Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2017 15:05

Страхування ринку нерухомості. Чи можливо це?

Керуючий партнер ЮФ KopotLawyers, співзасновник і керівник сервісу он-лайн перевірки нерухомості Monitor.Estate, адвокат, к.ю.н

Якби мені запропонували купити квартиру в новобудові, яка тільки будується на етапі котловану, але застрахована від ризику не добудови, проте дорожча на 3-5% від ринкової вартості, я б не вагаючись купив такий застрахований об’єкт.

Переконаний, що серед юристів піднімалось питання щодо страхування будівництва нерухомості на первинному ринку неодноразово.

Є страхування життя, здоров’я, іпотеки, квартири, автомобіля. Але чому досі не має страхування будівництва нерухомості?

Однозначної відповіді на сьогодні не має. Водночас, на перший погляд виглядає так, наче запровадивши страхування будівництва (мається на увазі ризики від недобудови) держава уникне таких ризиків і проблем як було з Еліта-центра та забудовами Войцеховським. З іншої сторони, подібне страхування вплине на ціну квартири. Можливо й так, але мені здається, що люди готові будуть доплатити 3-5% до вартості житла знаючи, що воно буде добудоване 100%, а якщо ні, то їм страхова виплатить всі сплачені кошти.

Інша справа, коли держава не хоче це брати на себе, що наводить на думку, що їй можливо вигідні такі скандали з недобудовами. Можна ж зробити обов’язкове страхування, як це зробити зі страхуванням відповідальності перед третіми особами для автомобільного транспорту.

А як щодо бізнесу? Чому страхові компанії не готові пропонувати такі продукти забудовникам чи інвесторам? Представники страхових компаній кажуть, що це дуже дорого буде для кінцевого покупця та й дуже високий ризик для компанії виплачувати такі суми. Це все зрозуміло і можна погодитися, але… Є ряд забудовників, які дорожать своєю репутацією та готові прогарантувати вчасну добудову своїх об’єктів. Крім того, для покупця на первинному ринку наявність страхового полісу означає, що ризики за недобудову чи не введення в експлуатацію перекладаються на страхову компанію та самого забудовника. Покупець не ризикує своїми грошима, а від так, може легше приймати рішення щодо купівлі квартири в тому чи іншому об’єкті. Останнім часом, багато пишуть про лояльність клієнтів і таке інше. На мою думку, це достатньо дієвий інструмент для налагодження порядку в сфері нерухомості саме на первинному ринку.

Хтось може заперечити, мовляв покупці – це ж інвестори, і вони ризикують своїми грошима як і інший інвестор у бізнесі. Єдина поправка в цьому, що з покупців зробили інвесторів лише через спосіб придбання житла. Якби ж їм за гроші давали частку в компанії забудовника, то вже була б інша розмова. То ж панове, поміркуйте, порахуйте. Переконаний, що та страхова компанія, яка першою запропонує подібний продукт в парі з порядними забудовниками, збільшать свої продажі в рази.

Якби мені запропонували купити квартиру в новобудові, яка тільки будується на етапі котловану, але застрахована від ризику не добудови, проте дорожча на 3-5% від ринкової вартості подібних квартир без страхового полісу, я б не вагаючись купив застрахований об’єкт. Краще доплати 3-5% і спати спокійно, ніж потенційно втратити 100% вартості квартири. А Ви як вважаєте?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]