Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

У 2010 році в Україні було скорочено систему військових судів. Та чи потрібні державі військові суди? Питання особливо актуальне в нинішній ситуації.

Військові суди в світі виникли не сьогодні, й не вчора. Логіка таких судів: військових не може суди цивільний. 
З позиції спеціальної підготовки, знання статутів і порядків несення служби, цивільний суддя буде недостатньо компетентним. 
Своїм духовним складом він не зможе зрозуміти людину військову, обстановку й обставини бойової ситуації. Більше того, цивільному, який виніс вирок у військовій справі, людина воєнна не повірить і не сприйме акт правосуддя з його вуст.
І нарешті, військовий суддя більш захищений від тиску військових, людей м'яко кажучи специфічних. Здавалося, б дивно, адже військовий суддя має звання, яке йому присвоюють. Саме такі аргументи висловлювали до ліквідації військових судів у Україні. Однак і на цивільного суддя можна вплинути, йому також присвоюють спеціальні звання та регалії. І військові й спеціальні (СБУ, МВС) командири легко можуть впливати на цивільного суддю через його керівництво. Та й цивільного суддю можливо просто залякати, наприклад, загрозою фізичної розправи. Однак людини військову продавити таким чином набагато важче. 
Колись, коли в Україні армія була "цивільна", проблема військових судів була не так актуальна, і їх ліквідація не мала основоположного впливу на державу. Однак зараз, в часи бойових дій, саме військові суди мають судити військових. І жодної війни без злочинів не було! 
На думку автора, негайне відновлення військових судів, оптимізація військової прокуратури, і створення незалежної слідчої частини по злочинам військових - задача на найближчий місяць. Інакше фронт почне тонути в беззаконні!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]