Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2018 11:03

Планова податкова перевірка (допускати або є підстава для недопуску)

Адвокат з податкових та господарських спорів

В даній статті, продовжую ділитися своїм досвідом, щодо не допущення працівників податкового органу до проведення планової перевірки у разі якщо податковим органом не дотримано вимог, щодо надіслання платнику податків копії наказу про проведення документа

Звертаю увагу, що порядок проведення документальних планових перевірок регламентовано ст. 77 Податкового кодексу України.

Зокрема, згідно п. 77.4 ст. 77 Податкового кодексу України, про проведення документальної планової перевірки керівником органу державної податкової служби приймається рішення, яке оформлюється наказом.

Право на проведення документальної планової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення зазначеної перевірки вручено під розписку або надіслано рекомендованим листом з повідомленням про вручення копію наказу про проведення документальної планової перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

Отже, з аналізу наведених правових норм вбачається, що право на проведення документальної планової виїзної перевірки платника податків надається лише у випадку, коли останньому до початку проведення зазначеної перевірки, а саме не пізніше ніж за 10 календарних днів, було надіслано рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи вручено під розписку копію наказу про проведення зазначеної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки.

Як це було.

Згідно із затвердженим планом-графіком проведення документальних планових перевірок суб'єктів господарювання було видано наказ про проведення документальної планової перевірки Підприємства (далі — Наказ).

Дата початку проведення перевірки зазначена в Наказі - 22.04.2016 р.

Дата надіслання Наказу - 12.04.2016 р.

Що було зроблено.

Підприємством відповідно до п.п. 81.1. ст. 81 Податкового кодексу України було не допущено працівників податкового органу до проведення планової перевірки, оскільки податковим органом не дотримано вимог податкового законодавства, а саме п. 77.4 ст. 77 Податкового кодексу України, щодо надіслання платнику податків копії наказу про проведення перевірки не пізніше ніж за 10 днів до дня проведення перевірки. 

Спірний Наказ було оскаржено до суду.

Законодавцем (Податковим кодексом України) визначено два шляхи (варіанти) повідомлення платника податку про проведення документальної планової перевірки, а саме:

1. або шляхом вручення йому під розписку копії наказу про проведення документальної планової перевірки та письмового повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки;

2. або шляхом надіслання йому копії наказу про проведення документальної планової перевірки та письмового повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Але, загальні правила обчислення строків визначені в Цивільному кодексі України.

Згідно ст. 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Отже, перебіг 10-денного строку, встановленого п. 77.4 ст. 77 Податкового кодексу України, у даному випадку розпочався тільки 13.04.2016 року та тривав до кінця дня 22.04.2016 року.

Таким чином, перевірка не могла бути розпочата в останній день 10-денного строку, з урахуванням наступного:

1. дати видання наказу - 12.04.2016 р.

2. дати відправлення наказу - 12.04.2016 р.

3. дати початку проведення перевірки - 22.04.2016 р.

4. така перевірка могла бути розпочата не раніше 23.04.2016 року.

Тобто, призначення початку перевірки на 22.04.2016 року податковий орган діяв всупереч приписам п. 77.4 ст. 77 Податкового кодексу України, оскільки ним не було дотримано 10-денного строку для повідомлення позивача про проведення перевірки.

Що ми отримали.

Позов Підприємства задоволений, дії посадових осіб податкового органу, щодо проведення документальної планової виїзної перевірки підприємства визнані протиправними, наказ скасований (справа розглядалася в трьох судових інстанціях, рішення набрало законної сили.)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]