?

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Не полишає відчуття того, що в Україні крім влади і опозиції активно діє якась невідома (назвемо це так) третя сила.

Майже всі експерти, опитані BBC Україна, відкидають можливість участі у вуличних протистояннях в Україні іноземних силовиків.

"Я не думаю, що російські спецслужби тут працюють відкрито й займаються викраденнями. Допускаю, що окремі люди можуть у нас перебувати, проте штатні одиниці російських спецслужб тут не працюють", - заявив BBC Україна колишній начальник військової контррозвідки СБУ та управління розвитку міноборони, екс-заступник глави СБУ Олександр Скіпальський.

Колишній начальник головного управління контррозвідки СБУ Олександр Скибінецький також називає російський слід у викраденні людей малоймовірним.
"Низка резонансних злочинів міліції проти народу, зокрема вбивство Гонгадзе, Врадіївка, показують, що у нас самих вистачає спеціалістів зі вбивства та катувань людей", - заявив BBC Україна пан Скибінецький.

Радник президента України Олександр Кузьмук заперечив будь-які можливості участі російських спецслужб в українських подіях. За його словами, подібні провокації були ще в 2004 році й не підтвердились.

Після знаходження викраденого лідера Автомайдану Дмитра Булатова в пресі та соцмережах побільшало спекуляцій щодо участі спецслужб та військових інших держав, зокрема Росії, в українських подіях. Підживили ці повідомлення розповіді самого Булатова, який сказав, що катували люди з "російським акцентом". Цю ж інформацію повідомляв викрадений раніше активіст Ігор Луценко. 

Звісно, сперечатися з поважними експертами важко. Водночас мене, і не тільки мене, не полишає відчуття того, що в Україні крім влади і опозиції активно діє якась невідома (назвемо це так) третя сила. Діяльність якої направлена на порушення будь-яких домовленостей між сторонами конфлікту, на створення конфліктних ситуацій, на збільшення протестних настроїв та, як результат - радикалізацію та ескалацію конфлікту.

Судіть самі: тільки но ситуація більш-менш заспокоюється, знаходяться якісь компроміси та з'являється надія на знаходження порозуміння, одразу  стається щось екстраординарне, що порушує крихкий мир та призводить до чергової хвилі ненависті та радикальних дій. Так було і з побиттям Тетяни Чорновол, Ігоря Луценка, Дмитра Булатова, так було з вбивствами, спробами штурму, неадекватною поведінкою силовиків, не завжди адекватною поведінкою радикальних угрупувань та ін. Звісно, ніхто не говорить, що в ніч на 30 листопада студентів розігнали перевдягнені в форму "Беркуту" російські шпіони і вони ж палили напалмом бійців внутрішніх військ. Але, гадаю, ніхто не сперечатиметься, що в керівництві українських силових структур є чимало людей, що можуть отримувати накази не тільки від своїх українських начальників, а для того, аби викрасти і побити активістів місцева прописка не потрібна. 

І найголовніше: ні українській владі, ні опозиції, ні, що важливо, олігархам також не порібна радикалізація, що призведе до громадянської війни і розподілу України. Все це потрібно тільки одній-єдиній стороні. Решту додумайте самі.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]