Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2017 15:09

Закритий ринок нерухомості (off-market)

Керуючий партнер CEI

Крім звичних нам оголошень з продажу чи купівлі нерухомості в друкованих та інтернет виданнях, з уст ріелторів агенцій нерухомості, також існує й обмежене інформаційне поле закритого ринку нерухомості (off-market property). Інформація про продаж таких об’є

Крім звичних нам оголошень з продажу чи купівлі нерухомості в друкованих та інтернет виданнях, з уст ріелторів агенцій нерухомості, також існує й обмежене інформаційне поле закритого ринку нерухомості (off-market property). Інформація про продаж таких об’єктів нерухомості є в доступі серед обмеженої кількості ріелторів та їх вузького кола зацікавлених осіб у покупці. В якійсь мірі, такі ріелтори є відібраними та провіреними, але підписання договору між клієнтом та ріелтором є обов'язковим.

Чому виник закритий ринок нерухомості, передумови його функціонування

Основна передумова виникнення закритого ринку нерухомості – це конфіденційність. В переважній більшості випадків клієнти off-market property – це крупні підприємці та магнати. Також послугами закритого ринку нерухомості активно користуються публічні люди, зокрема відомі спортсмени, кінозірки, музиканти чи політики. Варто зазначити, що не завжди купівля чи продаж житла пов’язані з уникненням афішування фінансових операцій перед конкурентами чи кредиторами. Власники нерухомості абсолютно не горять бажанням привертати увагу преси та породжувати чутки про можливі свої фінансові проблеми, борги чи складнощі у шлюбі.

У світі закритий ринок нерухомості з найбільшою кількістю операцій купівлі-продажу елітної нерухомості доволі розповсюджений в американському штаті Каліфорнія, де проживає велика кількість кінозірок та представників шоу-бізнесу, а також в Нью-Йорку, англійському Лондоні (райони міста Найтсбридж, Белгравія, Мейфер, Кенсінгтон, Челсі), на Лазурному Березі Франції, князівстві Монако. В Іспанії варто виділити регіони Каталонія, побережжя Коста Брава, Коста-дель-Соль, курорт Сотогранде, а в Італії – регіони Тоскана, Ломбардія, Лігурія, а також район озера Комо.

Тип та вартість нерухомості

Як правило, мова йде про купівлю/продаж ексклюзивних історичних замків, розкішних вілл чи садиб з виноградниками та конюшнями, просторі пентхауси. Серед об’єктів комерційної нерухомості – це готелі, гольф-клуби, комерційні центри. У більшості випадків, вартість такої нерухомості перевищує 3 млн. доларів і можете досягати десятки й сотні мільйонів доларів.

Як потрапити на закритий ринок нерухомості? Звичайно, немає якогось чіткого сценарію, але існують такі варіанти:

- звернутись безпосередньо до власника нерухомості;

- у випадку купівлі на первинному ринку, звернутись до забудовника об’єкта нерухомості;

- найняти ріелтора з хорошою діловою репутацією;

- і всім відоме – сарафанне радіо.

Перед купівлею об'єкту нерухомості на закритому ринку варто провести комплексну перевірку і оцінку об'єкта нерухомості, аналіз загальної ринкової ситуації. Це допоможе визначити реальну вартість нерухомості, його рівень ліквідності й інвестиційної привабливості. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]