Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2017 12:00

ТП=ТД. Чи працює дане рівняння в медзакладах Києва?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Формула ТП=ТД має працювати при будь-якій закупівлі, тендерні пропозиції учасників повинні містити всі документи, які вимагаються замовником у тендерній документації відповідної закупівлі, і саме у тому вигляді, який вимагається.

ТД - тендерна документація - це документація щодо умов проведення публічних закупівель. Вона оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі https://prozorro.gov.ua та авторизованих електронних майданчиках. Тендерна документація не є об'єктом авторського права та/або суміжних прав.

Тобто, це – «буквар» закупівлі.

ТП – тендерна пропозиція – пропозиція щодо предмету закупівлі або його частини (лота), яку учасник подає замовнику відповідно до вимог документації.

Отже, тендерні пропозиції учасників повинні містити всі документи, які вимагаються замовником у тендерній документації відповідної закупівлі, і саме у тому вигляді, який вимагається.

З авдяки публічному статусу замовники звичайно стали відповідальніше ставитися до формування тендерної документації та відбору переможців.

Але є одне але.

Не всі замовники.

Як я вже зазначала в попередній статті, з адача системи ProZorro полягає в підвищенні кількості постачальників, що беруть участь у тендерах. Ідеальний результат для системи ProZorro – це коли ринок, на якому раніше у кожної держустанови був свій «улюблений» постачальник перетворюється на конкурентний ринок .

Зокрема, розглянемо закупівлю продуктів лікувального харчування для дітей, хворих на муковісцидоз, проведену Департаментом охорони здоров’я Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Очікувана вартість процедури закупівлі була 328 158,00 грн. В процедурі закупівлі прийняли участь три учасники. При чому переможець аукціону ТОВ «Смарті Фемілі» запропонував суму, що була вдвічі меншою за очікувану, таким чином, замовник мав би зекономити для бюджету аж 167 760 грн.

Проте, навіщо платити менше?

За результатом розгляду пропозиції переможця ТОВ «Смарті Фемілі»,Департамент охорони здоров’я відхилив її як таку, що не відповідає документації. Отже, нібито формула ТП=ТД не співпрацювала.

Що ж насправді?

Замовник дійшов висновку, що зазначена пропозиція не відповідає вимогам, тому що запропонований продукт не є спеціалізованим для дітей, хворих на муковісцидоз; не містить необхідної кількості солі; не може використовуватись для дітей, віком до 10 років.

Разом з тим, відповідно до тендерної документації замовник бажав, щоб:

- продукт містив гідролізний білок та жирні кислоти з середньою довжиною ланцюга;

- продукт містив сіль – не менше 09 гр у 100 гр суміші;

- продукт був розфасований у герметичні упаковки ємністю не більше 900 гр.

Як бачимо, у вимогах до продукту, в тендерній документації жодної згадки про вікові обмеження дітей, для яких призначається продукт.

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства», дитина – особавіком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Отже, продукт харчування, призначений для харчування дітей віком старше 10 років, який запропонував переможець ТОВ «Смарті Фемілі», відповідав вимогам тендерної документації в тому вигляді, як їх виклав замовник.

Тобто, насправді формула ТП=ТД спрацювала, але судячи з усього, у замовника були інші плани.

У інструкції до використання продукту, запропонованого ТОВ «Смарті Фемілі», інформація про кількість солі у 100 гр не зазначена, а відтак, замовник не міг стверджувати, та, відповідно, відхиляти пропозицію з підстави, що зазначений продукт не містить необхідної кількості солі.

Відхиливши пропозицію ТОВ «Смарті Фемілі», яка була найдешевшою, Департамент охорони здоров’я обрав переможцем ПрАТ «Медфарком-Центр», пропозиція якого була в два рази більшою за запропоновану ціну ТОВ «Смарті Фемілі» та лише на 1 275 грн меншою за очікувану вартість.

Проте, ознайомившись з пропозицію ПрАТ «Медфарком-Центр», встановлено, що в його випадку формула ТП=ТД не спрацювала, адже пропозиція товариства не відповідала умовам документації замовника, зокрема, банківська гарантія була оформлена неналежним чином. І пропозиція ПрАТ «Медфарком-Центр» мала бути відхилена.

Формула ТП=ТД має працювати при будь-якій закупівлі, тендерні пропозиції учасників повинні містити всі документи, які вимагаються замовником у тендерній документації відповідної закупівлі, і саме у тому вигляді, який вимагається.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]