Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2018 11:21

Вирішення сімейного спору. Що обрати, медіацію чи судовий процес?

Адвокат, медіатор Proskura Kovalov & Partners LF

Медіація-це процес переговорів за допомогою медіатора, в якому можуть приймати участь всі учасники спору, та під час якого учасники конфлікту самостійно приймають рішення

Сімейні спори – це одна з моїх основних спеціалізацій в адвокатурі, і завжди у своїй практиці я намагалася примирити сторони цього конфлікту та завершити судовий процес мировою угодою. Проте, раніше мені бракувало теоретичних навичок переговорника і на репліки моїх клієнтів «з іншою стороною говорити немає сенсу….» я готувала документи до суду.

Згодом, коли я пройшла навчання та отримала навички сімейного медіатора, спонукати сторони конфлікту до переговорів стало набагато легше.

Про медіацію за останні кілька років почали говорити все частіше, і для цього є значне підґрунтя:

- прийняття у першому читанні Закону України «Про медіацію» та активне його обговорення в суспільстві;

- формування спільноти медіаторів у асоціацію;

- підтримка медіації з боку міжнародних організацій тощо.

Крім цього, в сімейних спорах, де немає однакових випадків, сформувалася окрема галузь, а саме «сімейна медіація».

То яким чином краще вирішувати сімейний конфлікт, в судовому порядку чи за допомогою медіації? - Спробуємо розібратися далі.

Спершу визначимось з поняттями.

Зазвичай сімейними спорами є:

-                     Спори між батьками щодо утримання, виховання та визначення місця проживання дітей;

-                     Спори між подружжям (колишнім подружжям) щодо поділу спільного майна;

-                     Спори між батьками та дітьми пов’язані з непорозумінням (діти йдуть з дому, здійснюють адміністративні/кримінальні правопорушення і т.п.);

-                     Спори що пов’язані з поділом спадкового майна.  

Вирішення спору в судовому порядку - це процес, під керуванням визначеного електронною системою судді, в якому приймають участь особи яких безпосередньо стосується спір (як приклад, чоловік та дружина під час розлучення), що закінчується судовим рішенням.

Медіація - це процес переговорів за допомогою медіатора (незалежної третьої особи обраної сторонами), в якому можуть приймати участь всі учасники спору (діти, близькі родичі), та під час якого учасники конфлікту самостійно приймають рішення, яке задовольняє всі сторони та не шкодить інтересам дитини.

Для кожного з видів сімейних спорів є окремі глави та статті в Сімейному, Цивільному та інших кодексах України, що регулюють такі взаємовідносини та дають змогу судам вирішувати спір.

Так, рішення суду має силу закону і багато хто вважає що судовим рішенням можна поставити крапку в конфлікті, проте це не зовсім так.

По-перше, недосконалість законодавства не гарантує, що судом буде винесено рішення, яке задовольнить навіть самого позивача. Та якою б не була емоційна сторона питання, суд вирішує справи виключно в межах позовних вимог, наданих доказів та сталої судової практики.

По-друге, у багатьох випадках відсутні гарантії, що рішення суду буде виконано.

По-третє, і це на мій погляд є ключовою проблемою, люди, і це часто рідні, залишаються жити в конфлікті й надалі.

По-четверте, судовий збір при зверненні до суду та оплата правової допомоги є досить значними витратами, які не гарантують бажаного результату.

До того ж, останнім часом додалась ще одна проблема, це терміни розгляду справи в суді, які наразі можуть розтягнутися на роки.

Медіація ж, в свою чергу, процес переговорний та гнучкий, метою якого є мирне позасудове врегулювання конфлікту.

В першу чергу, результатом успішної медіації є досягнення сторонами сімейного конфлікту домовленостей, які задовільнять обидві сторони, що також буде спонукати їх до виконання цих домовленостей.

Тобто, в процесії медіації усуваються непорозуміння, що стали причиною конфлікту, і як наслідок, напруга у стосунках зникає та більшість сторін в подальшому комфортно узгоджують й інші питання.

В часовому вимірі медіація проходить в значно коротші строки ніж судовий процес, а час для зустрічей узгоджується з усіма учасниками медіації.

Також витрати на послуги медіатора значно менші ніж витрати в судовому процесі.

Крім цього, процес медіації є абсолютно конфіденційним на відміну від судового, адже судові засідання є відкритими, а рішення суду публікуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень та загальнодоступні.

Отже спираючись на багаторічний досвід можу із впевненістю сказати, що медіація це не просто найкращий спосіб врегулювати конкретний сімейний конфлікт, а ще можливість трансформувати відносини в цілому, а не завести конфлікт у глухий кут, що часто трапляється в результаті судового процесу.

Порозуміння вам!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]