Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2013 16:30

Публічна Інтернет інформація, як засіб доказу в судовому процесі

Юрист SAFIR Consulting Group

В Україні існують ряд Інтернет ресурсів, які видають свої друковані засоби масової інформації. На мою думку, той факт, що інколи судді не беруть до уваги роздруківки певної інформації з Інтернет сторінок є доказом того, що сьогодні у слуг Феміди старшого п

В Україні існують ряд Інтернет ресурсів, які видають свої друковані засоби масової інформації. При цьому зазначена інформація, якою наповнює свої видання відповідна компанія є аналогічною, і це не дивно. На мою думку, той факт, що інколи судді не беруть до уваги роздруківки певної інформації з Інтернет сторінок є доказом того, що сьогодні у слуг Феміди старшого покоління є певний правовий нігілізм та побоювання використовувати мережу Інтернет. Судді зазначають в обґрунтування своєї позиці, що інформація з Інтернету не є публічною, загальнодоступною та загальновідомою. Хочу розглянути конкретний приклад із власної судової практики, коли суддя в судовому засіданні по цивільній справі не захотіла брати до уваги роздруківки з Інтернет сайтів www.avtobazar.ua та www.auto.ria.ua та долучати їх в якості доказів по справі. Я вважаю, така поведінка судді є порушенням норм цивільно-процесуального права.

По-перше, власником сайту www.avtobazar.ua є ТОВ «ІА Автоцентр» (01135, Київ, вул. Златоустівська, 50), а власником сайту www.auto.ria.ua  ТОВ "РИА Аллегро" (21007, м. Вінниця, вул. Фрунзе, 4), які, в свою чергу, несуть відповідальність за розміщення інформації на своєму веб-сайті згідно чинного законодавства. Крім того слід наголосити, що будь-який сайт, розміщений у Всесвітній мережі Інтернет, який має «доменне ім’я» - «.ua», є офіційним Інтернет посиланням для України, і діє виключно на українському Інтернет сервері. Крім того зазначаю, що домен верхнього рівня «.ua» є складовою частиною всесвітньої системи доменних імен, що її адмініструє «Інтернет корпорація з присвоєння імен та номерів» (далі ICANN). ICANN має статус міжнародної безприбуткової недержавної організації, яка розташована в США та діє від імені і в інтересах всіх користувачів Інтернет. На сьогоднішній день адміністратором домену верхнього рівня «.ua» є ТОВ «Хостмайстер», створене в лютому 2001 року. Також слід відмітити, що даний домен був делегований для України  всесвітньою організацією «Адміністрація адресного простору Інтернет» з тією метою, щоб встановити офіційну ідентифікацію українських веб-ресурсів у всесвітній мережі Інтернет. Відповідно до пункту 1.10 правил використання домену «.ua», домен «.ua» є публічним.

По-друге, згідно Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (далі - Закон) доменне  ім'я – це ім'я, що використовується  для  адресації комп'ютерів і ресурсів в Інтернеті. Відповідно до Закону особа, яка отримала свідоцтво України на знак для товарів і послуг, може використовувати даний знак в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет (ст. 16 Закону).

З огляду на той факт, що в Україні видаються друковані періодичні видання журналів «Авторіа» і «Автобазар», які містять оголошення ринкових цін на автомобілі, та, враховуючи положення ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (ст. 20), положення ЗУ «Про авторське право і суміжні права», необхідно підкреслити, що ніхто не може використати зазначені знаки журналів  «Авторіа» і «Автобазар» навіть в мережі Інтернет, окрім самих  власників вищезазначених друкованих періодичних видань. Крім того на сайтах існує посилання, що всі права на даний сайт захищені законодавством України. Також  необхідно зазначити, що якщо доменне ім’я було зареєстроване і назва його містить порушення підпункту «с» пункту 4 «Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy» (Однакова політика врегулювання  спорів щодо доменного імені), що затверджена ICANN 24.10.1999 р., є обставиною порушення авторських прав щодо неправомірного використання доменного імені. Зазначений пункт викладений в наступній редакції: порушення прав доменного імені полягає в тому, що дане доменне ім'я ідентичне або подібне торговій марці або знаку обслуговування, в якому позивач (особа права якої порушені) має права.

Отже, інформація, яка розміщена на сайтах www.avtobazar.ua та www.auto.ria.ua, згідно законодавства України, є публічною та загальновідомою інформацією. На практиці може виникати ситуація, коли необхідно довести, що середня ринкова ціна відповідного майна становить певну суму, яка склалася з попиту і пропозиції в Україні на відповідну дату. А тому не обов’язково купувати друковане видання і нести в суд з переліком майна, що знаходиться в певній необхідній для нас категорії. Я вважаю, достатньо зробити прінтскрін сторінки Інтернет сайту, роздрукувати та принести в суд, додаючи відповідні письмові пояснення, з додатково зазначеною Інтернет адресою, за якою можна переглянути відповідну сторінку. На жаль, на сьогодні, судді  неоднозначно реагують на відповідні докази: є випадки, коли судді долучають їх у якості доказі, а є випадки, коли судді старшого віку навіть не хочуть брати відповідні матеріалі до уваги або взагалі ознайомлюватись з даною інформацією. На мою ж думку, інформація з Інтернет сайтів з доменним ім’ям «.ua» може бути використана як доказ в судовому процесі щодо обґрунтування своєї правової позиції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]