Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.08.2014 10:49

Очищення влади – ключ до зміни країни

Кандидат юридичних наук, адвокат, партнер юридичної фірми "Салком"

Без прийняття Закону України "Про очищення влади" перезавантаження країни не відбудеться.

Україна, мабуть, є однією з найбільш реформаторських країн світу. Саме такий висновок напрошується, якщо проаналізувати кількість реформ, які відбуваються в нашій державі з часів проголошення її незалежності. Згадайте тільки конституційну, судову, пенсійну, податкову реформи тощо.

Попри те, що Україна перебуває в перманентному стані здійснення реформ, більшість з них виявляються неуспішними. Однією з головних причин цього, на мою думку, є те, що реформи не супроводжуються кадровим оновленням. Змінюється форма, але не відбувається зміни змісту.

Сьогодні суспільство усвідомило, що здійснення косметичного ремонту в аварійному будинку – є безперспективним шляхом. Необхідно не просто „перезавантажити” владу, а провести скрупульозне та принципове очищення влади. Тому не дивно, що вимога про негайну люстрацію, була однією з ключових під час революційних подій в Україні.

Ідею проведення люстрації на Майдані підтримували всі політичні сили. У програмі Уряду Арсенія Яценюка Закон „Про люстрацію” стоїть на першому місці серед найбільш пріоритетних. Проте до сьогоднішнього дня Кабмін не спромігся навіть розпочати роботу над підготовкою законопроекту.

Натомість народні депутати, бажаючи закріпити за собою першість на люстраційній ниві, одночасно зареєстрували декілька законопроектів про люстрацію, тим самим зводячи до нуля шанси будь-якого з них на ухвалення в парламенті.

Люстрацію можна було провести і без прийняття окремого закону, але для цього влада мала проявити політичну волю.

Вірогідно, тема люстрації була б знята з порядку денного взагалі, якби не тиск громадськості. Активісти Люстраційного комітету, експерти, представники громадських організацій підготували власний законопроект, який 24 липня зареєстрували у Верховній Раді України. Більше того, в ході складних переговорів текст цього законопроекту був узгоджений з усіма демократичними силами парламенту. 5 серпня на спільній прес-конференції представники Кабінету Міністрів, „Удару”, „Батьківщини” і „Свободи” оголосили про підтримку єдиного законопроекту „Про очищення влади” № 4359а.

14 серпня на підтримку закону про люстрацію під стінами парламенту зібралися тисячі мітингувальників, серед яких активісти партій „ВОЛЯ”, „Свобода”, „Правий сектор”, „Демократичний альянс”, „Громадянська позиція”, представники Автомайдану, Громадського люстраційного комітету, Люстраційної сотні, Реанімаційного пакету реформ. Під тиском громадськості законопроект був проголосований у першому читанні. Але чи буде закон прийнято в цілому залежить від того, чи готове суспільство і далі за нього боротись

У цій статті я свідомо не аналізую зміст законопроекту. По-перше, тому що його бажано прочитати всім небайдужим до майбутнього країни. По-друге, до другого читання він очевидно зазнає змін. По-третє, подальше впровадження закону, яким би досконалим він не був, можливе виключно за умови суспільного тиску і контролю.

Високоповажні науковці та експерти, які мають претензії до законопроекту, можуть надати свої конструктивні пропозиції розробникам – [email protected]. Їх, а також всіх інших, хто підтримує ідею необхідності очищення влади, запрошую 4 вересня на 09:00 під парламент.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]