Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2017 15:55

Сфера закупівель на сьогодні одна з найжвавіших та найобговорюваних

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Станом на кінець листопада вже проведено понад 1,3 мільйони процедур з економією для бюджету країни понад 34 мільярди гривень. У Мінекономрозвитку розраховують, що до кінця року використання Prozorro дозволить заощадити близько 50 млрд. грн.

Станом на кінець листопада вже проведено понад 1,3 мільйони процедур з економією для бюджету країни понад 34 мільярди гривень. У Мінекономрозвитку розраховують, що до кінця року використання Prozorro дозволить заощадити близько 50 млрд. грн.

Подивимось.

Адже кінець року – фінал закупівель, найактивніший період використання бюджетних коштів, а також планування наступного.

Система електронних державних закупівель Prozorro з 1 серпня 2016 року стала обов'язковою до застосування для всіх державних замовників при закупівлі від 200 тис. грн для товарів і від 1,5 млн грн для робіт.

Основною метою реформи в системі державних закупівель було зниження корупції під час закупівель, а також досягнення максимальної ефективності та економії.

«Всі бачать все» - основний слоган реформи. І таки дійсно, всі бачать все про порушників, обговорюють, намагаються зламати їхні, побудовані роками схеми.

За останній період збільшилась кількість громадських організацій, активістів, завдяки яким незаконні дії замовників, та й учасників процедур закупівель за державні кошти, стають «надбанням громадськості».

Як же саме замовники порушують вимоги законодавства в сфері закупівель?

Одними з основних порушень є обрання переможцями процедур закупівель учасників, пропозиція яких не відповідає умовам документації (відсутність необхідних документів, відсутність досвіду, працівників тощо). Крім того, замовники незаконно та необґрунтовано відхиляють дешевші пропозиції учасників, обираючи «своїх» дорожчих.

Не лінуються замовники ділити закупівлі на декілька процедур, зменшувати таким чином очікувану вартість кожної, нижче порогових рівнів, що дозволяє їм не проводити відкриті торги, а укладати прямі договори.

Закупівлі сфери охорони здоров’я – одні з найболючіших та стосуються кожного з нас. Наявність ліків в закладах охорони здоров’я, їхня якість, безоплатність.

Для здійснення моніторингу закупівель з фокусом на закупівлі сфери охорони здоров’я ГО «Інститут аналітики та адвокації» було створено в регіонах України Центри реагування на порушення.

Регіональним координатором в місті Київ та Київська область було обрано мене.

Враховуючи достатній досвід в сфері контролю закупівель вказаного регіону ще в органах Антимонопольного комітету України, намагатимусь максимально моніторити та оскаржувати дії замовників закладів охорони здоров’я.

Тому вирішила створити свій блог для поширення відповідної інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я міста Києва та Київської області та, звичайно, про вчинені мною дії – як захід реагування.

Закупівлі за державні кошти – це спокуса, в тому числі й з корупційним присмаком. 

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]