Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2014 22:43

Подвійне громадянство - загроза національній безпеці України

В Україні подвійне громадянство заборонено. Однак чимало можновладців як попередньої, так і нинішньої влади, мають у своїй кишені декілька громадянств: російське, ізраїльське, румунське тощо. І судових процесів з позбавлення їх громадянства України не відб

Україна зобов'язана поважати правовий статус своїх громадян і не має права позбавити їх громадянства. Однак таке правило обмежене однією умовою. Позбавлення громадянства не може бути видом кримінального покарання або переводити особу в статус apatris (особи без громадянства (лат.).
Проте особи, які вступили до іншого громадянства або підданства, фактично виразили згоду вийти зі статусу громадянина України. Позбавлення їх громадянства в даній ситуації - життєва необхідність для нашої держави. Зазначений підхід визнано допустимим Європейською конвенцією про громадянство 1997 року. На мою думку, свого часу в такий спосіб можна було зітнути голову сепаратним процесам у його генезі. 

Дійсно, в Європі існує багато держав, які дозволяють подвійне громадянство. Але, по-перше, у нас ситуація неоголошеного воєнного стану, а в них - ні. І, по-друге, потрібно дотримуватися Конституції, яка чітко визначає Україну державою, в якій для своїх громадян діє принцип єдиного громадянства. 

Але крім гучної справи щодо спроб позбавити громадянства України народного депутата Давида Жванії, інших судових процесів у цій сфері я не пам'ятаю. Хоча Україна  має потенційні проблеми сепаратизму на кордоні з Угорщиною, Румунією і т.д. Та що тут говорити, громадянства України не позбавлено навіть сумнозвісного Аксьонова й інших діячів Криму, хоча всі вони мають російське громадянство.

На моє переконання, Президент України має невідкладно доручити відповідним Указом СБУ та Генеральному прокурору України здійснювати виявлення осіб з подвійним громадянством в Україні, особливо, у складі державних органів, та вживати судових заходів до забезпечення виконання Конституції та Закону України "Про громадянство". 
   
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]