Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2021 11:24

Скоро весна! Ремонтуємо будівлі без порушень!

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Як відремонтувати приміщення за коронавірусною закупівлею?

Останні новини підтверджують, що карантин так швидко не завершиться. Його подовжено до 30 квітня.

Тому жити нам з вами, шановні замовники, керуючись нормами Постанови 224 та Постанови 225 ще понад 2 місяці. Це як мінімум при найсприятливішому перебігу подій.

Незважаючи на те, що лютий цього року виправдав свою назву, до початку календарної весни залишилося зовсім небагато.
А весною, звичайно, пожвавлюються ремонтні роботи – поточний ремонт, капітальний, заміна вікон та дверей, улаштування пандусів та тротуарів і таке інше.

Ті медичні установи, що надають допомогу хворим на COVID-19 безумовно, планують скористатися можливістю провести закупівлі ремонтів швидко та без зайвої тяганини. Обравши процедуру закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19, такі замовники можуть одразу укласти договір з виконавцем робіт, не проводячи тривалу процедуру відкритих торгів (яка до речі, може бути неодноразово оскаржена та призупинена). Такий висновок роблю, відповідаючи й на запитання у своїй групі у Вайбері (безкоштовна група по ковід-закупівлям! Додавайтесь!).

Тобто можна відремонтувати взагалі все що завгодно? 

Розділ Переліку «Роботи та послуги» містить наступні позиції: «Поточний ремонт приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2», а також «Реконструкція, реставрація, капітальний ремонт приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2». Крім того, в окремі пункти виділено «Ремонт приміщень для розташування мікробіологічної лабораторії з проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції» та «Капітальний ремонт системи киснепостачання».

До речі, скористаюся нагодою відмічу – роботи та послуги не звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Звільняються лише окремі товари, а точніше, операції з їх постачання на митній території України. Перелік цих товарів міститься в Постанові Кабінету Міністрів України №224 від 20.03.2020.

Отже, відповідно до Переліку, ті медичні заклади, які надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, можуть провести закупівлю як поточного так і капітального ремонту своїх приміщень та споруд, застосувавши для цього коронавірусну процедуру закупівлі. Формулювання Переліку 225 не дають підстави стверджувати, що приміщення, які замовник має намір відремонтувати, неодмінно повинні мати пряме та безпосереднє відношення до надання допомоги хворим на COVID-19. А закупівлі товарів, робіт та послуг, зазначених в Переліку, виведені з-під дії Закону України «Про публічні закупівлі» та здійснюються за окремою процедурою.

За які кошти ремонт?

Окрім приміщень, які можна/не можна відремонтувати, є ще й поняття коштів, за які здійснюється така закупівля.

Замовник у розумінні Закону про публічні закупівлі зобов’язаний провести процедуру закупівлі незалежно від того, витрачає він кошти власні, отримані як благодійний внесок чи як субвенція тощо. Тому для законодавства у сфері закупівель не має значення, за які саме кошти відбувається закупівля. Але завершення процедури закупівлі для замовника ще не означає кінець, оскільки контролюючі органи під час проведення перевірок, інспектувань тощо цілком можуть поставити запитання щодо використання коштів!

Заклади охорони здоров’я, інші замовники мають різні джерела отримання коштів, в тому числі і спрямовані на боротьбу з коронавірусною хворобою.

Замовники отримують кошти з державного та місцевого бюджетів, кошти виділяє НСЗУ, також існують благодійні внески та власні кошти підприємства, отримані ним від надання платних послуг.

Так, якщо замовник отримав кошти від НСЗУ, які призначені, наприклад, на додаткову оплату праці медичним працівникам, на роботу бригад, що надають допомогу хворим на COVID тощо, то звичайно, витрачати ці кошти на ремонт приміщень є незаконним. І органи державного фінансового контролю не залишать це поза увагою.

І якщо отримані кошти мають чітке призначення, куди саме вони мають бути спрямовані (наприклад, бюджетні призначення на дезінфекційні засоби, що їх минулого року отримали заклади освіти), витрачати їх іншим чином буде порушенням.

Але у замовників можуть також бути кошти зекономлені, кошти власні або виділені з місцевого, державного бюджету на проведення того ж ремонту. І саме в такому випадку замовник (за потребою) проводить закупівлю поточного або ж капітального ремонту, застосувавши коронавірусну процедуру закупівлі, тобто укладає договір з виконавцем, про що оприлюднює в електронній системі закупівель відповідну інформацію – звіт про укладений договір, договір та всі додатки до нього. І наостанок – звіт про виконання договору.

Бережіть себе та близьких та вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]