Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2020 12:52

Як документально підтвердити форс-мажорні обставини?

В умовах карантинних обмежень, які діють в Україні, постає питання про офіційне документальне підтвердження форс-мажорних обставин.

Відповідно до ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Згідно з ч. 1 ст. 906 Цивільного кодексу України, виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом. 

Ч. 2 ст. 1209 Цивільного кодексу України передбачено, що виготовлювач товару, що є нерухомим майном, виконавець робіт (послуг) звільняються від відшкодування шкоди, якщо вони доведуть, що шкода виникла внаслідок непереборної сили або порушення потерпілим правил користування або зберігання товару, результатів робіт (послуг).

Щоб офіційно засвідчити форс-мажорні обставини, потрібно звернутися до Торгово-промислової палати України та уповноважених нею регіональних торгово-промислових палат.

Відповідно до п.2 ч.3 ст. 14 Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” торгово-промислова палата України засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), а також торговельні та портові звичаї, прийняті в Україні, за зверненнями суб’єктів господарської діяльності та фізичних осіб.

ч. 1 ст. 14 (1) цього ж Закону передбачено, що торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб’єкта господарської діяльності за собівартістю. Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб’єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

Зразки заяв та інші документи знаходяться за наступним посиланням: 

https://ucci.org.ua/dokumienti-dlia-zavantazhiennia

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]