Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2016 18:25

Перша в Україні міжнародна школа зі сталої мобільності

Контент-менеджер АКЦентру ВО "Українські Рубежі"

З 20 по 24 жовтня 2016 року на базі кафедри транспортних систем і логістики ХНАДУ проходила міжнародна освітня школа зі сталої мобільності. Школа працювала в рамках програми міжнародного співробітництва Харківського національного автомобільно-дорожнього ун

Вже багато років я розказую студентам про необхідність і можливості підвищувати свої професійні компетенції. Університетська освіта (звісно за умови бажання людини навчатись і достойного рівня викладання у ВИШі) забезпечує базу і тільки відчиняє віконце можливостей. І тут у нагоді стає саме неформальна освіта, яка необов’язково має організований та систематичний характер, може здійснюватися й поза межами освітніх закладів.

Це тренінги та короткотермінові курси, індивідуальні заняття під керівництвом тренерів чи репетиторів, що переслідують практичні короткострокові цілі.

Нам не треба вигадувати велосипед, бо в розвинутому світі саме для студентів вже давно успішно працюють літні чи зимні освітні школи (з менеджменту, лідерства, політології, ін.). У літній школі, як правило, поєднуються відпочинок і активні заняття в тій чи іншій галузі науки. Найчастіше їх проводять аспіранти університетів або вчені-ентузіасти. Міжнародні літні школи зазвичай створюються, щоб залучати талановитих студентів до дослідницької роботи. Це не тільки нові знання, а й корисний практичний досвід, а також нові знайомства, які в майбутньому можуть стати в нагоді.

Отож, ідея вже вітала в повітрі. Цього літа у Лейпцигу summ е r shool об’єднала понад 90 учасників з усього світу. З 15 по 19 серпня в рамках міжнародної школи «Sustainable Mobility – Made in Leipzig» працювали над темами сталої мобільності, планування доріг, безпеки дорожнього руху, транспортної екології та ін. Від України була дуже потужна команда, і за лаштунками дозріла «палацова змова» Олени Чернишової та Ігоря Могили - Make an international summer school on sustainable mobility in Ukraine. Узгодила Олена з Тіло Бекером під час стажування у Технічному Університеті Дрездена, керівництво ТУД та ХНАДУ підримало. 

Дрезден велосипедний

Все лягало одне до одного. Харків виграв конкурс на проведення міжнародної конференціії Veloforum 2016 (21-23 жовтня). Це вже було якось не дуже літо, бо навіть в центральній Європі осінь починається з 21 вересня. Тому робоча назва проекту міжнародної літньої школи зі сталої мобільності народилась сама-собою - « OctoberFest »). Щоб встигнути робити треба було дуже швидко. Ентузіасти були, підтримка університетів-партнерів (Харківський національний автомобільно-дорожній університет та Технічний університет Дрездена) була, але ж, зазвичай, подібні школи є безкоштовними для учасників і забезпечують проїзд, проживання, харчування. Та маємо в друзях дуже класну команду Національного екологічного центру України! Пазл склався. 

Освітній візит INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL OF SUSTAINABLE MOBILITY на пленарне засідання Велофоруму

Офіційна інформація

INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL OF SUSTAINABLE MOBILITY

З 20 по 24 жовтня 2016 року на базі кафедри Транспортних систем і логістики ХНАДУ проходила міжнародна освітня школа зі сталої мобільності. Школа працювала в рамках програми міжнародного співробітництва Харківського національного автомобільно-дорожнього університету та Технічного університету Дрездена, за підтримки Національного екологічного центру України.

Концепцію школи та основні організаційні моменти розроблено аспірантом КТСЛ Чернишовою О.С. Координатор школи – ст. викл. Токмиленко Т.Т.

Участь у роботі міжнародної освітньої школи зі сталої мобільності прийняли студенти 2-5 курсів спеціальностей «Транспортні технології» та «Автомобільні дороги та аеродроми» з ВНЗ: Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Національний університет "Львівська політехніка", Харьківський Національний Технічний Університет Сільского Господарства ім. Петра Василенка, Запорізький національний технічний університет, Український державний університет залізничного транспорту (м. Харків), Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне), Вінницький національний технічний університет, Автотранспортний коледж ДВНЗ КНУ (м. Кривий Ріг), Одеський автомобільно-дорожній коледж ОНПУ. Школа проходила в форматі лекцій, тренінгів, освітніх візитів, робочих сесій.

Мова проведення школи: українська та англійська

Лектори школи:

Тіло Бекер

PhD, науковий співробітник Технічний університет Дрездену

Ангела Франке

науковий співробітник,,

Технічний університет Дрездену

Ігор Могила, к.т.н., керівник Інституту стійких транспортних систем ЛКП "Львівавтодор"

Олена Чернишова , аспірант, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Станіслав Свічинський

к.т.н., науковий співробітник, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Марія Сторчило

координаторка транспортної кампанії Екоцентру "Звільни Смугу"

Практична робота велась в групах:

Група А – реконструкція пл. Конституції, модератор – Ігор Могила

Група Б – Оптимізація роботи громадського транспорту в центральній частині міста, модератор – Тіло Бекер.

Група С – Планування системи велопрокату для м. Харків, модератор – Ангела Франке.

Після закінчення школи студенти отримали сертифікати про участь за стандартом Технічного університету Дрездену. 

За сухими словами звіту стоять палаючи очі «школяриків», новонароджена дружба командної роботи, енергія та втома, зліт над реальністю, прогулянки сяючим нічним Харковом, саксонський штолен, катання на роверах від NextbikeUkraine і поради та жарти від Oleksii Kushka . на фінальній презентації групових проектів.

Це було дуже круто. У нас все вдалось більш ніж на 100%. Модератори працювали як єдиний організм, а студенти нас вразили і гарною англійською, і, головне, креативністю, мотивацією, рівнем критичного мислення і емоційного інтелекту.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]