Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2017 21:44

Чи подає фізична особа декларацію у разі продажу нерухомого майна

Податковий консультант

Податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб слід подавати у разі одержання доходу від продажу майна, що не оподатковується. Також доцільно подавати декларацію і щодо доходу від продажу майна, що оподатковується.

При отриманні доходу від продажу майна фізична особа не зобов’язана подавати декларацію про майновий стан і доходи у разі нотаріального посвідчення договору за яким був сплачений податок на доходи фізичних осіб (п. 179.2 Податкового кодексу України, далі - ПКУ).

Однак найчастіше дохід фізичної особи від продажу нерухомого майна не оподатковується. А саме, не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу наступного майна не частіше одного разу протягом звітного податкового року, та за умови перебування у власності платника понад три роки:

· житлового будинку,

· квартири або їх частини,

· кімнати,

· садового (дачного) будинку,

· земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення (п. 172.1 ПКУ).

ПКУ не містить чіткого положення щодо обов'язку декларування доходу, одержаного фізичною особою від продажу майна, що не оподатковується. Більш того, в ПКУ окремо зазначено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримав дохід з якого, навпаки, був сплачений податок (п. 179.2 ПКУ).

Тим не менш, податківці зазначають в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР), у підкатегорії 103.24 (www.sfs.gov.ua), що подавати річну декларацію про майновий стан і доходи не потрібно і у разі отримання доходу від продажу майна, що не оподатковується.

Така позиція податківців безперечно була зручною для платників податків, але тільки до певного моменту. Адже сьогодні, згідно із змінами в законодавстві щодо банків і банківської діяльності, банки запитують у своїх клієнтів – фізичних осіб інформацію щодо походження коштів, і, зокрема, просять надати копії податкових декларацій про майновий стан і доходи як підтвердження джерела доходу. Копії декларацій також запитують в українців, які здійснюють купівлю цінних речей за кордоном.

Враховуючи вищезазначене, вбачається необхідним і доцільним подавати декларацію про майновий стан та доходи, і декларувати дохід, що не оподатковується (у формі декларації є окремий рядок для декларування такого доходу). Більш того, враховуючи сучасні реалії щодо перевірки джерел доходів фізичних осіб у банківських установах, доцільно також подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб при продажу майна, що підлягає оподаткуванню.

Отже, сьогодні згідно з ПКУ, фізична особа не зобов'язана подавати декларацію про майновий стан та доходи при нотаріальному посвідченні договору продажу об'єктів нерухомості та сплаті податку на доходи фізичних осіб. На думку податківців, декларація не подається також і в разі продажу майна, що не оподатковується. Але така ситуація, в більшості випадків, не є корисною для фізичних осіб, адже подана декларація забезпечує документальне підтвердження джерела одержаного доходу, зокрема на випадок внесення коштів на рахунки до банківських установ, коштовних покупок, одержання кредиту, тощо.

Таким чином, податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб слід подавати у разі одержання доходу від продажу майна, що не оподатковується. Також доцільно подавати декларацію і щодо доходу від продажу майна, що оподатковується. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]