Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.05.2022 13:01

Компенсація за пошкодження майна через агресію росії: надія на активність громадян

У матеріалі подано інформацію про можливий алгоритм юридичних дій щодо відшкодування пошкодженого майна, внаслідок військової агресії росії в Україні

В умовах воєнного стану, численна кількість громадян України втратила своє майно. У цьому значенні, термін “майно” має дуже широкий вимір. Це обумовлено багатьма підставами. Однією з таких підстав є наприклад, широке значення поняття “майно”, у контексті протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Загалом, до “майна” можна віднести наступні об'єкти:

1) гроші;

2) нерухомість;

3) майнові права;

4) заробітна плата;

5) дорогоцінні метали;

6) земельна ділянка;

7) цінні папери;

8) транспорт;

9) антикваріат;

10) колекційні фонди;

11) корпоративні права;

12) засоби виробництва;

13) продукти рослинництва та тваринництва та багато іншого.

Перелік зазначеного майна не є вичерпний і кожна особа, яка втратила його в умовах воєнних дій має право на його відшкодування або отримання відповідної компенсації.

Для того, щоб селянину, фермеру, підприємцю чи будь якій іншій особі повернути або відшкодувати втрачене майно, потрібна активна правосвідома поведінка.

Орієнтовний алгоритм може полягати у наступних діях.

СКЛАДІТЬ ДЕТАЛІЗОВАНИЙ ПЕРЕЛІК ТА ОПИС МАЙНА, ЯКЕ ВИ ВТРАТИЛИ.

Для того, аби юридично захищати своє майно, потрібно, щоб у вас була інформація про нього у кількісному та якісному вимірі. Наприклад, якщо ви втратили свійську худобу, то обстоюючи відповідну юридичну позицію, ви повинні деталізувати вид, кількість, та якість відповідної свійської худоби, яку ви втратили.

ОБОВ'ЯЗКОВО ПОДБАЙТЕ ПРО ДОКАЗИ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО МАЙНО НАЛЕЖАЛО ДІЙСНО ВАМ. 

Види доказів можуть бути наступними:

1) письмові, речові і електронні докази;

2) висновки експертів;

3) показання свідків.

НЕОБХІДНИМ Є ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ЗАСВІДЧЕННЯ ВТРАТИ МАЙНА, ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ.

В умовах збору доказів з цього питання, актуальним є користуватися не загальновідомою інформацією, а інформацією, яка стосується окремого майна. Тому, при першому виявленні пошкоджень, намагайтеся до процесу документування залучити органи державної влади, органи місцевого самоврядування, експертів чи інших офіційних осіб.

ПОДУМАЙТЕ ПРО ДЖЕРЕЛА КОМПЕНСАЦІЇ ВАШОГО МАЙНА ТА ОЦІНІТЬ РЕАЛЬНІСТЬ ОТРИМАННЯ ТАКОЇ КОМПЕНСАЦІЇ.

Варіантами джерел компенсації можуть бути наступні:

1) національні урядові фонди;

2) міжнародні фонди;

3) майно за рахунок активів російської федерації;

4) гранти тощо.

Вибір відповідного джерела фінансування буде залежати від виду майна, яке ви втратили.

На сьогоднішній день, органи державної влади неодноразово заявляли про можливості отримання компенсацій за втрачене майно. Однак, слід констатувати, що від моменту заяв органів державної влади до фактичного отримання коштів може пройти велика кількість часу і можуть значно змінитися обставини. Наприклад, сума компенсації у гривнях не буде відповідати курсу долара у відповідний період, що унеможливить реальну компенсацію за втрачене майно.

ВАЖЛИВИМ Є ОБРАТИ НАЛЕЖНИЙ СПОСІБ ЮРИДИЧНОГО ЗАХИСТУ ДЛЯ ВАШОГО МАЙНА.

Залежно від ситуації, ви можете обрати той чи інший спосіб юридичного захисту, який може бути ефективний залежно від обставин. Наприклад, в одному випадку достатнім буде лише подання електронної заявки. Проте, в іншому випадку актуальним буде подання позову до суду чи укладення договору.

НЕОБХІДНИМ Є ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ ПРО КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ВТРАЧЕНЕ МАЙНО.

Існування одного документу, за яким вам виділено кошти є недостатнім. Може виникнути ситуація, коли буде відповідне урядове чи судове рішення, яке буде свідчити, що на вашу користь повинна бути сплачена компенсація, проте таке рішення може не виконуватись через різні причини. 

У зв'язку з цим, перед вчиненням юридичних дій, подумайте насамперед, про спосіб виконання рішення.

ВТАМУЙТЕ  ЖАГУ ДО СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ.

Попри різні заяви представників влади, повернення майна після воєнних дій не буде в достатньому та автоматичному форматі. Тому, для ефективного відновлення своїх майнових прав, важливо буде залучати свої власні кошти: заощадження, заробітну плату, пенсію, банківські депозити, стипендію, соціальні виплати, тимчасовий дохід, допомогу близьких та інші джерела.

ОСОБЛИВІСТЬ ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ПРОТИ росії.

В судовій практиці України є численні рішення, які стосуються втраченого або пошкодженого майна, де відповідачем є росія. 

Проте, на даний момент, відсутній чіткий механізм виконання рішень, де відповідачем є російська федерація. Ймовірно, з часом, такий механізм буде напрацьований. 

Більш реальним видається отримання компенсацій від міжнародних інституцій. Свого часу, в Організації Об'єднаних Націй була створена компенсаційна комісія за незаконне вторгнення та окупацію Кувейту в 1990-1991 рр. Як зазначається на сайті даної комісії https://uncc.ch/home, до Комісії було подано близько 2,7 мільйона заяв на суму 352,5 мільярда доларів США. Комісія завершила розгляд претензій у 2005 році, і загальна компенсація склала 52,4 мільярда доларів США, які стосувалися приблизно 1,5 мільйони успішних заявників. Дев’ятнадцять груп уповноважених розглянули та оцінили претензії, подані урядами, міжнародними організаціями, компаніями та приватними особами. Групи повідомили про свої рекомендації Раді керуючих для затвердження. Після платежу за січень 2022 року за останнім позовом із заборгованістю, компенсація в розмірі 52,4 мільярда доларів, присуджена Комісією компенсація виплачена в повному обсязі. Таким чином, 9 лютого 2022 року відбулася спеціальна сесія Ради керуючих, щоб відзначити виконання мандата Комісії після майже 31 року діяльності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]