Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2016 10:31

Екологія і наміри уряду Гройсмана

Проєктний менеджер реформи управління відходами Команди підтримки реформ при Міндовкілля

Аналізуємо перспективи природоохоронної політики нового Кабінету міністрів.

Під час затвердження уряд Володимира Гройсмана у своїй програмі діяльності висловив готовність й надалі проводити реформи в природоохоронній сфері. Загалом цей документ – швидше декларація намірів, аніж документ прямої дії. Таким, як запевняють в уряді, має стати операційний план антикризових заходів на 2016 р., над яким зараз ведеться робота. 

Тим не менше, пріоритети в напрямку свого руху новий КМ визначив. Яку політику здійснюватиме уряд Гройсмана в екологічній сфері?

Програмою діяльності Кабінету міністрів передбачено, що в її основу буде покладеного вимоги Угоди про асоціацію з  ЄС. Очевидно, мова йде і про реалізацію  низки положень природоохоронного характеру. Зокрема, мова йде про запровадження механізмів оцінки напрямків впливу деяких громадських і приватних проектів на навколишнє природне середовище, створення системи управління водними ресурсами відповідно до басейнового принципу, контроль за використанням генетично модифікованих організмів. 

Також Програмою передбачається створення прозорих механізмів отримання дозвільних документів та реформування системи державного нагляду та створення єдиного інтегрованого органу контролю. 

Це, беззаперечно, є позитивом. А особливо в світлі того, що відповідно до Угоди, упродовж двох-трьох років з моменту набрання нею чинності, Україна зобов’язалася впровадити досить великий перелік положень саме в екологічній сфері. Оскільки восени цього року вже спливає два роки, Мінприроди чекає величезний обсяг роботи.

Тим не менше, зараз неможливо скласти враження щодо часових пріоритетів уряду. Тривалий час, приміром, громадське суспільство очікує на створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про дозволи, звіти, матеріали перевірок у сфері довкілля (PRTR+) для органів влади та громадськості. Чи є це питання актуальним для уряду – зараз невідомо…

Не обійшлося й без суперечностей у формулюваннях окремих положень програми. Зокрема, у розділі XIV Програми передбачено забезпечення ефективної системи максимального повторного використання твердих побутових відходів у господарському обігу як вторинних ресурсів, збільшення частки їх утилізації. Все це визначено у розділі Забезпечення громадян комунальними послугами та та реформування житлової політики. 

Щодо поводження з відходами, то передусім, слід впровадити ієрархію пріоритетів, яка передбачає таке поводження – запобігання утворенню відходів, підготовка до повторного використання, переробка, інший тип утилізації (наприклад, відновлення енергії), ліквідація (видалення на звалища). В зазначеній ієрархії до наступної дії переходять лише в тому випадку коли виконана попередня. 

І саме це має впровадити Мінприроди на законодавчому рівні при гармонізації законодавства з ЄС щодо управління відходами. 
Теги: екологія
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]