Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2020 13:36

Як зоозахисники допомагали безпритульним тваринам в карантин

Соціологиня у ВГО "Асоціація сприяння самоогранізації населення"

Епідемія та карантинні обмеження негативно позначились не лише на людях, але й на тваринах, особливо безпритульних.

Епідемія та карантинні обмеження негативно позначились не лише на людях, але й на тваринах, особливо безпритульних. За даними міжнародної онлайн-платформи animal-id, на вулицях міст та сіл України живе до 50 тисяч тварин. Реальна кількість є значно більшою, оскільки підрахунок проводився не у всіх населених пунктах.

В результаті масового закриття ринків, підприємств, магазинів безпритульним котам та собакам бракувало їжі. Люди, як правило, підгодовували тварин поблизу своїх робочих місць. Проте із запровадженням карантину, громадяни пішли на ізоляцію, а безпритульні тварини опинились у вкрай складному становищі.

Погіршило ситуацію поширення у ЗМІ непідтвердженої інформації щодо можливого зараження людини від домашніх тварин. Варто зауважити, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні відсутні переконливі докази того, що тварини відіграють значну роль у поширенні коронавірусної інфекції. Наслідком поширення непідтвердженої інформації стало те, що в окремих містах зоозахисники фіксували збільшення безпритульних тварин.

Громадські організації та благодійні фонди, що працюють за напрямком захисту та допомоги тваринам, бали змушені реагувати на нові виклики.

Так, Черкаський обласний благодійний фонд «Життя» підготував прості і доступні листівки, які пояснюють, що тварини не переносять вірус, їх не можна викидати напризволяще. Місцевий підтримець Радислав Ткаченко профінансував друк 25 тисяч листівок, що дозволило поширити їх у кожному районі Черкащини. Активісти зазначали, що на вулицях Черкас з початком епідемії збільшилась кількість безпритульних тварин. Тому, вони намагались оперативно забирати тварин з вулиць та шукати їм нові домівки. Фонд збирав кошти на придбання зоологічних кліток, в яких розміщувались тварини на час пошуку їм нового дому. Допомагали фонду соціально відповідальні підприємці та небайдужі містяни. Забезпечити харчування тварин на перетримках допомогли кілька відповідальних і небайдужих виробників та дистриб’юторів кормів для домашніх улюбленців.

Благодій фонд «Happy Paw» започаткував проєкт «Один вдома». Ідея проєкту полягала у допомозі одиноким людям похилого віку в годуванні свого домашнього улюбленця. Ініціатори проєкту зазначають: «зараз у непростий час, коли життя людей похилого віку знаходиться у небезпеці, більшості з них все одно доводиться виходити з дому за життєво необхідними продуктами для себе, а також для своїх домашніх тваринок. Разом із соціальними службами міста Києва та усіма небайдужими ми дуже хочемо допомогти найбільш незахищеним – самотнім бабусям та дідусям та забезпечити їх кормом для улюбленців і тим самим попередити зайві виходи на вулицю і наражання себе на небезпеку. Ми в змозі зробити так, щоб їх історія під назвою «Один вдома» - була щасливою». Фонд розпочав збір коштів, проте партнер фонду - компанія Purina Україна взяла на себе витрати з фінансування цієї ініціативи.

В Одесі на час карантину волонтери Об’єднання зоозахисних груп Одеси започаткували ініціативу «Тимчасовий будинок для вихованця». Основна мета проєкту - організація перетримки тварин для людей, які можуть потрапити в лікарню через хворобу, зокрема COVID-19. Зоозахисники створили базу даних людей, які готові безкоштовно прихистити тварину в себе вдома у випадку, якщо власник потрапить у лікарню. Приймались на перетримку не лише коти і собаки, а й дрібні домашні тварини – хом'ячки, шиншили, павуки.

В окремих містах не залишилися осторонь проблеми й прості громадяни. У Миколаєві у травні 2020 року містяни за три тижні забрали з центру захисту тварин по домівках понад 30 собак. Працівники центру зазначають, що такий випадок трапився в перше за історію функціонування центру.

Більш ніж 20 вінницьких волонтерів у перші місяці карантину розділили місто на райони та закріпили за ними відповідальних за годування вуличних тварин. Вони також помітили тенденцію щоденного збільшення кількості безпритульних котів та собак. Волонтерки приходять годувати тварин щодня, а їжу купляють за власні кошти. У випадку, якщо тваринам потрібна ветеринарна допомога, вони оголошували збір коштів у соціальних мережах.


Публікацію підготувала ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проєкту «Громади проти COVID-19: як жити далі в умовах пандемії?». Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]