Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2018 12:30

Чи достатньо профілактичної роботи задля недопущення порушень?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Порушення в допорогових закупівлях. Чи достатньо профілактичної роботи задля недопущення порушень в майбутньому?

Відповідно до інформації, розміщеної в системі електронних закупівель ProZorro, встановлено, що Київська міська клінічна лікарня №9 оголосила допорогову процедуру закупівлі молока пастеризованого вітамінізованого 2,5 % жирності з очікуваною вартістю 182 400 грн.

Закон України «Про публічні закупівлі» передбачив введення електронної системи для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень. Закупівлі на зазначені суми називають «надпороговими».

Разом з тим, всі інші закупівлі в сумах, нижче зазначених вище, так звані «допорогові закупівлі», не обов’язкові для проведення у системі ProZorro , і їх можна проводити шляхом прямого укладання договорів з постачальниками. Водночас З акон передбачає, що замовник з метою вибору постачальника може використовувати систему для закупівлі товарів, робіт та послуг. Тобто проводити електронний аукціон в ProZorro, мати змогу зекономити бюджетні кошти і з кількох пропозицій вибрати найвигіднішу можуть замовники по всіх процедурах закупівлі.

Під час здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в Законі (200 тис. грн та 1,5 млн грн відповідно товари, послуги та роботи) застосовується Порядок здійснення допорогових закупівель (затверджено ДП «Зовнішторгвидав України» наказом від 13.03.2016 № 35).

Що ж із закупівлею Київською міською клінічною лікарнею № 9?

В закупівлі прийняв участь один учасник    ТОВ «Фірма Фавор»  із пропозицією 162 000 грн, з яким й  було укладено договір від 18.08.2017 № 150/ V,  разом з тим, зазначений договір було опубліковано на веб-порталі Уповноваженого органу 04.09.2017.

Відповідно до Порядку здійснення допорогових закупівель, закупівлю необхідно завершити (або відмінити) протягом 30 днів після закінчення терміну надання пропозицій.


Договір з переможцем укладається не раніше ніж через 2 робочих дні після оприлюднення рішення про переможця закупівлі. Підписаний договір оприлюднюється протягом 2 робочих днів з дня його укладання та перебуває у вільному доступі для перегляду користувачами системи.


Отже, строки оприлюднення договору чітко встановлені – протягом двох робочих днів з дня укладення такого договору.


Київська міська клінічна лікарня № 9 опублікувала договір з порушенням встановлених строків майже на два тижні.


У відповідь на моє звернення про надання пояснень щодо порушень при проведення закупівлі за державні кошти медзаклад повідомив, що з відповідальною особою проведено профілактичну роботу про недопущення в подальшому подібних порушень.


Дія Закону  України «Про публічні закупівлі» не поширюється на допорогові закупівлі.   За результатом моніторингу закупівель в місті Києві та Київській області, на мою думку, профілактичної роботи недостатньо. Основним способом вирішення більшості проблем на сьогодні є регламентація допорогових закупівель в Законі України «Про публічні закупівлі» . В цьому зацікавлена велика кількість представників бізнесу.


Відповідність допорогових закупівель принципам здійснення закупівель залишаються одним з найважливіших аспектів подальших змін.

  Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]