Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2016 11:35

Екологія-2015

Проєктний менеджер реформи управління відходами Команди підтримки реформ при Міндовкілля

Що зроблено і не зроблено? На жаль, проривних рішень ми не побачили. Лише створено підґрунтя.

Серед позитивного в сфері охорони довкілля у 2015 році  можна назвати ратифікацію 01.07.15 Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті, який Україна підписала ще у 2003 році, але ратифікувала останньою. Цей документ містить обов’язок сторін забезпечувати проведення стратегічної екологічної оцінки для планів і програм, які, вірогідно, можуть викликати суттєві екологічні наслідки, зокрема пов’язані зі здоров’ям населення.  

Важливим у минулому році є також внесення до парламенту законопроектів про оцінку впливу на довкілля та про стратегічну екологічну оцінку, які були розроблені з метою адаптації нашого законодавства до законодавства ЄС. Законопроекти передбачають так званні «превентивні заходи» щодо охорони довкілля – перед прийняттям рішення щодо планованої діяльності або ж до прийняття уповноваженими органами планів і програм має бути обов’язково здійснений аналіз щодо впливу на довкілля та широко залучена громадськість.

Запровадження цих механізмів передбачено Угодою про асоціацію між Європейським Союзом і Україною. Зокрема, передбачається імплементація чотирьох документів:

- Директиви 2011/92/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 13 грудня 2011 р. про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище;

- Директиви 2003/35/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 26 травня 2003 р. про забезпечення участі громадськості у підготовці окремих планів та програм, що стосуються навколишнього середовища, та внесення змін і доповнень до Директив Ради 85/337/ЄЕС та 96/61/ЄС про участь громадськості та доступ до правосуддя;

- Директиви 2003/4/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 28 січня 2003 р. про доступ громадськості до екологічної інформації та про скасування Директиви Ради 90/313/ЄЕС;

- Директиви 2001/42/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 27 червня 2001 р. про оцінку впливу окремих планів та програм на навколишнє середовище.

Таким чином, можна сказати що у 2015 році створювалося підґрунтя для змін. І дуже важливо щоб вони були впроваджені, оскільки, як відомо, Україна перебуває на «лаві двієчників» в контексті виконання Оргурської конвенції та Конвенції Експо (комітет з імплементації даної конвенції буквально завалений скаргами на Україну).

Комітет Еспо зокрема завалений скаргами на Україну (справи  щодо проекту добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, продовження строків експлуатації 1-го та 2-го енергоблоків Рівненської АЕС,  будівництва глибоководного суднового ходу «Дунай-Чорне море», Мужіївського золоторудного родовища). У 2011 році Україні оголосили попередження у зв’язку з невиконанням вимог Оргурської ї конвенції, яке в 2014 році було продовжено. Для його усунення потрібно ліквідувати нечіткості вимог до участі громадськості у процедурі оцінки впливу на довкілля та процедурах прийняття рішень щодо проектів, що стосуються довкілля.

Лише після прийняття цих законопроектів наші посадовці можуть говорити що Україна рухається у сторону сталого розвитку. Варто нагадати, що це одна з найперспективніших ідеологій 21 століття яка передбачає збалансований розвиток економічної, соціальної та екологічної складової.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]