Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2017 15:11

Інтелектуальна власність: творчість має приносити дохід

Правовий режим інтелектуальної власності постійно еволюціонує, що насамперед пов’язано із розвитком інформаційних технологій, посиленням шляхів інтеграції та кооперації в частині юридичної регламентації даної сфери.

Правовий режим інтелектуальної власності постійно еволюціонує, що насамперед пов’язано із розвитком інформаційних технологій, посиленням шляхів інтеграції та кооперації в частині юридичної регламентації даної сфери.

Об’єкти інтелектуальної власності визначені Законом України “Про авторське право і суміжні права”. Також, правовий режим інтелектуальної власності захищається рядом міжнародних документів. Згадування про даний напрямок здійснюється і під час укладання Україною нових міжнародних угод. До прикладу, Глава 11 Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою стосується механізму регулювання інтелектуальної власності.

Інтелектуальна власність - це те, повинно приносити не лише моральне та естетичне задоволення, але й фінансовий прибуток.

Таким чином, алгоритм використання власних результатів інтелектуальної праці є наступний: створив інтелектуальний продукт - формально легалізуй своє право на виключне розпорядження та отримання доходу від результатів його функціонування та розповсюдження.

Згідно повідомлення Всесвітньої організації інтелектуальної власності, захист авторських та суміжних прав - важливий компонент у сприянні розвитку людської творчості та інноваторства. Надання авторам, артистам і творцям стимулів у формі визнання і справедливої економічної винагороди, підвищує їхню активність і продуктивність, як і також посилює результати. Забезпечуючи існування та можливість реалізації прав, окремі особи та компанії можуть достатньо просто інвестувати у створення, розвиток та глобальне розповсюдження своїх робіт.

Спільне дослідження Європейського патентного офісу та Офісу інтелектуальної власності ЄС (2016 рік) вказує на те, що 42 відсотки загальної економічної активності у ЄС (приблизно 5,7 трлн. євро щорічно) зароджується в галузях, які пов’язані з інтелектуальною власністю і близько 38 відсотків всієї зайнятості в ЄС (82 мільйони робочих місць) складають галузі які вище середнього використовують право інтелектуальної власності.

Судовий захист інтелектуальної власності постійно зазнає новацій. Одним із прикладів є резонансне рішення Європейського суду справедливості у справі Infopaq International A/S v Danske Dagblades Forening, де судом доведено, що навіть 11 слів скопійованих в електронному форматі і вилучених із захищеної роботи - є частиною відтворення і що знаходиться також під правовою охороною.

На сьогодні, в Україні існує значна кількість творців та винахідників, які просувають свої ідеї на ринку послуг. Проте, як вбачається з практики – результати інтелектуальної власності часто використовуються особами, які не мають на це права.

В такому випадку, в силу повинні вступати механізми юридичного захисту, які стосуються різних галузей права, зокрема таких як: цивільне, адміністративне, кримінальне та ін.

Значимість питань охорони інтелектуальної власності в Україні, пов’язане з впровадженням судової реформи. Так, 29 вересня 2017 року Президент України підписав Указ про утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, що підтверджує посилений інтерес держави до захисту прав авторів інтелектуальних продуктів. В даному контексті, необхідним є слідувати принципам судового активізму, який свого часу був продемонстрований зі сторони Європейського суду справедливості у вже згадуваній справі Infopaq International A/S v Danske Dagblades Forening. Важливим є і те, що судовий захист також не повинен цим обмежуватися, а має зазнавати свого постійного розвитку та вдосконалення через використання різних схем аргументації у судовому процесі.

Загалом, для того аби оптимізувати процес отримання фінансової вигоди від інтелектуальної власності, вартим є вчинити наступні дії:

1) Провести інвентаризацію (оцінку) своїх напрацювань. Для конкретної фізичної особи слід виокремити результати праці, які можуть стосуватися її творчості та винахідництва. Це стосується артистів, художників, програмістів, IT-спеціалістів, науковців, спортсменів тощо. Відносно юридичних осіб, то актуальним у даному плані є проведення моніторингу функціонування продуктів інтелектуальної власності, які виробляються компанією і визначити нові об’єкти інтелектуальної власності, використання яких може приносити дохід;

2) Здійснити комплекс дій щодо популяризаці ї своїх напрацювань через промоутерські компанії та організації . Однією з ознак економічно розвинутих країн є стремління людей та компаній кооперуватися заради досягнення власних цілей, шляхом вироблення певної політики і напрацювання досвіду у конкретних напрямках. Це підвищує вірогідність поширеності інтелектуального продукту серед цільової аудиторії. Тому, інтеграція у такі об’єднання є важливим напрямком на шляху просування результатів вашої праці на ринку.

3) Виявити факти неправомірного використання результатів вашої інтелектуальної діяльності.Розвинені компанії світового рівня дбають про те, щоб в межах їх діяльності дотримувався режим захисту прав інтелектуальної власності. Тому, коли на телебаченні, в радіо, пресі, в мережі Інтернет чи на будь-яких інших платформах ви помітите такі порушення, вартим є їх занотувати та вчиняти кроки по юридичному захисту своїх інтелектуальних напрацювань.

4) Визначити аргументативні схеми поведінки. Сприйняття позиції у суді, у творчому колективі чи у відносинах з компанією, яка буде просувати ваш бренд, продукт тощо, вимагатиме чітких послідовних дій та конкретного формату співпраці, щоб досягти певного результату. Для цього, важливим є визначити схему просування чи захисту свого інтелектуального продукту, шляхом використання аргументативних схем, які будуть необхідними у відповідних ситуаціях.

5) Продовжувати творити під власними іменем та юридично формалізувати результати інтелектуальної праці . Якщо результати ваших напрацювань будуть приносити певні вигоди, то це є хорошим стимулом для формування вашого імені як виняткового та оригінального бренду в конкретній галузі. Створення бази інтелектуальних продуктів буде сприяти розвитку економічної основи результатів вашої інтелектуальної праці. Реалізація даних дій повинна відбуватися шляхом юридичного оформлення вашого інтелектуального продукту. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]