Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2014 18:39

Не дав та ще й забрав. Переселенці vs Яценюк

Незалежний журналіст, член НСЖУ

Уряд не тільки переклав допомогу постраждалим у результаті АТО: пораненим, вдовам загиблих, переселенцям – на плечі волонтерів та благодійників, але й сам вирішив засунути руку до їх кишені. Комуністи тут ні при чому, але Яценюк завадив.

Законотворча діяльність уряду останнім часом виглядала дуже дивно. То найважливішим для депутатів був розпуск фракції Комуністичної партії та розпад парламентської коаліції, тепер відставка А. Яценюка. Які політичні ігри у Верховній Раді, коли треба терміново вирішувати життєво нагальні проблеми, пов'язані з проведенням воєнних дій!

На 24 липня, за даними ДСНС, кількість переселених із зон АТО людей становить 51 тис. 234 особи, при тому, що реальна кількість переміщених людей більша. За один тиждень свої домівки залишили 5 тис. громадян України! Чому ж у держави до них не доходять руки?

Я вже писала про незрозуміле гальмування з прийняттям Закону, який визначатиме правовий статус та механізми державної допомоги людям, які вимушені були залишити місця проживання внаслідок проведення АТО.

С. Соболєв обіцяв прийняті цей закон ще у червні, однак віз і ніні там. 16 липня Президент ветував Закон №4998-1 як такий, що «не визначає порядок надання державної допомоги вимушеним мігрантам, не забезпечить скоординованої і відповідальної роботи органів державної влади, місцевого самоврядування та їх взаємодії з громадськістю в цьому напрямку, не відповідає міжнародним стандартам захисту внутрішньо переміщених осіб».

Так "тимчасово переселені особи" перехрещені у "внутрішніх мігрантів", ситуація зі статусом заплутується, і державна допомога відкладається у довгу скриньку.  

Благо даю

Зате пішла ціла злива законів щодо оподаткування благодійної допомоги в Україні. 26 червня Український фонд благодійників вніс на розгляд законопроекти №4172а та №4173а .

4 липня свій законопроект подали А. Кінах та О. Ляшко.17 липня закон про соціально-економічний захист громадян, які опинилися на триторіях АТО, внесла фракція «Удар». 18 липня зареєстровано законопроектна ту же тему від «Батьківщини» та «Свободи».

Здавалося б, чудово, що всі політики так трепетно піклуються про постраждалих та благодійників. Однак, як скаржиться директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш, їх самих про проблеми та побажання  якраз не спитали.

22 липня, коли черга дійшла до голосування, депутати відмовилися голосувати навіть за розгляд (!) закон опроектів, внесених благодійними організаціями.

Депутат ВРУ (фракція «Удар» ) Оксана Продан прокоментувала ситуацію так: «В наших законопроектах, які ми внесли з Іриною Геращенко, вирішується комплекс питань, які сьогодні, під час дії АТО, є у мешканців Донбасу, у поранених під час АТО та сімей загиблих там. Серед цих питань є і звільнення від податку на доходи фізичних осіб благодійної допомоги, яку отримують мешканці Донбасу, поранені під час АТО та сім'ї загиблих.

Законопроект щодо переселенців готував наш Валерій Пацкан, ми обговорювали його на Фракції і ми за нього голосували, тож про проблеми знаємо, шукаємо шляхи їх вирішення та вирішуємо».

  Податки беру

На сьогодні, згідно Податковому Кодексу, ті, хто отримує благодійну допомогу, повинні сплатити з неї державі податок на прибуток у розмірі 15-25%. Ця вимога стосується поранених, родин загиблих та пропалих безвісти на Майдані та у військових діях, переселенців з зони АТО.

Волонтери-фізичні особи, які збирають благодійні пожертви на свої картки, теж мають сплатити 17%.

Благодійні ж фонди, які займаються лікуванням постраждалих, сплачують до 50% податку, зокрема за купівлю протезів. Більше того, б лагодійн а допомогу у вигляді надання безкоштовних послуг теж оподаткову є ться податком на прибуток! Так, надав психолог психологічну допомогу постраждалій від вибухів дитині, яка сіпається від найменшого стуку, – хай платить податок?

Можливо, ці гроші не зайві для бюджету. Але це нонсенс з моральної точки зору! Виходить, держава не виділила достатньо грошей на дпопомогу постраждалим, на закупівлю спорядження для армії, ліків і протезів для поранених – все це взяли на себе благодійники – і вони ще раз повинні платити державі? Адже волонтери, заробляючи ці гроші, вже сплатили податки з заробітної плати чи податки на прибуток підприємства, а ще сплатили 20% ПДВ при закупівлі!

Ще огидніше з оподаткуванням грошей, витрачених на купівлю продуктів та потрібних речей для переселенців. На це держава не виплачує поки що ні копійки і не спромоглася налагодити постачання хоч би харчів.

І, нарешті, благодійні організації не мають права отримувати допомогу з бюджету. Хоча мають обов язки цей бюджет наповнювати.

  Закон «в умі» тримаю

Тож, життєво важливі для понад 50 тисяч громадян законопроекти опинилися під сукном. Ще важливий нюанс, який варто розуміти. Аби надати податкові пільги на благодійну допомогу переселенцям, слід принаймні оперувати поняттями статусу цих людей. А Законопроект №4998-1 про переселенців, як ми пам'ятаємо,досі чекає подолання вето пана Президента, але йому не до того, він пише листи щодо А. Яценюка.

Невже Закон про статус переселенців не приймається, тому що вимагатиме нарешті виділення обіцяних з Резервного фонду Держбюджету коштів на допомогу переселенцям? А податки з благодійників не знімаються, бо депутати не хочуть відмовлятися від цих кривавих копійок? Власне, суми там аж ніяк не копійчані, але невже цинізм дійшов до такої межі?Не хочеться вірити.

21 липня М. Катеринчук подав до Верховної Ради Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо обов'язковості утворення Міністерства з питань Криму та тимчасових переселенців України). Комітет його наразі розглядає. І знову плутанина. Хто ж такітимчасові переселенці? Це ті самі «вимушені мігранти», які фігурують у його попередньому законопроекті чи інші? «Наша песня хороша, начинай сначала…».

У Верховній Раді депутати обговорюють всякі надважливі речі, тільки неясно, коли ж черга дійде до долі тих 50 тисяч переселенців, менш цікавих, ніж обрання прем'єр-міністра?


Довідка:

Ігор Корнєв, партнер адвокатської фірми «Goro legal» :

"Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про волонтерську діяльність» для надання волонтерської допомоги обов’язковим є укладання договору про провадження волонтерської діяльності з волонтерською організацією. Ще одним варіантом є отримання довіреності від безпосереднього отримувача допомоги. Збір коштів без договору або довіреності є незаконним. Допомога волонтерів благодійним організаціям також оподатковується як отримання безкоштовних послуг.

На сьогодні благодійні пожертви, які збирають фізичні особи з метою подальшої передачі іншим особам як благодійної допомоги вносяться до податкової декларації та оподатковуються податком на прибуток фізичних осіб 15, 17%. Відповідно до Податкового кодексу України не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує 1710 грн. на рік".




Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]