Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2018 14:36

Виховання дітей: домовляємось

Партнер Юридичної фірми ESQUIRES, адвокат, медіатор

Виховання дітей як найміцніший зв’язок між щасливим подружжям і найслабша позиція у спорі нещасливого подружжя.

Виховання дітей як найміцніший зв’язок між щасливим подружжям і найслабша позиція у спорі нещасливого подружжя

Як би гарно Ви не домовились про правила шлюбу і правила розлучення з Вашим партнером, виписали якісно шлюбний контракт і врегулювали всі майнові (фінансові) питання, Ваші взаємовідносини як батьків дитини ніколи не будуть прогнозовані на всі 100% і є одним із найслабших місць для кожного під час виникнення всіляких спорів: чи то розлучення, чи режим окремого проживання, чи поділ майна. 

Першим питанням, яке потрібно з’ясувати, є питання про те, який закон буде визначати Ваші права та обов’язки як батьків дитини.

Дитина народжена в Україні від батьків один з яких є громадянином України, а інший іноземцем, є громадянином України. Закон про міжнародне приватне право чітко встановлює, що особистим законом дитини є закон тієї держави, громадянином якої вона є.

Якщо закон країни громадянства іншого з батьків також буде визнавати дитину громадянином, то пріоритет матиме право тієї держави з якою у дитини тісніший зв’язок (проживає більшу частину часу, навчається).

Вам потрібно чітко розуміти, що Ваші взаємовідносини із мамою/татом – громадянином України щодо виховання дитини народженої в Україні, питання прав та обов’язків відносно дитини, будуть регулюватись національним законодавством України.

Чинний закон передбачає, що чоловік та жінка мають рівні права та обов’язки як батьки дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

Це означає, що батько та мати повинні в однаковій мірі брати участь в утриманні дитини (фінансове забезпечення, догляд) та у вихованні дитини.

Офіційно в Україні не існує законодавчого пріоритету батька чи матері у питаннях виховання дитини і визначення місця її проживання.

Проте, у разі виникнення спору, зокрема, про те з ким із батьків повинна проживати дитина в разі їх окремого проживання, суди частіше стають на сторону матері. Такі рішення мотивовані також положеннями Декларації прав дитини, прийнятою Генеральною асамблеєю ООН 1959 року. Так, принцип 6 Декларації передбачає, що дитина ні при яких обставинах не повинна розлучатися з матір’ю, крім виняткових обставин.

Практика нашої компанії в сфері сімейного права показує, що ефективним інструментом для врегулювання прав та обов’язків осіб – батьків дитини між собою та відносно дитини є договір про визначення місця проживання, утримання та виховання дитини.

Укладаючи договір батьки можуть домовитись на майбутнє щодо всіх питань, які можуть становити ризик у випадку спору між ними.

Ми рекомендуємо у письмовому договорі викласти такі умови: з ким буде проживати дитина у випадку розірвання шлюбу батьків або встановлення режиму окремого проживання; яку участь у забезпеченні рівня життя дитини буде приймати той з батьків, хто проживає окремо (аліменти, фінансова участь у інших витратах, інше); на яких умовах буде реалізоване право того, хто живе окремо на спілкування з дитиною, відвідини, виховання.

Закон дозволяє домовитись і викласти у договорі різноманітні питання взаємовідносин батьків. Єдине обмеження, яке буде перевіряти юрист, - чи відповідають домовленості і умови договору інтересам дитини. Договір повинен забезпечити чоловіку та жінці передбачуваність розвитку їх взаємовідносин як батьків, а дитині – можливість повноцінного виховання і фінансового забезпечення відповідно до її віку.

Договір дозволяє, по-перше, врегулювати розмір фінансової участі того з батьків, хто проживає окремо, в утриманні дитини. Тобто, сторони договору можуть домовитись про тверду грошову суму утримання, підстави для її перегляду, підстави для додаткових витрат понад обумовлену суму. А, по-друге, укладений договір надасть можливість застосовувати спрощену процедуру захисту Ваших прав у випадку їх порушення. 

Одним із проблемних моментів, що може викликати суперечки між батьками дитини є питання виїзду дитини за межі України. Як і у багатьох країнах Європейського Союзу, закон України передбачає, що дитина може виїжджати за межі України з одним із батьків при наявності письмового посвідченого нотаріально дозволу другого з батьків на таку поїздку. Такий дозвіл повинен містити відомості про країну призначення та строк поїздки. При цьому, такий дозвіл необхідний незалежно від того, чи перебувають батьки в шлюбі, чи проживають окремо. Вказане обмеження покликане забезпечити реалізацію контролю батьками за пересуванням дитини, а також на превенцію випадків викрадення дітей.

Чинний закон і судова практика не дозволяють наразі домовитись один раз на майбутнє до досягнення дитиною повноліття про надання абсолютного дозволу на виїзд за кордон, але у випадку визначення батьками у договорі умов про подорожі дитини за межі України з одним із батьків, це значно спрощує процедуру судового дозволу на виїзд, який буде необхідним у випадку ненадання його другим з батьків.

Договір між батьками , відповідно до статей 109, 157 Сімейного кодексу України, повинен бути посвідчений нотаріально.

Договір діятиме до досягнення дитиною повноліття, якщо сторони не домовились про інший строк його дії.

Сторони договору мають право вносити зміни та доповнення до договору за взаємною згодою. Всі зміни та доповнення повинні бути письмово оформлені та посвідчені нотаріально.

Рекомендуємо Вам при прийнятті рішення про батьківство ще до народження дитини визначити, який закон буде для Вас сприятливим у питаннях прав та обов’язків батьків. А ставши батьками домовитись про права та обов’язки у питанні виховання та утримання дитини.

Спеціально для KyivPost 14/02/2018
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]