Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2021 14:23

Чорні діри "чорного списку" АМКУ, або ж "чорний список" змінює колір

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Інтеграція "Зведених відомостей" в системі публічних закупівель відбувається тільки після внесення інформації про учасника! Але коли така інформація не внесена АМКУ

Статтею 17 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено ряд вимог до суб’єктів господарювання, яким обов’язково потрібно відповідати для того, щоб мати можливість співпрацювати з державою та постачати свої товари, послуги, роботи отримуючи за це бюджетні кошти.
І при невідповідності хоча б одній із встановлених вимог замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити його тендерну пропозицію.  Звертаю увагу, що це не право замовника – відхилити тендерну пропозицію – а його обов’язок.

І одна із таких підстав для відхилення тендерної пропозиції учасника викладена у пункті 4 частини першої статті 17, а саме ‑ суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за порушення, передбачене пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів;

Пам’ятаю ще ті часи, коли суцільним жахом для учасників торгів була можливість потрапити до так званого «чорного списку» Антимонопольного комітету України (далі - АМКУ, Комітет). Адже протягом одного дня після прийняття органом Комітету рішення про вчинення порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів, інформація про таких суб’єктів господарювання оприлюднювалася на сайті АМКУ у відповідній таблиці. А це означало тривалу заборону подальшої участі в торгах – «бан» на три роки.

«Зведені відомості щодо спотворення результатів торгів» розташовані на сайті Комітету та регулярно оновлюються. Останні зміни вносилися зовсім недавно – 4 січня 2021 року, тобто інформація оперативно оновлюється. І при розгляді тендерних пропозицій замовник має можливість самостійно перевірити наявність учасника закупівлі в «чорному списку».

Але щось пішло не так.

Ось рішення адміністративної колегії Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 03.12.2020 № 65/19-р/к

Даним рішенням визнано, що товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕСТА ДЕВЕЛОП», товариство з обмеженою відповідальністю «СВЄТСТРОЙ» та товариство з обмеженою відповідальністю «ДОУМ» вчинили порушення у вигляді  антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.
На суб’єктів господарювання накладено штрафні санкції – ТОВ «ВЕСТА ДЕВЕЛОП» та ТОВ «ДОУМ» по  68 000 грн, ТОВ «СВЄТСТРОЙ» ‑ 136 000 грн.

Але інформація про вказаних суб’єктів господарювання у «Зведених відомостях …» і досі не з’явилася.

Відомості про вчинення порушень ТОВ «ВЕСТА ДЕВЕЛОП», ТОВ «СВЄТСТРОЙ» та ТОВ «ДОУМ» поглинула чорна діра.

Тобто, побажай будь-хто із вказаних учасників взяти зараз участь у процедурі закупівлі – він перед замовниками чистий. Невже це загальна передноворічна лихоманка так вплинула на Південне відділення АМКУ?

Якби не було, але факт залишається фактом – інформацію до «Зведених відомостей… » не внесено.

Які ж можуть бути наслідки? Поки що ніяких. Після 03.12.2020 жоден із вказаних учасників не брав участі у відкритих торгах. Але міг би. І на час подання пропозиції вважався б підходящим учасником.

Інтеграція «Зведених відомостей… » в системі публічних закупівель відбувається тільки після внесення інформації про учасника! Але коли така інформація не внесена АМКУ, то відповідно й такі дані відсутні в Prozorro, що надає можливість учасникам-змовникам спокійно приймати участь в процедурах закупівель.

По-перше, порушується принцип недискримінації учасників та рівного ставлення до них, адже інші «змовники» потрапляють до списку через день після прийняття рішення органом АМКУ.

По-друге, замовники можуть й не дізнатись правду про потенційного переможця своєї закупівлі.

Cподіваюся, що ця прогалина – перша і остання чорна діра у «Зведених відомостях…» і це єдиний випадок у Новому 2021 році!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]