Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2018 15:01

Попереджено зайві витрати державних коштів Білоцерківською лікарнею

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Принцип реформи системи публічних закупівель «Всі бачать все» в дії. Держава в даній закупівлі могла зекономити майже 100 тисяч гривень. Натомість, допущені помилки при складенні документації (головної інструкції процедури закупівлі) могли призвести до п

Білоцерківська міська лікарня № 2 оголосила  процедуру закупівлі засобів дезінфекційних з очікуваною вартістю 277 635 грн. В документації та оголошенні були вказані конкретні назви дезінфікуючого засобу -  Бланідас Актив,   Біомой,   Аніоспрей Квік UA,   Жавілар плюс,  Дезамін. 

Тендерна до кументація міської лікарні не містила виразу «або еквівалент» та не містила обґрунтування використання саме визначених замовником дезінфекційних засобів. 
  
Пунктом третім частини другої статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» визначено, що технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз «або еквівалент». 
  
Отже,  тендерну документацію було складено з порушенням норм законодавства в сфері закупівель. 

Крім того,   Білоцерківська міська лікарня № 2 встановила, що  учасники мають надати, зокрема,  завірені копії свідоцтв про державну реєстрацію або реєстраційні посвідчення МОЗ України або інші документи, передбачені чинним законодавством щодо реєстрації дезінфекційних засобів. 
  
Разом з тим, мурашина кислота та формалін (що містились в переліку предмету закупівлі) відносяться до хімічних реактивів, та не проходять державної реєстрації як засоби дезінфекції.  
  
Отже, учасники не повинні були подавати свідоцтва про державну реєстрацію на формалін та мурашину кислоту, оскільки не могли їх мати. 

Разом з тим, більш дешевшу пропозицію учасника за результатом аукціону було відхилено у зв'язку із відсутністю свідоцтва на реактиви, що не проходять державної реєстрації як засоби дезінфекції.  
  
Отже,  в даному випадку держава могла б зекономити майже 100 000 грн. Але не вийшло. 
  
Замовник перейшов до аналізу наступної пропозиції з вартістю, що майже дорівнювала очікуваній. 

Внаслідок недбало підготовленої тендерної документації, а саме вимоги до учасників подати неіснуючий документ, замовник відхилив пропозицію учасника, яка була дешевша від очікуваної вартості закупівлі. До Замовника було надіслано лист із запитом надати пояснення. 
  
У відповідь на запит Білоцерківська міська лікарня № 2 повідомила, що тендерним комітетом прийнято рішення щодо відміни торгів. 
  
Отже, тендерним комітетом через день після звернення відмінено процедуру закупівлі. 
  
Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]